In Amsterdam wonen met kinderen: verhuizen of niet?

In je studententijd ben je enthousiast en vol goede moed naar onze prachtige hoofdstad vertrokken om alles uit het leven te halen wat erin zit. Na je opleiding vond je er een baan en ruilde je je veel te dure studentenkamertje in voor een leuke, zelfstandige woning. Vervolgens ben je altijd in Amsterdam blijven plakken. Inmiddels heb je er de liefde van je leven ontmoet en zijn jullie wel toe aan kinderen of ben je misschien zelfs al zwanger. Maar hoe is het om in Amsterdam te wonen met kinderen? Is het misschien tijd om een huisje te zoeken in een andere plaats? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

In Amsterdam wonen met kinderen: verhuizen of niet?

Amsterdam: jong, hip & bruisend

Iedereen die in Amsterdam woont of heeft gewoond zal dit kunnen onderschrijven: de hoofdstad is waar ’t allemaal gebeurt. Amsterdam heeft een wereldstedelijk allure: van over de hele wereld hebben expats zich in de stad gevestigd om te wonen, te werken of te studeren. Amsterdam slaapt nooit. Er is altijd wel wat te doen: van foodfestivals tot concerten en van hippe bars tot openluchtbioscopen. Als er één stad in Nederland jong, hip & bruisend is, is het Amsterdam wel.

Maar hoe is Amsterdam met kinderen?

Toch kiezen redelijk veel Amsterdammers ervoor om te verhuizen wanneer er eenmaal kinderen op komst zijn. Een huis met tuintje is in Amsterdam (en zeker binnen de ring) onbetaalbaar en niet iedereen wil in een appartementje wonen met (partner en) kids. Ook kunnen kinderen niet in alle wijken buitenspelen: zo is het in het centrum vrijwel onmogelijk om lekker vrijelijk voor de deur te spelen. Ook is het lastig om een school voor je kind in een goede buurt te vinden: er soms zelfs wachtlijsten.

Maar heeft wonen in Amsterdam met kinderen ook voordelen?

Jazeker! Zoals we eerder al even lieten vallen is er eigenlijk altijd wel wat te doen in de hoofdstad. Ook voor kinderen zijn er ontzettend veel leuke activiteiten. Denk aan mooie (indoor en outdoor) speeltuinen, fijne stadsparken, musea en zwembaden. Daarnaast groeien kinderen op met diversiteit: in Amsterdam wonen immers de meest uiteenlopende mensen. Als je in een dorpje in Drenthe opgroeit zul je minder met verschillende mensen in aanraking komen.

De kinderen kunnen dan misschien niet voor de deur spelen, maar een middagje heerlijk picknicken in het Vondelpark ligt wel altijd binnen handbereik. Ook is het gewoon heerlijk om op te groeien in de stad, dat geldt evengoed voor kinderen.

Is wonen in Amsterdam een beetje betaalbaar?

Maar is wonen in Amsterdam ook een beetje betaalbaar? Dat hangt vooral van je eigen verwachtingen af. Wil je een huisje met tuin in het centrum? Dan heb je meer dan twee bovenmodale salarissen nodig om dat te kunnen realiseren. Ook sociale huurwoningen liggen niet voor het oprapen: je wacht met gemak 10 tot 20 jaar op een leuk huisje in een fijn stadsdeel. Je kunt natuurlijk ook uitwijken naar goedkopere wijken. Amsterdam-Noord is hiervan een goed voorbeeld. Hier kun je voor een lagere prijs een huis vinden, maar houd er rekening mee dat ook daar de prijzen stijgen.

Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rijtje. Wat vind jij belangrijk? Wil je in een flat wonen of is een eengezinswoning een must? Welke stadsdelen zie je zitten?

Verhuizen: waarheen?

Zie je toch meer nadelen dan voordelen aan het wonen in Amsterdam? Of is het simpelweg niet meer betaalbaar om met je kinderen en eventuele partner in de hoofdstad te blijven wonen? Dan is verhuizen de beste optie. Veel Amsterdammers vertrokken om deze redenen ooit naar Almere en Purmerend. Vanuit daar is Amsterdam goed bereikbaar en je krijgt meer huis en vooral tuin voor je geld. Nog steeds vertrekken jonge gezinnen uit Amsterdam naar omliggende steden en dorpen. Naast Purmerend is ook de Zaanstreek erg geliefd. Toch stijgen de huizenprijzen ook daar steeds meer, omdat de streek zo geliefd is bij ex-Amsterdammers.

Wil je toch een beetje betaalbaar wonen, maar niet te ver van Amsterdam? Kijk dan ook eens rond in de wat noordelijkere contreien. Denk aan Heiloo, Heerhugowaard, Alkmaar en Hoorn. Hier gaan de huizenprijzen nog niet door het plafond en wacht je gemiddeld ook wat minder lang op een sociale huurwoning.

De juiste beslissing nemen

Het kan behoorlijk lastig zijn om de juiste beslissing te nemen. Weg gaan uit je geliefde Amsterdam kan pijn doen, maar soms wel de beste keuze zijn uit financiële of praktische overwegingen. Nogmaals: weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar op en zet samen met je partner alles op een rijtje. Werk je nog in Amsterdam? Dan is het sowieso handig om een woonplaats uit te kiezen die op een strategische plek ligt zodat je makkelijk in de stad kunt komen. Ook is het fijn dat je tussendoor nog eens een dagje naar Amsterdam kunt gaan. Je zult het bruisende van de stad hoogst waarschijnlijk behoorlijk gaan missen.

Ben jij vanuit Amsterdam naar een omliggende plaats verhuisd? Of koos je er juist voor om in de hoofdstad te blijven wonen met kinderen? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Checklist voor de verhuizing: wat mag je zeker niet vergeten?
Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?
Klein wonen met kinderen. Zo pak je dat aan!
5 onmisbare hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen
Mijn verhuisboek, zo leuk kan verhuizen zijn
Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *