Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts

Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts

Iedere moeder met kinderen in de basisschoolleeftijd kent ze wel: de groepjes schoolpleinmoeders die zich ’s ochtends en na schooltijd op het schoolplein verschansen. Er wordt gezellig gekletst, maar er is ook ruimte voor haat, nijd, roddels en intriges (“Wist jij dat de vader van Bram met de moeder van Celeste heeft staan zoenen na de kerstmusical van groep 8?”). Toch heeft het omgaan met schoolpleinmoeders ook zo zijn voordelen: ook op het schoolplein kunnen warme vriendschappen ontstaan en je maakt bovendien makkelijk een speelafspraakje voor je kind. Daarom vertellen we je graag hoe je de omgang met andere ouders op het schoolplein in goede banen leidt.

Do: Netwerken

Dikke kans dat je kind van groep 1 tot groep 8 op dezelfde basisschool zit. Minstens 8 jaar lang zie je dus 5 ochtenden per week dezelfde gezichten van andere ouders. Je kunt dus maar beter een beetje beginnen te netwerken met andere ouders. Ga bij een schoolpleinmoeder staan die je herkent uit de klas van je eigen kind en knoop een praatje aan. Houd het oppervlakkig als je wilt, maar zorg wel dat andere schoolpleinmoeders weten wie je bent. Ben je een keer te laat om je spruit van school te halen? Dan kun je zonder gêne een appje sturen naar de moeder van Merel, die jouw kind vervolgens mee naar huis neemt voor een speelafspraakje.

Don’t: Roddelen

Face it: op schoolpleinen wordt flink geroddeld. En hoe verleidelijk het ook is om af en toe mee te roddelen over de rare fratsen van andere schoolpleinmoeders: doe het niet. Er komt alleen maar ellende van. Vroeg of laat komt er een keer ruzie van, en voor je het weet ben je de paria van het schoolplein. Daar lijdt vervolgens ook je kind weer onder.

lijn groen oudersenzo
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts

Do: Vriendschappen opbouwen

Heeft jouw kind een vriendje of vriendinnetje waarbij hij geregeld speelt? Wie weet klikt het tussen jou en de ouder(s) van dat kind dan ook prima. Het hoeft natuurlijk niet, maar als je op zoek bent naar nieuwe vriendschappen kan het schoolplein een goede plek zijn. Drink na een speelafspraak eens samen een wijntje met de moeder van Celeste voor je Merel weer mee naar huis neemt. Of andersom natuurlijk. Wie weet houd je er een leuk contact voor het leven aan over!

Don’t: Vreemdgaan

We raden vreemdgaan eigenlijk sowieso af, maar mocht je het toch willen doen is het schoolplein hier waarschijnlijk niet de juiste plek voor. Dat wil zeggen: blijf met je tengels van die getrouwde vader van Bram af. Ga onder een koude douche staan of meld je aan op Tinder of Second Love, maar houd de speelplek van je kinderen verschoond van dit soort idioterie. Voor je het weet is de roddelmachine volop op gang gekomen en weten alle schoolpleinmoeders wat jullie hebben uitgespookt. Het behoeft geen uitleg dat een dergelijk verhaal alleen maar verliezers kent en jullie kinderen hiervan uiteindelijk de dupe worden. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer zowel jij als de vader van Bram single ouders zijn.

Do: Je hulp aanbieden

Is een van de andere schoolpleinmoeders een keer wat later? Bied spontaan aan haar kind(eren) mee naar jouw huis te nemen voor een glas limonade, een pannenkoek en een potje Monopoly. Je behulpzaam opstellen wordt zeker gewaardeerd door de andere ouders. Vervolgens zijn diezelfde ouders ook weer meer bereid om jou een keer uit de brand te helpen wanneer het nodig is. Een win-win situatie dus!

Don’t: De coole ouder willen zijn

Sommige schoolpleinmoeders (en ook vaders!) proberen hun eigen middelbare schooltijd te herleven op het schoolplein van de kinderen. Ze vormen kliekjes, hebben het hoogste woord en doen uitermate veel moeite om populair te zijn. Je hoort ze geregeld opscheppen over hun goede baan, hun mooie huis, die nieuwe auto en de goede cijfers van de kinderen. Wees niet zo’n ouder. Dat is namelijk echt tenenkrommend wanneer je de 25 gepasseerd bent.

Hoe gedraag jij je op het schoolplein? Heb jij nog tips voor ouders in de basisschoolleeftijd? Laat ze vooral achter in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Het inclusieve schoolplein: hier is ieder kind welkom
Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
Hoe kun je je kind helpen met zijn spreekbeurt?
Het eerste speelafspraakje
Schoolpleinmoeders, een grappig boekje van Mark van der Werf
Zó word je cooler dan alle andere schoolpleinouders: 4 tips

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *