Pak meer winst; maak je huis verkoopklaar

Er komt een moment dat je huis te klein wordt. De kinderen worden groter, het speelgoed stapelt zich op en misschien heb je nog een extra kamer nodig voor de aanstaande derde? Tijd om je huis te verkopen! Maar hoe zorg je ervoor dat je huis er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet voor potentiële kopers? In deze blog geef ik je handige tips en tricks om je huis verkoopklaar te maken. Laten we beginnen!

Pak meer winst, maak je het huis verkoopklaar

Eerste indrukken tellen: opruimen en schoonmaken

De eerste indruk van je huis is cruciaal. Een rommelig en vies huis kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een schoon en opgeruimd huis een welkom gevoel geeft. Begin dus met een grote schoonmaak: stofzuig en dweil de vloeren, maak de ramen schoon, en vergeet ook de badkamer en keuken niet.

Rommel kan je huis kleiner laten lijken dan het in werkelijkheid is. Dus ruim speelgoed, boeken en andere persoonlijke spullen op. Je wilt dat kopers zichzelf in je huis kunnen zien wonen, dus probeer een neutrale ruimte te creëren.

Huis reparaties: van kleine klusjes tot grote projecten

Bekijk je huis kritisch: zijn er zaken die gerepareerd moeten worden? Een lekkende kraan, een kapotte tegel, een deur die piept? Zorg ervoor dat alles in huis werkt zoals het hoort. Dit laat zien dat je zorg en aandacht hebt besteed aan je huis en het verhoogt de waarde.

Overweeg ook grotere projecten. Misschien is die oude keuken toe aan een opknapbeurt, of kan die muffe badkamer wel een likje verf gebruiken? Investeren in deze ruimtes kan de verkoopprijs aanzienlijk verhogen.

Styling en fotografie: laat je huis schitteren

Een belangrijk onderdeel van het verkoopklaar maken van je huis is de presentatie. Goede styling en professionele fotografie kunnen een groot verschil maken. Overweeg om een interieurstylist en een professionele fotograaf in te huren. Zij weten precies hoe ze je huis op de beste manier kunnen presenteren.

Kan ik deze expertise inhuren? Wat zijn de kosten?

Ja, je kunt zeker een professional inhuren om je te helpen met het verkoopklaar maken van je huis. Dit kan variëren van een interieurstylist, een professionele schoonmaker, tot een klusjesman. De kosten hiervoor verschillen per professional, maar denk aan enkele honderden tot duizenden euro’s.

Maar verdien je dit terug? Het antwoord is vaak ja. Een goed gepresenteerd, schoon en onderhouden huis kan de verkoopprijs aanzienlijk verhogen. Het kan het verschil maken tussen een bod onder de vraagprijs, en meerdere biedingen boven de vraagprijs.

Investeren loont

Het verkoopklaar maken van je huis kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar als je het proces gestructureerd aanpakt, valt het mee en kun je flink wat extra winst pakken. Begin met een grote schoonmaak, voer noodzakelijke reparaties uit en overweeg eventuele verbouwingen. Denk aan de presentatie van je huis door middel van goede styling en professionele fotografie.

En ja, je kunt natuurlijk een professional inhuren om je te helpen met dit proces. De kosten hiervan kunnen variëren van € 500 tot € 5500, afhankelijk van het niveau van de dienstverlening en hoeveel kamers er gestyled moeten worden​. Dit kan onder andere een eerste consultatie, het organiseren van bestaande decoratie, volledige herinrichting, en de maandelijkse huur van meubels en decoraties inhouden​​.

Ruim boven de vraagprijs

Hoewel dit een behoorlijke investering kan zijn, toont onderzoek aan dat de verkoopprijs vaak met 5% tot 15% boven de vraagprijs uitkomt, en dat huizen drie tot dertig keer sneller verkocht worden wanneer ze gestyled zijn​. Daarbij is de gemiddelde prijsverlaging op een niet gestyled huis vaak vijf tot twintig keer hoger dan wat de investering in styling zou zijn geweest​.

Het verkoopklaar maken van je huis is dus niet alleen een investering in het creëren van een aantrekkelijk huis voor potentiële kopers, maar ook in het maximaliseren van je verkoopprijs. Je huis is een plek waar je veel tijd en liefde in hebt gestoken, en je wilt dat potentiële kopers dat ook zien en voelen. Met deze tips en tricks kan je ervoor zorgen dat je huis er op zijn best uitziet, klaar voor de verkoop!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe kun je je hypotheek aanpassen aan veranderingen in je persoonlijke situatie?
Verhuizen met kleine kinderen. Hoe laat je het soepel verlopen?
Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *