Hygiëne peuter – Zo houd je hem schoon en gezond!

Hygiëne peuter- Zo houd je hem gezond!

Een goede gezondheid gaat gepaard met een goede hygiëne. Natuurlijk is het voor je peuter belangrijk om schoon en fris te zijn, maar een warm bad of verkwikkende douche kan ook leuk én lekker zijn! Hoewel het wassen van de haartjes een heikel punt kan zijn of het afvoerputje een grote angst bij hem kan ontwikkelen (stel je voor dat hij óók wordt meegezogen) zal je kindje in de meeste gevallen veel plezier aan de dagelijkse schrobbeurt beleven. En het is natuurlijk een heerlijk moment voor het slapengaan.

Lekker lodderig en loom

Van al dat gebadder wordt hij lekker lodderig en loom. Maar wat komt er bij een goede hygiëne allemaal kijken? Waar moet je op letten? Hoe houd je hem schoon en gezond! Want een goede hygiëne kan zeker bijdragen een een goede gezondheid.

Goede hygiëne begint met schone handen

Als je denkt aan een goede hygiëne, dan denk je wellicht direct aan schone handen. Het is echter ook iets wat snel vergeten wordt. Blijf letten op schone kinderhandjes, zeker nadat ze in het een of ander hebben zitten wroeten. Voor een goede gezondheid is hygiëne zeer belangrijk, maar je hoeft echt niet de hele dag zijn handen onder de kraan te stoppen. Onze premier heeft het tegenwoordig over “handjes stuk wassen” maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De huid vormt een prachtig, natuurlijk afweersysteem tegen rondfladderende bacteriën en virussen. En de vetlaag op de huid, houdt de huid gezond. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we deze er af gaan schrobben.

Was de handjes voor het eten, na het plassen en voor het slapen gaan. Probeer hier een vaste gewoonte van te maken. Zorg, als je op stap gaat, dat je altijd een doosje natte tissues bij je hebt om de handjes (zonder water) ook schoon te kunnen maken. Hoewel hij een bad heerlijk kan vinden, kan een peuter een hekel hebben aan het wassen van zijn handen. Of hij het nou leuk vindt of niet, hij zal er aan moeten wennen. Het wassen van de handen houdt namelijk niet alleen het vuil uit het eten van je peuter, maar het voorkomt ook de verspreiding van bacteriën.

lijn groen oudersenzo
Hygiëne peuter- Zo houd je hem gezond!

Handenwaslied

Een paar jaar geleden heeft Dirk Scheele het Nationale Handenwaslied gelanceerd. Het refrein van het handenwaslied, dat echt in je hoofd blijft hangen, duurt 20 seconden. Precies lang genoeg om effectief je handen te kunnen wassen om ziektes en infecties te helpen voorkomen. 

20 seconden
Via gewone handelingen, zoals eten, speelgoed aanraken, iemand een hand geven of een huisdier aaien worden heel wat bacteriën en virussen verspreid die ziekten kunnen veroorzaken zoals verkoudheid, griep, oor- of keelontsteking en diarree. Door regelmatig onze handen 20 seconden te wassen met zowel antibacteriële zeep als water, kunnen deze bacteriën en virussen eenvoudig worden tegengegaan. Toch zijn wij Nederlanders hier iets minder precies in. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlander gemiddeld maar 7 seconden zijn handen wast, al dan niet met zeep. Zo is handen wassen niet effectief.

Van generatie op generatie
Om handen wassen nog leuker en effectiever te maken schreef Dirk Scheele het lied speciaal voor jonge kinderen, maar ook voor ouders. “Handen wassen is iets wat vaak wordt vergeten of maar half wordt gedaan. Terwijl het juist heel belangrijk is. Mijn liedje leert kinderen op speelse wijze hoe ze dit het beste kunnen doen. Het lijkt me prachtig als ze op latere leeftijd zeggen dat ze zo hebben leren handen wassen en dit dan ook weer doorgeven aan hun eigen kinderen”, aldus Dirk Scheele. “Net zoals de bekende kinderliedjes: `Slaap kindje slaap’ en `Smakelijk eten, hap, hap, hap’, die worden gezongen op kinderdagverblijven en basisscholen.

Tips voor schone handen

Tips je peuter zijn handen te (laten) wassen

Geef je peuter de leiding door hem bijvoorbeeld een stukje zeep te geven en hem zelf zijn handen te laten wassen.

Zorg dat je peuter er zelf goed bij kan, door bijvoorbeeld een stevig opstapje.

Gebruik vloeibare zeep, zo’n glibberig stuk zeep is nogal onhandig voor peuterhandjes, daarnaast is zo’n stukje zeep ook een voedingsbron voor bacteriën.

Gebruik natte babydoekjes voor onderweg.

Je eigen handenwasmomenten

  • Voor het eten en voor het bereiden van de maaltijd;
  • Na een bezoek aan de wc;
  • Na het verschonen van luiers;
  • Nadat je je neus hebt gesnoten, geniesd of gehoest hebt;
  • Na het spelen met huisdieren;
  • Na aanraking van een besmet oppervlak (bijvoorbeeld vuilnisemmer, schoonmaakdoekje, afval et cetera);
  • Voor het verbinden van een wond, het toedienen van medicijnen of het indoen van contactlenzen;
  • Na contact met bloed;
  • Zo gauw als je handen er vies uitzien.

Haren

Haren wassen kan een grote verschrikking zijn voor je peuter. Overdrijf het aantal keren wassen niet. Als het geen heel warm weer is en de haartjes zijn niet vies of vet, is één keer wassen per week voldoende. Probeer het wassen zo kort mogelijk te houden. Korter haar is makkelijker te behandelen en heeft minder shampoo nodig. Als je peuter lang haar heeft en het haar wassen is steeds een rampenplan, is het misschien het overwegen waard om het haar voorlopig even kort te houden.
Kies voor een shampoo die de oogjes niet irriteert.

Kam het haar vooraf

Kam het haar van je peuter voor je het gaat wassen. Het haar zal hierdoor minder snel in de knoop raken. Als je vervolgens de shampoo voorzichtig door het haar klopt, is het na het wassen makkelijker door te kammen.
Bedek de oogjes, óók bij een shampoo die niet irriteert kunnen de ogen gaan tranen.
Spoel het haar voorzichtig uit.
Probeer het haren wassen zo kort mogelijk te laten duren. Je kunt daarom beter een combinatie gebruiken van shampoo en crèmespoeling, dan twee aparte flessen.

Nagelverzorging

Peuters kunnen een hekel hebben aan het knippen van de nagels. Hij kan het eng vinden dat er iets van hem wordt afgeknipt. Ze moeten rustig blijven zitten en dan worden ook nog eens hun handen vastgehouden. Iets waar je peuter toch al niet van houdt. Toch is het belangrijk om de nageltjes regelmatig te knippen. Onder de nagels kan vuil gaan zitten en bacteriën zich verzamelen, zelfs als de handen schoon zijn. Maar ook kan hij zichzelf of een ander pijn doen met die scherpe nagels.

  • Gebruik een schaartje met ronde punten of een klein nagelknippertje.
  • Probeer er een spelletje van te maken of er een liedje bij te zingen.
  • Knip je eigen nagels (of van een gezinslid) waar je peuter bij zit.
  • Knip ze in bad of in zijn slaap.

Oren

Als je peuter last heeft van overmatig oorsmeer is dat helemaal niet zo erg. Oorsmeer beschermt de trommelvlies op een natuurlijke manier. Als je het een onprettig gezicht vindt, mag je het oortje wel schoonmaken met een wattenstaafje dat je in gekookt water hebt gedrenkt. Je gaat met dit staafje langs de buiten- en de binnenkant van de oorschelp. Als je peuter iets groter is, mag je een klein stukje met je staafje het oortje in, maar zorg ervoor dat je nooit het oorsmeer naar binnen drukt. De kans op een oorontsteking is dan groot aanwezig.

Ogen

Afscheiding in de oogjes (soms wit, soms geel) komt regelmatig voor. Je kunt de ogen schoonmaken met koud gekookt water, zodat alle bacteriën in het water dood zijn. Met een punt van een hydrofielluier kun je vervolgens de afscheiding verwijderen. Liever niet met een watje, want die kunnen draadjes achterlaten in zijn oogjes.

Vies bestaan versus een goede hygiëne

Het peuterbestaan is vies en vuil worden hoort daarbij. Natuurlijk is een goede hygiëne belangrijk maar schoon past niet bij een peuter en zou zijn ontwikkeling alleen maar remmen omdat hij dan niets kan ondernemen en kan uit proberen. Een standje geven werkt al snel averechts. Probeer een beetje makkelijk te zijn, maar houd de noodzakelijke hygiëne wel in het oog (handen wassen voor het eten, na WC-bezoek of wanneer hij echt aan iets vies heeft gezeten, 1x per dag in bad, tandenpoetsen, et cetera). Van wat vuil wordt een peuter niet ziek, integendeel, het houdt zijn immuunsysteem allert en dat heeft hij nodig om gezond te blijven.

Laatste tip, probeer met de aanschaf van kleding rekening te houden dat deze goed gewassen kunnen worden.

liefs Marion

Meer informatie

Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?
Baby- en peuterzwemmen. Hoe leuk is dat!
De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *