Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen?

Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen

En dan komen ineens de kriebels. Nee niet die van de lente of het verliefd zijn, maar de kriebels die je voelt als je iemand voorbij ziet lopen achter de kinderwagen. Die reclame over baby’s die ineens zo schattig is. Stil begint het mijmeren en onvermijdelijk komt daarna het moment dat je serieus samen gaat nadenken over kinderen. En de vraag… ga je wel of niet trouwen?

Vroeger was het heel normaal. Huisje boompje beestje. Na een tijdje verkering wist je het zeker, met jou wil ik verder. Het aanzoek volgde met een periode van de verloving. Een mooie trouwdag en vaak ging je dan pas samen in een huis. Was je zwanger dan werd eigenlijk niet anders verwacht dan dat je ging trouwen. Die tijd is gelukkig voorbij. Het samenwonen is ingeburgerd en ook het kinderen krijgen zonder het boterbriefje is zeker geen uitzondering meer. Toch komt de vraag wel op bij iedereen die zwanger is of wil worden. Wat zijn nu de voor- en nadelen als je de zorg van een kindje er bij krijgt.

De grootste verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap

Als je gaat trouwen, moet je elkaar het zogenaamde ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Maar ach, dat is nou niet het verschil dat de doorslag geeft. Anders wordt het bij het als je relatie toch niet goed blijft gaan. Niet iets waar je aan wil denken maar wel belangrijk om te weten wat er dan gebeurt. Een geregistreerd partnerschap kan, maar alleen als er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om beëindigd worden. Bij een huwelijk moet je daarvoor altijd naar de rechter. Daarnaast kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed en het huwelijk wel. Een samenlevingscontract ontbinden is een stuk makkelijker. We hebben het dan natuurlijk niet over het emotionele verhaal maar het juridische deel. 

lijn groen oudersenzo
Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen

Rechten en plichten

Bij een huwelijk of partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Hieronder vallen bijvoorbeeld het onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract kun je hiervoor kiezen. Dit betekent dat je deze rechten en plichten alleen hebt als je ze in het contract opneemt. Ook is er bij een samenlevingscontract geen sprake van gemeenschap van goederen als dit niet in het samenlevingscontract opgenomen is.

Het ouderlijk gezag

Krijg je kinderen dan heb je bij een huwelijk of partnerschap automatisch beide het ouderlijk gezag over de kinderen die je samen krijgt. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch dit ouderlijk gezag. De vader moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en pas daarna kan hij samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren. Een groot verschil dus. Zeker als tijdens de zwangerschap de relatie al niet goed meer gaat en de moeder niet mee wil werken. De vader kan dan het gezamenlijk gezag aan de rechter vragen maar daarvoor heb je wel een advocaat nodig. 

De juiste keuze

Je begrijpt het al, er is niet zo iets als een goed en fout. De juiste keuze is helemaal afhankelijk van jullie situatie en jullie wensen. Maar door jullie wensen goed in kaart te brengen, is het wel veel makkelijker om de voor jullie juiste keuze te maken. Een notaris kan je daar goed bij helpen.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe maak je je trouwdag uniek?
Nu er kinderen zijn, in het huwelijksbootje stappen
Jij bent klaar voor een kindje, maar je partner niet.
Stoppen met de pil. Ben je daarna direct weer vruchtbaar?
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Bakerpraatjes om zwanger te worden
Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander
Trouwplannen? Zo ziet het ideale trouwpak van de bruidegom eruit!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Samenlevingscontract.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *