Feestdagen en cadeautjes

Feestdagen en cadeautjes

De verleiding kan groot zijn je kindje te overstelpen met cadeautjes met Sinterklaas of Kerstmis. En als je het zelf niet doet, zijn er altijd nog opa’s en oma’s, tantes, vriendinnen of misschien wel de buren die het niet kunnen laten één of meerdere cadeautjes te kopen voor je kindje. Tijdens pakjesavond of op eerste Kerstdag kan het dus zomaar gebeuren dat je kindje wordt overstelpt met cadeautjes. Hoe ga je hiermee om? Geef je alles in één keer, of houd je toch achter om het gespreid aan je kindje te geven.

Leuke cadeautips voor kids onder de drie
Schoencadeautjes onder de 5 euro

Spreiden

Toen mijn zoon nog klein was, mocht hij tijdens sinterklaasavond of eerste Kerstdag alle cadeautjes uit pakken. Ik keek welke cadeautjes zijn specifieke aandacht kregen en die legden ik apart. Dat waren de cadeautjes waarmee hij de komende tijd mocht spelen. De andere cadeautjes borg ik weer op. Hij had er totaal geen erg in, omdat alle indrukken al overweldigend genoeg waren. Hij wist echt de volgende dag niet meer precies wat hij had gekregen. De cadeautjes die ik achter had gehouden, gaf ik hem gespreid over de rest van het jaar. Zo had hij het hele jaar door, iets nieuws om mee te spelen en kregen alle cadeautjes de volledige aandacht. Op een gegeven ogenblik houdt dit systeem natuurlijk op, omdat ze dan heel goed weten wat ze hebben gekregen.

Sinterklaascadeautjes tips!

Saamhorigheid

Belangrijk om je kindje te leren dat niet alles om hem draait. Ook al heb je zelf geen behoefte aan cadeautjes, ik raad je aan toch de nodige pakjes voor jezelf en je partner (en eventueel andere aanwezigen) in te pakken. Meestal pakte ik voor mijzelf wat kaarsen in of wierook. Mijn partner kreeg vervolgens aanvulling op onze glazen en schaaltjes die in het voorafgaande jaar waren gesneuveld. Op deze manier leerde mijn zoon dat hij niet de enige was die cadeautjes mocht uitpakken.
Daarnaast leerde hij zo ook aandacht te hebben voor anderen die een cadeautje hadden gekregen, hoewel dat – vooral in de jonge jaren – best lastig is. Kinderen moeten deze gedragsregels nog leren en zijn zich nog niet bewust van hoe dit op een ander overkomt. Je kunt je er ongemakkelijk bij voelen, maar ze kunnen er niks aan doen. Je kunt hem er natuurlijk wel op wijzen en op deze manier het in ieder geval proberen bij te brengen.

Feestdagen en cadeautjes

Spelen

Natuurlijk wil je kindje het liefst direct met al zijn nieuwe speelgoed spelen. Logisch, want hoe verleidelijk is dat! Echt aan te raden is dat echter niet, want voor je het weet ligt de kamer bezaaid met open dozen en slingert alles direct door elkaar. Het zou een beetje jammer zijn, als direct al speelgoed niet meer compleet is. Laat hem na afloop van de middag of avond één cadeautje uitkiezen waar hij mee mag spelen. De rest komt gewoon op een later moment.

Afspraken

Wanneer andere familieleden ook cadeautjes willen kopen, probeer dan afspraken met ze te maken. Op die manier voorkom je dat je kindje dubbele cadeautjes krijgt, want dat is voor geen van de partijen leuk.
We hebben een aantal ouders om ons heen gevraagd hoeveel cadeautjes per kind worden gegeven, en kwamen uit op een gemiddelde van zeven cadeautjes per kind. Meestal gaat het hier om een samenstelling van: een groot cadeau (wat ze graag willen hebben), een nuttig cadeau (dat ze goed kunnen gebruiken), aangevuld met wat kleinere cadeautjes (als knutselspullen) en een lekkernij. Maar hoe de samenstelling en de hoeveelheid cadeautjes er bij jou uit ziet, bepaal je natuurlijk gewoon lekker zelf. Iedereen heeft er wel een mening over ‘teveel of te weinig’, maar iedereen is anders en viert het op zijn eigen manier.

Cadeautjes en een minder budget

Als je minder te besteden hebt, kan de druk van het ‘moeten cadeautjes’ kopen als een molensteen om je nek hangen. Misschien kun je zelf wat cadeautjes maken? Barbiekleertjes zijn niet zo moeilijk zelf te maken. Of als je heel handig bent kun je misschien zelf een poppenhuis maken of pakhuis voor je zoon. Struin ook eens op Marktplaats. Het hoeft immers niet nieuw te zijn? Je kindje ziet het verschil toch niet en vaak kun je voor een paar euro, het leukste speelgoed kopen.
Daarbij gaat het je kind voornamelijk om het uitpakken, dat is vaak als ‘feest’ genoeg. Voel je dus totaal niet schuldig wanneer de zak niet gevuld is met dure cadeaus. Ook met kleinigheden zijn kinderen heel blij.

Met je gezin leven in armoede
82 Bezuinigingstips of bespaartips die werken

Liefs Marion

Meer informatie

Wat doen we dit jaar met kerst?
Voorleesverhaaltje: Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
Kerstversiering maken voor de kerstboom
Schoenen maken de man tijdens het kerstdiner!
Baby’s eerste Kerstmis
Sinterklaascadeautjes tips!
De intocht van Sinterklaas 2019
Hoe maak je je kerstdiner Kinderproof?
Het kerstdiner van Levi-S
Themapagina: Sinterklaas & Sinterklaasfeest
Welkom Sinterklaas
Het regent pepernoten
Leuke cadeautips voor kids onder de drie
Wat zit er in de zak van Sinterklaas? Lees onze tips!
Top 50 beste kerstliedjes
Hoe ga je om met Sinterklaasstress?
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Schoencadeautjes onder de 10 euro! 15 tips!
Nederlandse gezin kiest voor traditionele Kerst
5x Knutselen voor Sinterklaas
De 10 leukste adventskalenders
Adventkalender in de spotlight: Makeup Revolution Lip Advent Calendar
Sinterklaasavond – Hoe vieren we dat?
10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!
De tien leukste Sinterklaasknutsels
Kerstkaarten – Zelfmaken, traditioneel of digitaal?
Kinderboeken over Sinterklaas
Songteksten van de leukste Sinterklaasliedjes
Leuke Sinterklaasknutsels!
Leuke Sinterklaastips
De tien leukste kerstliedjes
Kerstmis vieren met kinderen – Een gezellig samenzijn
De leukste kerstliedjes
Beertje Bas helpt de Kerstman – Online voorleesverhaaltje
De tien leukste knutselwerkjes voor Kerstmis
Voorleesverhaaltje – Willy Woef viert Kerstmis
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Sinterklaaskoekjes
Kinderboeken over Kerstmis
De lekkerste Sinterklaasrecepten – Gevulde speculaas
De 10 leukste Sinterklaasliedjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *