Waarom ik kerst zo leuk vind – De 10 leukste dingen aan kerst!

Waarom ik kerst zo leuk vind

Hoe vermoeiend ik de kerstdagen soms ook vind, vooral als ik twee dagen voor meer dan 6 mensen moet koken, ik vind ze (bijna) altijd leuk. Ik schrijf bewust ‘bijna’, want ik heb echt niet alle kerstdagen leuk gevonden. Bijvoorbeeld de kerst op mijn 23e, toen ik net was gescheiden. Het was mijn eerste kerst alleen en ik had er totaal geen zin in. Ik had er zelfs zo geen zin in, dat er ook geen kerstbal of dennentakje in mijn huis te vinden was. Daar was mijn moeder het niet mee eens, dus die kwam samen met mijn vader, op de dag voor kerst alsnog een kerstboom brengen en ging pas weg nadat de boom was opgetuigd.

’s Avonds besloot ik – in mijn eentje – kerstfilms te kijken. Geen goed plan, want door al die zoetsappige films vol happy ends, voelde ik me dubbel zo alleen en daardoor ontzettend zielig. De volgende ochtend heb ik om 7 uur mijn ouders gebeld en mijzelf uitgenodigd voor het kerstontbijt. Natuurlijk was ik welkom. De vrijgezelle jaren daarna heb ik het anders aangepakt, die heb ik gevierd met vrijgezelle vriendinnen. Niks geen zielig gedoe meer, maar vooral erg veel gelachen met elkaar.

Op die ene kerst na, heb ik verder kerst altijd erg leuk gevonden. En wel om de volgende redenen.

Wat doen we dit jaar met kerst?
Baby’s eerste Kerstmis
Hoe vier jij je kerst?

Waarom ik kerst zo leuk vind

Uitgebreid koken

Met kerst kook ik altijd bijzonder, zonder op de prijs te letten van de ingrediënten. Ik vind het leuk om ‘goed uit te pakken’ en alle aanwezigen culinair in de watten te leggen. Meestal kies ik gerechten die mij erg lekker lijken, maar die ik nog nooit heb gegeten, zodat het bereiden van het kerstdiner extra spannend wordt en een leuke uitdaging! Twee gerechten komen echter ieder jaar weer terug: de garnalencocktail (met een goddelijke zelfgemaakte whiskysaus) én de heerlijk, sappige rollade van de slager.

Mooi gedekte tafel

Van de tafel probeer ik altijd iets bijzonders te maken. Normaal ben ik er erg makkelijk in en moet het vooral functioneel zijn, maar met kerst moet het er gelikt uit zien. Niemand mag zich hier mee bemoeien en alles moet precies staan zoals ik dat in gedachte heb. Met vooral veel kaarslicht en bling bling maar ieder jaar toch een beetje anders.

Sprookjesachtig

De bijzondere cluster verlichting, mooie versieringen, de kaarsjes, alles ziet er zo gezellig uit! Als ik naar buiten kijk en ons lichtgevende hertje zie staan in de tuin, met vallende lichtdruppeltjes boven zijn hoofd (die hangen in de appelboom) lijkt het net een sprookje. Het geeft me zo’n heerlijk ‘feelgood’ gevoel, dat het net even lijkt alsof het hele leven een sprookje is.

Kerstversiering maken voor de kerstboom

Kerstfilmpjes kijken!

Met elkaar kerstfilmpjes kijken! Met kerst heb ik er vaak geen tijd voor, maar op kerstavond worden hier altijd kerstfilmpjes gekeken. Uiteraard met chocolademelk. Heerlijk al die zoetsappigheid en natuurlijk branden de kaarsjes in de kamer.

Spelletjes spelen

De spelletjes. Op beide kerstdagen, na het kerstdiner, worden er spelletjes met elkaar gespeeld. Heerlijk dat gelach de hele avond. De spanning van het kerstdiner is dan afgevallen (zal alles wel lukken?) en wat dan rest, is plezier maken met elkaar.

Cadeautjes

Cadeautjes!! Ik ben dol op cadeautjes en dan vooral cadeautjes kopen voor de anderen. Een jaar lang probeer ik signalen op te vangen van wensen (die ik dan snel opschrijf in mijn digitale notitieblok). Ik verheug me er dan ook ieder jaar weer op om met kerst goed uit te pakken. Het leuke vind ik de verbaasde of blije gezichten bij het open maken. Cadeautjes geven vind ik echt nog veel leuker dan cadeautjes krijgen. Met kerst doe ik ook altijd extra mijn best om er mooie pakjes van te maken. Alle cadeautjes zijn dus voorzien van glimmende strikken en linten.

Waarom ik kerst zo leuk vind

Bling bling

Bling bling. Het hele jaar ben ik van ‘less is more’, maar met kerst vind ik het heerlijk om mijzelf te omringen met goudglitters. Mijn kleding blinkt vaak en uiteraard ontbreken de glitters in mijn make up en haar ook niet. Zo fout! En daarom zo verschrikkelijk leuk! Nou ja, met kerst dan.

Uitgebreid kerstontbijt

Het kerstontbijt. Met kerst sta ik extra vroeg op om de ontbijttafel zo feestelijk mogelijk te dekken en te voorzien van allerlei lekkernijen. En daarna natuurlijk uitgebreide met elkaar ontbijten. Zo gezellig! We deden dit altijd bij mijn ouders thuis en die traditie heb ik voortgezet. Niks uitslapen dus, maar juist vroeg uit de veren. Gelukkig ben ik toch niet zo’n uitslaper.

Omringd door dierbaren

Dierbaren om me heen. Ik geniet ervan om iedereen waar ik van hou, om mij heen te hebben en extra te verwennen. Als een echte moederkloek dus.

Tevreden gevoel

De rust na kerst zodat ik met een tevreden gevoel kan nagenieten en vooral zo min mogelijk hoef te doen. Er zijn immers genoeg restjes in de koelkast om mij die dag over het eten niet meer druk te maken!

Liefs Marion

Meer informatie

Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst
Kerstversiering maken voor de kerstboom
De 10 leukste adventskalenders
Baby’s eerste Kerstmis
Wat doen we dit jaar met kerst?
Themapagina: Kerstmis
Hoe vier jij je kerst?
Top 50 beste kerstliedjes
Kerstmis met kinderen – Een gezellig samenzijn
Hoe maak je je kerstdiner Kinderproof?
Wat wordt er gevierd met Thanksgiving?
Schoenen maken de man tijdens het kerstdiner!
Het kerstdiner van Levi-S
Feestdagen en cadeautjes
10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!
De tien leukste kerstliedjes
De tien leukste knutselwerkjes voor Kerstmis
Kerstkaarten – Zelfmaken, traditioneel of digitaal?
De leukste kerstliedjes
Beertje Bas helpt de Kerstman – Online voorleesverhaaltje
Voorleesverhaaltje – Willy Woef viert Kerstmis
Leuke verzameling Kerstknutsels!
De leukste Kerstclips

Bronvermelding

Tekst en fotografie: Marion Middendorp

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *