10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!

10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!

Tien kersttips voor een gezellig samenzijn! Met kerst draait het natuurlijk niet alleen om eten en cadeautjes, in tegendeel. Het draait juist om het gezellige samenzijn. Maar met al die feestdagenstress zou je haast vergeten hoe je dat nou eigenlijk moet doen. Je wilt het allemaal graag zo goed doen… het liefst perfect. Laat dat idee direct maar varen.

Perfectie zit vaak verscholen in de liefdevolle acceptatie van de imperfectie. Het accepteren dat het misschien niet gaat zoals het moet en met elkaar lachen om de dingen die misschien mis gaan. Als je het met elkaar maar gezellig hebt, dan smaakt die verschroeide kalkoen vanzelf heerlijk. Gewoon kwestie van iets meer saus erover heen.

Hoe kun je het nou met elkaar gezellig hebben? Wij hebben tien gezellige kersttips voor je!

1) Kerstfilm

Met stip op nummer één, kijk met elkaar naar een leuke kerstfilm. Juist met de kerstdagen zijn deze volop op TV of Netflix te vinden, maar een DVD of blu-ray is natuurlijk ook prima. Het voordeel van zo’n feelgoodkerstfilm: je bent gelijk in de juiste stemming gebracht!

2) Lekkerssssss!

Als je dan toch zo gezellig met elkaar samen zit, schenk dan een kop warme chocolademelk met slagroom voor iedereen in. Natuurlijk met iets lekkers erbij, want het is immers een feestdag! Dus vandaag mag het!

3) Zelf maken

Je kunt natuurlijk ook zelf het lekkers maken! Gezellig met elkaar koekjes bakken of cupcakes versieren! Of andere speciale kerstversnaperingen. De meeste kinderen vinden dit hartstikke leuk! Zeker als ze na afloop ervan kunnen en mogen snoepen.

lijn groen oudersenzo
10 Kersttips! Maak er een gezellig samenzijn van!

4) Bordspel

Speel met elkaar een leuk bordspel. Je bent dan op een leuke manier actief met elkaar bezig. Denk eens aan ouderwets Ganzenbord of Monopoly, maar er zijn natuurlijk ook allerlei nieuwe spellen die je met elkaar kunt spelen!

5) Op stap!

Tijdens de kerstdagen zijn er vaak allerlei activiteiten om met elkaar te doen, zoals bijvoorbeeld het kerstcircus, een kerstmarkt of kerststal, een museum, schaatsbaan of rondvaart. Even tijd voor elkaar en met elkaar!

6) Kerstliedjes

Kerstliedjes zingen rond de boom, met elkaar. Wie kent de meeste kerstliedjes? Leuk om deze met elkaar te zingen!

7) Voorlezen

Voorlezen is en blijft leuk voor groot en klein. Of beter gezegd: voorgelezen worden. Zoek vooraf een goed boek uit, een mooi kerstverhaal zoals A Cristmas Carol van Dickens. Kerstverlichting aan, kaarsen aan. Hoe gezellig is een dergelijk samenzijn.

8) Knutselen

Met z’n allen rond de tafel om leuke kerstknutsels te maken. Maak bijvoorbeeld mooie kerstballen voor in de boom, kerstversiering om op te hangen of neer te zetten of leuke sneeuwbollen. Kinderen vinden knutselen altijd leuk.

9) Juiste focus

Het zijn geen dure spullen die ons gelukkig maken, maar het zijn de mensen om ons heen. Geniet van deze mooie momenten, geniet van elkaar. Laat je werk even los, maar richt deze dagen de aandacht zo veel mogelijk op de mensen die voor jou belangrijk zijn. Laat je niet afleiden door smartfoon of tablet. Alles draait ook gewoon door, als je even niet bereikbaar bent. Het gaat om het hier en nu.

10) Geniet!

Laat je niet gek maken, maar probeer zoveel mogelijk van de feestdagen te genieten. Het is niet de bedoeling dat het al je energie opslokt, je zou juist energie moeten krijgen van het gezellig samenzijn. Het is geen wedstrijd om de mooiste gedekte tafel of het meest culinaire hoogstandje. Laat je niet gek maken maar geniet gewoon van elkaar. Laat een ander niet bepalen hoe jij je kerst moet vieren, maar doe het gewoon lekker op de manier zoals bij jou/jullie past! Dan maar geen gelikte foto op Instagram. Wat kan jou dat nou schelen!

Geef inbrekers geen gezellige kerst

Ben je met de Kerst niet thuis? Zorg er dan voor dat er in je huis voldoende verlichting brandt. Sluit de gordijnen een beetje zodat je niet van de straat naar binnen kunt kijken. Zet eventueel de TV aan of een radio, zodat er muziek of geluid klinkt. Want inbrekers vieren kerst op een heel andere manier. Zij weten dat als jij rond etenstijd niet thuis bent, je vast en zeker ergens uitgebreid aan het tafelen bent en zij dus alle tijd hebben je huis leeg te halen. Zorg er dus voor dat het lijkt alsof je thuis bent!

Extra veiligheidstips

1) Zorg voor goede sloten.
2) Plaats niet op social media dat je niet thuis bent.
3) Zorg ervoor dat het vanaf de straat net lijkt alsof je thuis bent.
4) Berg waardevolle spullen veilig op (kluis).
5) Haal potentiele hulpmiddelen uit de tuin (objecten waar inbrekers op kunnen klimmen)
6) Zorg voor een goede verlichting in de tuin.
7) Als je goed contact hebt met de buren, zorg dat zij weten dat je weg bent.
8) Schakel je antwoordapparaat door.

liefs Marion

Meer informatie

Top 50 beste kerstliedjes
Waarom ik kerst zo leuk vind
Kerstversiering maken voor in de kerstboom
De 10 leukste kerstliedjes
De leukste knutselwerkjes voor Kerstmis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.