Hoe vier jij je kerst?

Het is weer bijna kerst en misschien krijg je de kerstkriebels al wel. Wat ga jij dit jaar doen? Heel traditioneel eten en dagenlang bij de familie zitten? Uren in de keuken staan om zoveel mogelijk lekkers te maken? Of komt het stiekem je neus uit en wil je het eens heel anders doen? Hoe vier jij kerst zodat het ook leuk en gezellig is? Natuurlijk is dat voor iedereen weer anders, maar misschien helpen deze ideetjes je een beetje op weg!

Kerstkriebels, hoe vier jij de kerst?

Traditioneel of juist niet?

Gaan de kerstdagen ieder jaar op dezelfde manier? Met de hele familie bij elkaar. Komen alle kinderen en kleinkinderen naar jou toe? Of misschien nog grootser en komen jullie nog allemaal naar jouw ouders toe? Is ieder jaar een ander aan de beurt en wie zorgt dan voor het eten? Soms kan het heerlijk zijn om juist de traditie over boord te zetten en eens iets heel anders uit te proberen. Bevalt het niet? Nou, dan doen we het volgend jaar weer gewoon op de gewone manier… En die veranderingen hoeven helemaal niet meteen groots te zijn. Kookt altijd de gastvrouw? Waarom niet eens ieder gerecht door een ander laten maken? Zo wordt de last door iedereen een beetje gedragen en blijf je toch gewoon een groot familiefeest houden. Of ga eens uit eten met elkaar! Zo heeft niemand te veel druk. Maar je kan het nog heel anders doen, natuurlijk.

De natuur in

Trek allemaal lekker je wandelschoenen aan en ga de natuur in. Ouderen erbij die minder goed ter been zijn? Met rolstoelen prima te doen of de rollator. Zorg in deze gevallen dat waar je heen gaat ook geschikt is voor rolstoelen én dat de tocht niet te lang is. Gewoon even lekker uitwaaien en met elkaar ergens koffie drinken, om vervolgens nog lekker bij iemand te eten of ergens te gaan eten. Zo is het wel gezellig met elkaar en toch heel anders. Zeker voor de kinderen wel zo leuk, want die kunnen zo lekker met elkaar spelen.

Eén dag familie, één dag voor onszelf

Waarom zou je niet 1 dag lekker voor jezelf houden. Samen lekker genieten van een mooie wandeling, van een lekker glas wijn of een mooie film (gewoon thuis…). Een dag lang alle aandacht voor elkaar. Verbied de telefoon voor een dag en heb ook echt aandacht voor elkaar. Doe samen iets wat je niet vaak doet of ga stiekem lekker een nachtje weg…

Kerst vieren als er kleinkinderen zijn

Jouw kinderen zijn ondertussen zelf ouder geworden en het gezin wordt dus een steeds grotere familie. Hoe zorg je voor een leuke kerst met je kleinkinderen erbij? In ieder geval door echt rekening met ze te houden en niet te verwachten dat zij zich aanpassen aan jullie kersttradities. Uren aan tafel zitten is echt niet te doen voor kinderen. Zorg voor een fijne plek waar ze kunnen spelen, maak een aparte kindertafel met lekker kindereten en ga tussendoor lekker met ze naar buiten. En willen je kinderen een minder lange familiedag vanwege hun kinderen? Begrijp dit ook gewoon en plan de dag daarom anders in. Voorkomt onnodige stress aan beide kanten!

Waar gaat het nu om?

Bedenk vooral dat kerst toch helemaal niet gaat om eten en verplicht aanwezig zijn. Kerst is in de eerste plaats de herdenking van de geboorte van Jezus, maar als je hier niets mee hebt, dan is kerst toch ook vooral de tijd van je bezinnen op de vrede/liefde voor iedereen? Geniet van elkaar, nodig juist eens iemand uit die het nodig heeft en hou op met de lat zo hoog te leggen. Zo maak je de dagen tot een mooi feest en niet tot iets vreselijks wat je verplicht bent om leuk te vinden. Wees ook gewoon eerlijk in wat je wel en niet wilt.

Zorg voor rust

Bezinning, dat is ook een mooi woord voor kerst. En dat bereik je niet door van de ene verplichting naar de andere te rennen. En ook niet met vreetfestijnen waardoor je je alleen maar beroerd gaat voelen. Zorg voor rust tussen alle gezellige uitstapjes door, zodat je even tot jezelf kan komen.

Familiespel

Er zijn familiespellen waardoor je met elkaar in gesprek kan gaan. Ook dit is een mooi moment van bezinning en dan ook nog eens met de hele familie!

Op vakantie

Echt geen zin in verplicht familiegedoe én geen zin in kwade gezichten hierover? Voorkom de discussies en ga lekker op vakantie. Zoek de sneeuw of de zon op en bezoek de familie gewoon eens op andere dagen. Rustig, zonder alles en iedereen op één hoop, en zonder alle (vr)eetpartijen…

liefs Wil

Meer informatie

Kerstmis vieren, een gezellig samenzijn
Extreme cadeaus, hoe duur mag het zijn?
Kerstkaarten, hoe ga jij dit jaar je kerstboodschap versturen?
Hoe maak je het kerstdiner kidsproof?
Fijne kerst ideeën voor bijzonder gezellige kerstdagen
Waarom ik kerst leuk vind!
Wat doen we dit jaar met kerst?
Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst
De 10 leukste adventskalenders
Top 50 beste kerstliedjes
Feestdagen en cadeautjes
10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!
De tien leukste kerstliedjes
De leukste kerstliedjes
Beertje Bas helpt de Kerstman – Online voorleesverhaaltje
Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst
Top 50 beste kerstliedjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *