Handige tips: Zo richt je de ultieme speelkamer in!

Zo richt je de ultieme speelkamer in!

Een droom voor ieder kind en misschien ook wel voor iedere ouder: een speelkamer! Een kamer waar je als kind heerlijk kunt spelen en je niemand in de weg zit. En als ouder heb je zo een woonkamer waar je niet over het speelgoed heen hoeft te vallen…hoewel je natuurlijk altijd wel ergens speelgoed zal blijven hebben. Maar hoe richt je zo’n kamer nu het beste in?

Waarom een speelkamer?

Het grote voordeel van een speelkamer is dat het enkel en alleen de functie van speelkamer heeft. Wat inhoudt dat het speelgoed mag blijven liggen waar het ligt en het niet in de weg ligt. Natuurlijk zal er opgeruimd moeten worden, maar dat torens overeind mogen blijven staan en treinrails mogen blijven liggen, daar zal toch iedereen het over eens zijn. Daarnaast kunnen kinderen hier lekker hun gang gaan, zonder dat ze overige gezinsleden storen. En last but not least: al het speelgoed ligt lekker handig bij elkaar.

De slaapkamer van het kind blijft overzichtelijk en daarmee is het een rustige kamer. Wat voor zijn rust alleen maar fijn is. Heb je de ruimte voor een speelkamer? Dan biedt het dus alleen maar voordelen! En je kind zal hartstikke blij zijn met zijn eigen speeldomein!

Hoe richt je een speelkamer in?

Een speelkamer krijgt meerwaarde als je even op een aantal dingen let:

  • Zorg voor een leuke inrichting, gewoon omdat het de sfeer verhoogt!
  • Zorg voor voldoende bergruimte
  • Uiteraard moet er ruimte zijn om lekker op de grond te kunnen spelen
  • Een tafel met stoelen is fijn om creatief aan de slag te kunnen
  • Een bank of matras is fijn om even lekker lui op te kunnen liggen
  • Let op veiligheid. Dat doe je sowieso, maar in een speelkamer is niet altijd toezicht dus is dit van nog groter belang

Kies voor bepaald speelgoed, zoals LEGO of Playmobil, voor verrijdbare bakken, zodat ze het eenvoudig op de plek kunnen krijgen waar ze er mee willen gaan bouwen

lijn groen oudersenzo
Zo richt je de ultieme speelkamer in!

Kind mag meedenken

Heb je het idee opgevat om van een kamer een speelkamer te maken, laat je kind of kinderen dan lekker meedenken. Misschien hebben ze wel heel originele ideeën en het is immers hun kamer. Kies voor kleuren die ze mooi vinden. Misschien kan je op een muur wel een mooie afbeelding laten maken van iets waar ze van houden. Een jungle, een prinsessenkasteel, Frozen, Spiderman…wie zal het zeggen?

Opbergruimte is belangrijk

Zoals bij bovenstaande punten ook al aangegeven is het belangrijk dat je genoeg bergruimte hebt. Dan kan al het speelgoed netjes opgeruimd worden als er niet meer mee gespeeld wordt en blijft er ruimte in de kamer om ook echt te kunnen spelen. Opbergbakken zijn handig en leuke kisten en natuurlijk gewoon handige kasten met heel veel planken. Liefst achter deurtjes zodat het rustig oogt, want ook een kind kan overprikkeld raken door troep! En zo niet meer weten waar het mee wil gaan spelen.

Speelkamer
Speelkamer
Speelkamer

Speelkleden op de grond

Er zijn van die leuke kleden te koop waar een stad met wegen op staat, bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk hartstikke leuk om op de vloer te leggen. Waarschijnlijk heb je gekozen voor een gladde vloerbedekking omdat dat handiger is en beter schoon te maken. Helemaal gelijk. Met autootjes rijden over hoogpolig tapijt werkt immers niet. Maar een kleed op een bepaalde plek in de kamer neerleggen is wel fijn. Is alles wat kouder, dan kan het lekker zijn om op zo’n kleed te kunnen zitten!

Tekenen op de muur en prikborden

Zorg voor een (deel van de) muur dat je er een krijtmuur van maakt. Met speciale verf kan je dat eenvoudig doen. Of hang een heel groot bord op. Een groot prikbord om plaatjes of je tekening op te mogen hangen is eveneens een goed idee.

Kleden, tenten en meer

Zorg voor kleden waarmee de kinderen hutten kunnen bouwen. Of zorg voor speeltentje(s). Zo kunnen ze zich lekker uitleven. Een grote kist met verkleedkleren mag eigenlijk ook niet ontbreken en vergeet ook niet een grote bak of tas met allerlei knutselspullen! Spaar verpakkingen, wc-rollen en dergelijke en bewaar die handig in die bak. Natuurlijk vul je het aan met wat spulletjes uit de winkel, zoals glitters, nepoogjes, chenille draad, vilt, kralen, karton en dan ben je al een heel eind!

Speeltoestellen

Heb je echt lekker de ruimte in de kamer? Misschien kan je dan wel een glijbaan neerzetten of een touw ophangen waarmee ze kunnen zwieren. Een handige ouder (of bekende) kan misschien wel een rek maken tussen bepaalde meubels waar ze aan kunnen hangen en hun kunstjes kunnen doen. Uiteraard allemaal wel op een veilige manier, dus zorg dat alles stevig staat en vastzit.

Muziek op de speelkamer

Een beeldscherm kan je misschien juist niet op de speelkamer willen hebben, om zo de kinderen juist te stimuleren om echt te spelen. Maar een muziekje kunnen aanzetten is natuurlijk wel leuk. En dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn, want een eenvoudig radiootje die ook cd’s kan afspelen zijn tegenwoordig echt niet duur meer.

liefs Wil

Meer informatie

Sensory Play ontdekken: De magie van zintuiglijke ervaringen
Inrichting van de kinderkamer, dit heb je nodig!
Buiten regen? Zo leuk kan binnen spelen zijn!
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *