Klein wonen met kinderen: Zo pak je het aan!

Klein wonen met kinderen: Zo pak je het aan!

Het is niet ideaal, maar soms is er geen andere optie: wonen in een klein huis of appartement. Mét kind(eren). En vaak ook nog een partner. Hoe pak je dat aan? We geven je graag enkele slimme tips waarmee je het maximale woongenot uit jouw kleine huisje haalt.

Wanneer woon je in een klein huis?

Dat hangt helemaal af van je gezinssamenstelling en de woonoppervlakte van je appartement of huis. Een huis van 55m2 kan heel royaal aanvoelen als je in je uppie woont, maar als je de woning deelt met 4 kinderen en een partner is het ineens héél klein. Zeker als jij iemand bent die af en toe echt ruimte voor zichzelf nodig heeft. Naast de oppervlakte van je woning gaat het ook om efficiëntie. Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Een huis van 55m2 kan er bijvoorbeeld 1 hebben, maar ook 3. Uiteindelijk is er veel meer dan de oppervlakte die telt.

Met de huidige woningnood is het een utopie dat elk kind in een gezin zijn of haar eigen slaapkamer heeft. Zeker in de grote steden of met een groter gezin is dat alleen haalbaar als je maandelijks flink wat geld binnenharkt. Er zijn zelfs gezinnen die in een studio of tweekamerappartement wonen. Allesbehalve ideaal, maar als je niet direct zicht hebt op een grotere woning zul je er toch het beste van moeten maken.

#1: Efficiëntie

Efficiëntie is key als je in een klein huisje woont. Heb je een gebrek aan kamers? Kijk dan of er een extra slaapkamer te maken is. Als je 1 grote slaapkamer (18m2 of meer) hebt, kun je die wellicht opdelen in 2 kamers. Heeft jouw woning maar 1 slaapkamer en woon je met partner en kind? Kijk dan of jullie in de woonkamer kunnen slapen en richt de slaapkamer voor jullie kind in. Er zijn tegenwoordig hele handige oplossingen die stukken beter zijn dan die afgezaagde slaapbank. Wat dacht je bijvoorbeeld van een opklapbed die overdag een kast is?

Dat staat mooi en stylish, neemt niet veel ruimte in en op het eerste gezicht ziet niemand dat je in de woonkamer slaapt. Er zijn zelfs uitvoeringen verkrijgbaar waarbij er een kleine eettafel aan de kast vastzit. Overdag heb je dan dus een kast en eettafeltje en ’s nachts een heerlijk comfy bed.

lijn groen oudersenzo
Klein wonen met kinderen: Zo pak je het aan!

#2: Huur opslagruimte

Het ergste dat je kunt hebben met een kleine woning? Veel spullen! Zorg ervoor dat je alleen het nodige in huis hebt staan. Kerstspullen, reservefietsen en andere spullen die je weinig gebruikt kun je makkelijk in een garagebox of andere opslagplek kwijt. Deze zijn voor een relatief klein bedrag per maand al te huur. Kijk of er een opslagruimte in jouw wijk beschikbaar is, want als je onverhoopt wel iets nodig hebt uit de box hoef je niet eerst een eind te fietsen of rijden!

#3: Lichte kleuren, minimalistische stijl

Zorg voor lichte kleuren of zelfs wit op de muren: dit maakt jouw optrekje optisch groter! Het is een beetje cheaten, maar de muren komen in ieder geval stukken minder op je af. Een lichte (laminaat)vloer doet het ook goed in een kleine ruimte. Ga liever niet voor een vloerkleed in een heel kleine ruimte en als je dat wel doet, kies dan zeker geen klein kleedje: ook hierdoor lijkt een kamer optisch kleiner. Houd je stijl verder minimalistisch. Een Scandinavisch interieur is hiervoor heel geschikt, maar ook een industriële stijl gaat goed samen met een kleinere woning.

Vermijd zware, houten meubels en oude beeldbuistelevisies. Dit geeft je woning niet alleen een oubollig karakter, maar kan ook heel beklemmend overkomen. Probeer je televisie aan de muur te hangen en neem afstand van je televisiemeubel. Het neemt namelijk onnodig ruimte in.

#4: Haken aan de muur in elk vertrek

De muur renoveren met renovlies (een soort glasvezelbehang) en dan haken aan de muur! Huh, haken aan de muur? Ja! Niets is zo storend als een klein huis waar overal jassen en tassen rondslingeren. Door in elk vertrek jassen en tassen lekker hoog aan de muur te kunnen hangen blijft je vloer hiervan verschoond. Het is sowieso goed om in een klein huis te denken in hoogte: hoge kasten tot aan het plafond geven veel ruimte. Zorg altijd voor kasten met een strakke, moderne uitstraling die niet al te veel opvallen.

#5: Ruim op!

Echt, dit is misschien wel de belangrijkste tip. Ruim regelmatig je huis op. Zorg dat de vloer lekker leeg is en houd ook tafels en kasten vrij. Hoe minder spullen er rondslingeren, hoe groter je woning lijkt!

Heb jij een klein huis en een of meer kinderen? Hoe bevalt dat? Heb jij nog tips voor onze lezers? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Checklist voor de verhuizing: wat mag je zeker niet vergeten?
Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?
In Amsterdam wonen met kinderen: verhuizen of niet?
5 Hacks die verhuizen met kleine kids smooth laten verlopen
Een kleine slaapkamer inrichten? 5 handige tips!
Geen geld voor een villa? Probeer deze 6 luxe upgrades voor je huis eens!
Low budget kinderkamer: Zo ga je te werk!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

  • Bedankt voor alle tips! Wij hebben helaas ook 2 slaapkamers en 4 kindjes. 2 meisjes en 2 jongens. De meisjes zijn 7 en 4 en spelen veel samen en hebben hun eigen kamer. De jongens zijn 1 en 3 weekjes oud en slapen bij ons in de kamer. De baby van 3 weekjes heeft zijn eigen ledikant en de de dreumes van bijna 2 jaar slaapt bij ons. Indd niet ideaal, maar helaas door de huidige woningkrapte niets aan te doen! Heeft u nog tips voor ons? Onze woning is wel maar 7 jaartjes oud en 91m2. De kamers en woonkamer zijn ook redelijk ruim. Het voelt voor ons eigenlijk nog prima, maar elke keer als we bezoek krijgen worden we heel scheef aangekeken over dat het eigenlijk niet kan. Dit doet mij dan wel pijn en het zorgt gelijk voor een schuldgevoel dat wij geen goede ouders zijn. We denken er zelfs aan om naar belgie te verhuizen, omdat we hier in nl niet aan een grotere woning komen.

    Ik hoor graag als u tips voor ons heeft.

    Groeten,

    Ramenz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *