Hoe maak je je trouwdag uniek?

Hoe maak je je trouwdag uniek?

Trouwen doe je niet zomaar. Het wordt niet voor niets ‘de grote dag’ genoemd. En dus wil je iets moois maken van je trouwdag. Maar hoe maak je het net even unieker, zodat het echt helemaal bij jullie past?

Maak het persoonlijk

Een bruiloft uniek maken is niet heel ingewikkeld. Volg namelijk echt jullie eigen ideeën en hou je niet vast aan van alles wat zou ‘moeten’. Het enige wat ‘moet’ is het officiële stukje bij de trouwambtenaar en voor de rest is het helemaal aan jullie. En ook dat officiële stuk kan tegenwoordig op heel veel locaties en zelfs met een persoonlijke ambtenaar…dus ook dat kan heel uniek ingevuld worden!

Een fotoreportage op een mooie locatie

Een fotoreportage: dat wil eigenlijk iedereen wel op zijn trouwdag laten maken, want het mooier vast laten leggen dan door een professionele trouwfotograaf lukt je toch echt niet. Maar de ene fotograaf is de andere niet. Kijk eens naar zijn portfolio of hij ook een beetje buiten de box denkt. Wil je iets heel anders dan de standaard foto’s, dan kan je vast tips krijgen van de professional. Maar misschien heb je zelf wel leuke ideeën en een beetje professionele fotograaf zou daar iets mee moeten kunnen…

lijn groen oudersenzo
Hoe maak je je trouwdag uniek?

Hoe betrek je de kinderen bij je trouwdag?

Trouwen is iets sprookjesachtigs. Jullie gaan voor de mooiste kleding, een prachtige trouwlocatie en uiteraard voor het leukste feest. En spannend is het ook. Als er al kinderen zijn (van jullie beiden of omdat jullie al een eerdere relatie achter de rug hebben) dan zal je ook hen een mooie rol willen geven op jullie grote dag. Niet alleen voor jullie zelf, maar natuurlijk ook om het voor hen ook fijn te maken. Kinderen en het huwelijksbootje instappen: hoe betrek je de kinderen er dus echt bij?

  • Zorg voor kleding voor de kinderen die bij die van jullie past
  • Laat ze deel uitmaken van de fotoreportage
  • Laat ze de ringen aan jullie geven
  • Zorg dat ze het op het feest ook naar hun zin hebben
  • Gaat het om kinderen uit eerdere relaties? Het is mooi om ook een belofte naar de kinderen toe uit te spreken

Laat ook de kinderen iets mogen tekenen bij de ambtenaar. Misschien mogen ze wel zogenaamd getuige zijn… Of verzin zelf iets leuks wat je met de trouwambtenaar bespreekt.

Welk vervoer kies je

Ook qua vervoer kan je verschil maken. Ga je met eigen auto’s? Natuurlijk prima en het scheelt zeker veel geld. Maar wil je toch echt een dag in een bepaalde stijl, dan kan het soort vervoer ook verschil maken. Met paard en koets is natuurlijk heel sprookjesachtig en past helemaal bij een romantische dag. Maar een oude opgeknapte lijnbus heeft weer een heel andere leuke uitstraling! Zitten de locaties niet ver van elkaar? Waarom zou je er niet een leuke optocht van maken en gewoon gaan lopen?! Misschien wel met muziek voorop, ofzo. Trek je lekker veel bekijks. Voor de zekerheid informeren of dat ook mag kan geen kwaad….

Trouwlocatie

Nog zo’n sfeerbepaler is natuurlijk de locatie waar je je dag wilt doorbrengen. Je kunt heel traditioneel de dag bij een horecagelegenheid doorbrengen in een geschikt zaaltje die ze verhuren. Maar heel origineel is het niet. Een kasteel als decor: graag en al helemaal in combinatie met de koets en het paard… Maar in een strandtent voor een lekkere Ibiza party of ergens op een boerderij? Lekker doen! Of wat dacht je van iets heel anders en zak neer op een mooie locatie in het bos, waar jullie lekker buiten kunnen verblijven. En dan heel ‘niet-traditioneel’ gewoon een uitgebreide picknick organiseren!

Je eigen ambtenaar

Persoonlijker maken dan je eigen Babs meenemen kan eigenlijk niet. Je kunt in Nederland voor 1 dag trouwambtenaar worden om zo je eigen vrienden of familie te mogen trouwen! Vraag je moeder, je beste vriend(in) of wie dan ook om jullie in het echt te verbinden!

Is uniek en duur hetzelfde?

We geven in Nederland gemiddeld maar liefst 16.000 euro uit aan onze trouwdag (in 2022). Behoorlijk veel geld dus en zelfs 2.000 euro meer dan voor de coronacrisis. Nu is dat laatste niet meteen heel raar want alle prijzen zijn natuurlijk gestegen in 2022. Het AD stelt dat het ook kan komen omdat we meer geld hebben overgehouden door de crisis. Maar goed, door alle prijsstijgingen zullen de meeste spaarpotjes ondertussen weer flink leeg zijn. Kan je dan toch een unieke bruiloft vieren of is dat meteen een stuk duurder? Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zijn, want daar ben je nog altijd zelf bij. Ja, je kunt het heel duur maken, maar dat kan ook als je het allemaal op de normale manier viert. En je kunt het heel goedkoop (relatief gezien dan) houden. Want je kunt nu juist ook kiezen voor manieren die minder kosten dan een traditioneel huwelijk. Zoals:

  • Geen locatie huren maar gewoon in de tuin of een openbare plek met eigen etenswaren
  • Geen dure trouwkledij maar kiezen voor kleding die je gewoon mooi vindt
  • Je huurt geen catering in, maar nichtjes en neefjes die voor drank en eten zorgen
  • Je maakt er een American fuif van en iedereen neemt iets lekkers mee!

Trouwen op maandagochtend en het feest zelf vier je vervolgens op een andere dag (gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten twee momenten per week aanbieden waarop er gratis getrouwd kan worden. Let dus op wanneer dit bij jullie is, als je hier gebruik van wilt maken!)

Vooral genieten en het doen zoals jullie het willen. Want het is jullie grote dag! En van niemand anders!!!

liefs Wil

Meer informatie

Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen?
Nu er kinderen zijn, in het huwelijksbootje stappen
Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander
Trouwplannen? Zo ziet het ideale trouwpak van de bruidegom eruit!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *