Hoe Maak je het kerstdiner kidsproof?

Hoe maak je het kerstdiner kidsproof?

Een kerstdiner betekent voor kinderen vaak een behoorlijke beproefing. Vaak wordt er met meerdere gangen gegeten en dat betekent een flinke zit voor de kleintjes. Kleine kinderen hebben niet zo veel geduld, dus de kans dat zij het na de eerste gang voor gezien houden, is groot. En eigenlijk kun je van je kinderen niet verwachten, dat zij deze hele zit braaf doorstaan. Wel kun je er voor zorgen dat het voor hun ook zo aangenaam mogelijk blijft. Dus om het voor iedereen zo leuk mogelijk e maken, hebben wij wat tips voor je.

Opzitten en pootjes geven

Overdag kun je hem beter zijn oude kloffie aangeven, zodat hij heerlijk kan spelen en buiten kan ravotten, zodat hij zijn energie kwijt kan raken voordat hij aan tafel gaat. Kleed hem pas aan, vlak voor jullie aan tafel gaan. Die waanzinnig gave kerst-outfit die je voor je kindje hebt gekocht, staat hem vast enig, maar verwacht niet dat hij hiermee braaf op de bank gaat zitten. Beter kun je ervoor zorgen dat hij lekker bezig is met dingen die hij zelf leuk vindt. Zorg voor een paar mooie foto’s vlak nadat hij gaat spelen en eten, als herinnering en laat het daarna los.

Kerstdiner in eigen huis

Het makkelijkste is een kerstdiner in je eigen huis te geven, dan is je kindje in zijn eigen omgeving en kan hij tussendoor lekker met zijn speelgoed spelen of even in zijn kamertje zijn.
Je kunt kiezen voor een menu waarbij hij zelf actief bezig is, zoals gourmet of zo’n leuke kleine pizzaoven op tafel. Hij is dan lekker bezig en zal zich minder snel vervelen.
Als je toch liever ‘in gangen’ kookt, zorg dan dat er voldoende gerechten bij zitten die ook hij lekker vindt. Tussen de gangen kan iemand hem een kerstverhaal voorlezen of even met hem te spelen, zodat jij rustig in de pannen kunt roeren.

Je kunt je kindje bij de voorbereidingen betrekken. Misschien kan hij wel wat in de soep gooien of misschien is hij al oud genoeg om zelf iets te maken? Op die manier worden de verschillende gangen voor hem ook leuker. Want hoe trots zal hij zijn wanneer iedereen ‘zijn soep’ eet en hij daar allemaal complimenten over krijgt!

Er zijn ook van die leuke ‘Christmascrackers’ te koop. Dat gaat je kindje vast fantastisch vinden. Ze zijn er in allerlei verschillende maten en prijsklassen. Doorgaans zit er wat versiering in, een feestmutsje en een klein cadeautje.

Hoe maak je het kerstdiner kidsproof?

Wat schaft de pot?

Op internet zijn diverse websites te vinden die lekkere kindvriendelijke recepten vermelden. Recepten zonder scherpe ingrediënten en de meeste kinderen lekker zullen vinden. Wij hebben er al een paar voor je uitgezocht, zoals hier en hier. Sommige recepten zijn ook prima geschikt samen met je kind te maken. Hoe leuk is dat!

Gerechten die het altijd goed doen bij kinderen zijn natuurlijk: kipnuggets/knakworstjes met patat, poffertjes met poedersuiker en pannenkoeken met slagroom.
Als je kindje al een jaar of vier (of ouder) is, kun je hem ook betrekken bij het samenstellen van het kerstmenu. Of misschien kan hij menukaartjes maken, die je tijdens het diner op tafel zet? Wanneer je hem zoveel mogelijk al bij de voorbereiding betrekt, zal hij zich bij het kerstdiner trots en betrokken voelen.

Je kunt er ook voor kiezen om één of twee voorgerechten helemaal in zijn teken te laten staan, zodat je weet dat hij genoeg heeft om de rest te kunnen missen. Hij kan na deze gerechten bijvoorbeeld een leuke kerstfilm gaan kijken, terwijl jullie de maaltijd voortzetten.

Kinderen doen ons graag na, dus waarom geef je hem niet zijn eigen wijnglas? Je kunt hem vullen met zijn favoriete limonade, maar je kunt er ook een speciale kindercocktail in doen, die je vooraf al kunt maken. De samenstelling kun je zelf bepalen, vervolgens versier je hem met een parapluutje, een randje suiker om het glas en een stukje fruit aan de rand en zijn drankje ziet er super feestelijk uit!

Met honger aan tafel

De verleiding is groot om ook overdag al allerlei lekkere dingen te snoepen, maar wanneer je wilt dat je kind zo goed mogelijk tijdens het kerstdiner eet, kun je hem beter overdag niet teveel laten snoepen. Houd gewoon zijn normale ritme aan en dan kun je best bij de koffie iets extra’s geven omdat het een feestelijke dag is.

Don’ts bij het kerstdiner!

Als je het kerstdiner niet tot een tranendal wil omtoveren, zet dan geen kaarsjes van figuurtjes op tafel, zoals kabouters, hertjes of andere dieren. Op zich is dat nog geen probleem, maar steek ze niet aan… Ik kan mij nog een kerstdiner herinneren toen ik zelf klein was. Mijn ouders hadden voor mijn zus en mij twee schattige kaarsjes gekocht in de vorm van hertjes. Zowel bij mijn zus als bij mij, stond er zo’n beeldig hertje. Alles ging goed, totdat hij werd aangestoken. Een tranendal werd het, want hoe zielig is het om zo’n hertje te zien smelten! Dat was het eerste en het laatste jaar dat mijn ouders voor dit soort kaarsen hebben gekozen.

Sowieso kun je voor de veiligheid beter kiezen voor LED-waxinelichtjes. Dat is zoveel veiliger en je moet er toch niet aan denken dat je kindje onverwachts aan het tafelkleed trekt en alle brandende kaarsen omvallen.

Kerstdiner buiten de deur

Normaal kun je er natuurlijk ook voor kiezen om met de kids buiten de deur te gaan eten. Er zijn genoeg kindvriendelijke restaurants in Nederland, waar dit prima kunt. Zonder je opgelaten te hoeven voelen. Maar dit jaar ziet het er naar uit dat de horeca ook met kerst nog steeds hun deuren gesloten moeten houden.

Mocht het als een groot wonder dit jaar toch mogelijk zijn, kun je er voor de zekerheid voor kiezen wat speelgoed mee te nemen waarmee hij aan tafel kan spelen. Kleurplaten en viltstiften doen het ook altijd goed. Of een tablet met wat spelletjes of een filmpje. Vergeet in dat geval geen oordopjes mee te nemen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat anderen van dit geluid kunnen mee genieten.

Een andere leuke tip om je tijdens het diner te vermaken, is voorlezen uit een mooi kerstboek! De kinderen zullen aan je lippen hangen! Tussen de gangen door kun je er steeds een stukje uit voorlezen.

Let erop dat er geen brandende kaarsen op tafel staan. Het ziet er misschien super gezellig uit, maar het blijft gevaarlijk met kleine kinderen. Wil je toch sfeer aan tafel? Neem je toch gewoon je eigen LED-waxinelichtjes voor de zekerheid mee?

Grappig nummer ‘Het kerstdiner’

Levi-S maakte samen met ons het grappige nummer ‘Het kerstdiner’. Een kerstnummer waarin wordt bezongen hoe mis het kan gaan bij een kerstdiner. Niet zozeer door kinderen, maar omdat volwassenen er soms ook een potje van kunnen maken. Een nummer met een knipoog. Meer hierover vind je hier.

liefs Marion

Meer informatie

De heerlijkste stoofpeertjes voor het kerstdiner
Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Kerstmis vieren, een gezellig samenzijn
Willy Woef viert Kerstmis (voorleesverhaaltje)
Kerstkaarten, hoe ga jij dit jaar je kerstboodschap versturen?
Baby’s eerste kerst, hoe bijzonder is dat!
Fijne kerst ideeën voor bijzonder gezellige kerstdagen
De leukste kerstliedjes
Kerstkriebels: Hoe vier jij je kerst?
Wat doen we dit jaar met kerst?
Een gezellig huis met kerst!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *