5 hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen

5 onmisbare hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen

Er is weinig zo dramatisch als een verhuizing met één of meerdere kleine kinderen. Naast dat de kinderen moeten wennen aan een nieuw huis en misschien ook een nieuwe school en een andere woonplaats, is het ook gewoon enorm onpraktisch. Gelukkig helpen we je graag uit de brand met 5 onmisbare hacks die ervoor zorgen dat jouw verhuizing met kids smooth zal verlopen. Enjoy!

#1: Huur een opslagruimte

Ga je kleiner wonen of wil je tijdelijk wat meubels en spullen opslaan om ruimte en rust te creëren? Huur dan voor de verhuizing al een opslagruimte in jullie nieuwe woonplaats. Zo kun je een opslagruimte in Breda huren, maar ook in andere grote steden worden dergelijke boxen verhuurd. Hartstikke handig!

#2: Verken jullie nieuwe woonplaats (of wijk)

Ga met de kinderen jullie nieuwe woonplaats of wijk verkennen. Laat je spruit positieve ervaringen opdoen in het speeltuintje in de nieuwe buurt, eet een ijsje bij de ijsboer of ga in het buurthuis langs. Vaak wordt hier wel iets leuks voor kinderen georganiseerd. Vergeet ook niet de meer toeristische uitjes te doen. Zelf verhuis ik binnenkort naar de Zaanstreek en mijn zoon vond het leuk om een rondvaart te doen langs de Zaanse schans. Ook hebben we veel gefietst in de omgeving, bezochten we de bibliotheek en ontdekten we de beste eettentjes met zijn favoriete food. Zo heeft hij al een hoop positieve ervaringen opgedaan en is het verhuizen straks een stuk minder erg.

#3: Lees samen boekjes over verhuizen

Het is belangrijk je kinderen goed voor te bereiden op de verhuizing. Een peuter hoef je natuurlijk niet maanden van tevoren te vertellen dat jullie in een ander huis gaan wonen, maar iets oudere (basisschool)kinderen kun je actief bij de verhuizing betrekken. Wees altijd positief over het nieuwe huis, de leuke nieuwe buurt en de vele lieve kindjes die er wonen. Lees daarnaast ook samen eens een boekje over verhuizen. Zo kan je kind zich beter verplaatsen in de situatie van een verhuizend kind. Een huis vol dozen van Vivian den Hollander is een leuk boekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Ook Jette gaat verhuizen van M. Baumbach en Een nieuw huis voor Lisse van Eline Magnus zijn echte aanraders. Het laatste boek is geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar oud.

lijn groen oudersenzo
5 onmisbare hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen

#4: Onderzoek de mogelijkheden

Waarschijnlijk heb je niet zoveel ervaring met verhuizen. Verhuizen is immers niet iets wat je nou echt vaak in je leven doet. Daarom is het ook niet zo gek dat je niet op de hoogte bent van alle mogelijkheden. Informeer eens om je heen bij anderen, surf eens rond op internet en wie weet zijn er mogelijkheden en oplossingen die je zelf nooit had kunnen bedenken. Wist je bijvoorbeeld dat er mobiele opslag bestaat? Kijk eens naar de mogelijkheden van mobiele opslag van Kubox, wellicht past dit perfect bij jullie wensen. De box wordt gratis thuisbezorgd, jij laadt ‘m in en de mensen van Kubox halen hem op, verzorgen de tijdelijke opslag én bezorgen de box op je nieuwe adres wanneer jij je spullen weer nodig hebt. Veel makkelijker wordt het niet en hoe makkelijker jij het jezelf maakt, hoe minder stress het geeft aan de kids!

#5: Laat je kind zelf iets kopen voor zijn of haar nieuwe kamer

Ga samen een middagje shoppen (niet te lang met kleine kinderen) en plak daar een ijsje of een lunch (pannenkoekenhuis?) aan vast. Laat je kind op deze dag iets decoratiefs kopen voor zijn of haar nieuwe kamer. Bijvoorbeeld een poster of schilderijtje, een mooi vloerkleed of een lief beeldje om neer te zetten in de vensterbank. Laat het mooi inpakken in cadeaupapier en zorg ervoor dat je kind het pas uitpakt op het moment dat hij of zij voor het eerst in de nieuwe kamer staat. Zo geef je je kind een leuke herinnering aan de oude woonplaats mee naar de nieuwe. Ook maakt zoiets de nieuwe kamer direct meer “eigen”.

#6: Geef ruimte aan emoties

Bij een verhuizing komen meestal ook emoties als verdriet, angst, stress en boosheid kijken. Geef deze emoties de ruimte en neem je kind hierin serieus. Geef aan dat je heel goed begrijpt dat hij of zij zich zo voelt en dat jij het oude huis ook zult missen. Blijf echter altijd positief over de verhuizing, het nieuwe huis en de nieuwe omgeving. Benader het als een avontuur dat jullie samen aangaan en leg ook uit waarom een verhuizing noodzakelijk is. Op den duur zal je kind vanzelf wennen aan het idee. Zorg je er daarnaast voor dat je spruit een eigen plekje heeft in het nieuwe huis? Dan komt het zeker goed!

Liefs Amber

Meer informatie

Verhuizen met kleine kinderen. Hoe laat je het soepel verlopen?
Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Checklist voor de verhuizing: wat mag je zeker niet vergeten?
Klein wonen met kinderen. Zo pak je dat aan!
In Amsterdam wonen met kinderen, verhuizen of niet?
Tien beste opvoedboeken
Mijn verhuisboek, zo leuk kan verhuizen zijn

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *