Haar verven tijdens de zwangerschap

Haar verven tijdens de zwangerschap

Je bent zwanger. Natuurlijk wil je niks doen wat je kindje in gevaar kan brengen maar je wilt er natuurlijk wel zo stralend mogelijk uit blijven zien. En als je kritisch in de spiegel kijkt, zie je dat die uitgroei steeds groter wordt. Het liefst wil je nu gelijk naar de kapper rennen om het te laten verven. Maar is dat eigenlijk wel verantwoord? Kunnen de chemische stoffen in de haarverf je kindje schade doen?

Allergische reactie

Voor zover wij hebben kunnen achterhalen zijn er geen negatieve effecten bekend. Gelukkig wordt er steeds minder gebruik gemaakt van schadelijke stoffen, zoals ammoniak. Maar als je het zeker wilt weten, check het dan bij de deskundige: de kapper.

Door alle hormonale veranderingen in je lichaam, werkt je lichaam wel een beetje anders dan voorheen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid, maar misschien is je haar op dit moment ook wat futloos, droger of juist vetter. De kans is groot dat je haar daarom anders gaat reageren op een kappersbehandeling, maar dit geldt ook voor je huid. In haarverf zitten bepaalde chemicaliën waar je ineens overgevoelig op kunt reageren. De kans op een allergische reactie is dus wat groter dan voor de zwangerschap. Wellicht kun je vooraf een klein beetje verf uitproberen op je hand en kijken hoe je huid hierop reageert, voordat je het in je haar smeert (of laat smeren).

De hormonen zorgen echter ook voor een gevoelige reuk. Haarverf heeft een behoorlijk scherpe geur, waardoor je acuut misselijk kunt worden.

lijn groen oudersenzo
Haar verven tijdens de zwangerschap

Natuurlijke producten

Tegenwoordig mogen kappers geen producten gebruiken die in je hoofdhuid kunnen trekken. De stoffen in de haarverf kunnen je kindje dus niet bereiken. Dat is in ieder geval een fijn idee. Een haarverf die is gemaakt van natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld Henna, is natuurlijk altijd prima te gebruiken (en ruikt ook niet zo sterk). Lees echter wel goed de gebruiksaanwijzing op de bijsluiter om te zien of je de verf inderdaad tijdens de zwangerschap mag gebruiken en hoe vaak je dit maximaal mag doen. Of je neemt een kleurshampoo, deze zijn doorgaans ook veel minder agressief.

Betrouwbare producten

Wil je graag je haar verven? Kies dan in ieder geval een bekend merk bij een betrouwbare winkel. In dat geval mag je er vanuit gaan dat het product veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap. Als je echter meer zekerheid wilt hebben, zoek dan even contact met het bedrijf achter de haarverf en vraag het voor de zekerheid even na.

Houd er rekening mee dat kleurkarakters toch een beetje anders kunnen uitpakken tijdens de zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je blondering wat geler uitpakt. Ook kan je hoofdhuid gevoeliger reageren op de haarverf. Het kan zelfs gaan branden en in het ergste geval blaren geven. Daarom is het verstandig dat je vooraf even op je hand test of je niet (tijdelijk) allergisch reageert op de stoffen.

Bij twijfel?

Als je twijfelt, doe het dan gewoon niet. Want ongerustheid is stress en stress is zeker niet goed voor je kindje. En die uitgroei? Die komt vanzelf na de bevalling wel weer aan de beurt. Bespreek het eventueel met je verloskundige of kapper. Zij kunnen je er vast meer over vertellen. En… vergeet ook niet dat (wetenschappelijke) inzichten door de jaren heen kunnen veranderen.

liefs Marion

Meer informatie

Voor het eerst naar de kapper! Tips & Trics!
Zwangerschapsmasker of Melasma. Hoe kun je het voorkomen?
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *