Babykamer inrichten? Check deze 5 praktische tips

Veel ouders vinden het een feestje om de slaapkamer voor de baby in te richten. Zij staan vanaf het moment dat ze weten dat er een kleintje op komst is al te trappelen om te beginnen met schilderen, vloeren leggen en meubels uitkiezen.

Maar: er zijn ook genoeg ouders die niet goed weten waar ze moeten beginnen of die geen idee hebben welke meubels of vloeren wel of niet een goed idee zijn. Daarom lees je in dit artikel 5 praktische tips voor het inrichten van een babykamer. Denk aan het plaatsen van tegel laminaat en het fixen van passende verlichting.

Babykamer inrichten? Check deze 5 praktische tips

1. Eenvoudig te onderhouden vloer zoals tegel laminaat

Waar je al gauw achter zal komen met een baby is dat een ongeluk in een klein hoekje zit, ook op de slaapkamer. Het is dus prettig om daar goed op voorbereid te zijn, zodat je de babykamer zo weer schoon en opgeruimd hebt. Kies daarom voor een vloer die je eenvoudig kunt onderhouden en schoonmaken, maar die er tegelijkertijd wel mooi uitziet.

Tegel laminaat is een goed voorbeeld van zo’n vloer. Dit stevige laminaat is verkrijgbaar in verschillende soorten looks, is gemakkelijk te leggen en ook nog eens eenvoudig schoon te maken. Het fijne is dat het dus een praktische vloer betreft zonder dat je in hoeft te leveren op een mooi uiterlijk. Het oog wil immers toch ook wel wat.

2. Kies voor balans zodat het een rustige plek blijft

De kans is groot dat je in je zoektocht naar inspiratie al allerlei babykamers voorbij hebt zien komen, waarvan de één misschien nog wel drukker was dan de ander. Hoe leuk het ook is om je eigen smaak om te toveren tot een fijne slaapkamer voor je kleintje; het is belangrijk om de basis lekker rustig te houden. De babykamer is namelijk de plek waar je kindje goed tot rust moet kunnen komen.

Dat betekent dat je voor een goede balans moet gaan. Het is zeker mogelijk om een behang met een printje te kiezen, zolang je de rest van de kleuren en meubels maar rustig houdt. Ga je juist liever voor een rustige kleur op de muur? Dan kun je de boel opleuken met een vlaggetje of muurstickers. Balans is hierbij het toverwoord.

3. Extra aandacht voor zachte verlichting op babykamer

Naast een praktische vloer en een rustige indeling is er nog een praktische tip waar je rekening mee moet houden: de keuze voor de verlichting op de babykamer. De meeste jonge ouders weten het nog niet, maar het is verstandig om over meerdere soorten lichtbronnen te beschikken. Natuurlijk daglicht is sowieso gezond voor de mens, dus zorg dat dat beschikbaar is.

Maar: de kamer moet óók volledig verduisterd kunnen worden, zodat je kleintje goed kan slapen. Wat betreft de hoofdverlichting kies je voor lampen die je gemakkelijk kunt dimmen en feller kunt zetten als dat nodig is. Bij het verschonen of aankleden van je kindje is het wel zo fijn om het nodige licht te hebben. In de avond maak je juist gebruik van zachter licht.

4. Scherm de stopcontacten af met een beschermingsplaatje

Een praktische babykamer is eveneens een veilige babykamer. Loop voordat je de ruimte inricht met meubels de kamer even goed na. Let hierbij op stopcontacten: waar zitten de stopcontacten en is er een mogelijkheid dat je kindje met zijn of haar vingers hierbij kan komen? Neem het zekere voor het onzekere en scherm de stopcontacten af met een beschermingsplaatje.

Op die manier kan jouw nieuwsgierige baby of kindje gewoon rondkruipen zonder dat je bang hoeft te zijn dat zijn of haar vingers in het stopcontact verdwijnen. Over een veilige kamer gesproken: het is eveneens aan te raden om goed te letten op losse snoeren, draden  en koorden. Berg die op waar nodig en waar dat mogelijk is.

5. Genoeg opbergruimte in babykamer is een must

Tot slot nog een tip: het maakt niet uit hoe groot of klein de babykamer is, zorg altijd voor genoeg opbergruimte. Er zijn nogal wat dingen die je nodig hebt in een slaapkamer voor je kindje. Denk alleen al aan luiers, hydrofiele doeken, spuugdoeken, nog meer doekjes en ga zo maar door. Het is prettig om dit soort babyspullen in een (dichte) kast op te bergen.

Dat ziet er niet alleen netter uit, maar is ook nog eens veiliger voor jezelf en je baby. De kans dat doekjes en andere spullen op de grond vallen en zo zorgen voor glij- en valgevaar is veel kleiner in een dichte kast. Laat dus ook geen speelgoed en babykleding op je tegel laminaat slingeren, zodat de babykamer opgeruimd en veilig blijft.

liefs Marion

Meer informatie

Zo richt je budgetvriendelijk een leuke babykamer in
Baby slaapspullen: wat heeft je kleintje echt nodig?
Volgens deze ouders zijn dit de meest nutteloze babyuitzet items
Een kinderbed kopen: waar let je op?
Let op deze kwaliteitseisen bij de inrichting van de babykamer!
Babyuitzet checklist. Dit heb je allemaal nodig voor de komst van je baby!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *