Voor het eerst naar de kapper! Tips & Trics!

Voor het eerst naar de kapper. Tips & trics!

Waar de ene baby geboren wordt met een volle haardos, is het andere babyhoofdje na een paar maanden nog steeds maar dun bezaaid met enkele vlassige haartjes. Hoe dan ook: er komt een moment dat het model in het kapsel van je kindje zo ver te zoeken is, dat zelf knippen geen uitkomst meer biedt. Tijd om voor het eerst met je spruit naar de kapper te gaan! Wij geven enkele praktische tips om deze spannende ervaring zo relaxt mogelijk te laten verlopen.

Wanneer naar de kapper?

De meeste dreumesen brengen ergens tussen hun 1e en 2e levensjaar hun eerste bezoekje aan de kapper. Natuurlijk verschilt dat wel een beetje per kind: hoe snel groeit het haar? In welke conditie is het? Soms is een knipbeurt wat eerder nodig. Wel is het handig dat je kindje al goed zelfstandig kan zitten voor hij/zij in de kappersstoel plaatsneemt.

Hoe kies je een kapper?

Je kunt je spruit natuurlijk meenemen naar je eigen vaste kapsalon als je die hebt. Het voordeel hiervan is dat jij al bekend bent met de salon en het personeel. Voor jou dus een stukje minder spannend, waardoor je kindje onderbewust het signaal oppikt dat de situatie wel goed zit.
Heb je een vaste thuiskapper? Dan kan deze ook de eerste knipbeurt van je kindje verzorgen. Het pluspunt hiervan is dat je dreumes geknipt wordt in een vertrouwde en rustige omgeving.

Ook kun je voor een kinderkapper kiezen. Deze salons zijn zo aantrekkelijk mogelijk ingericht voor kinderen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een kleurrijk interieur of bijvoorbeeld een speelhoekje. Soms is er een televisie aanwezig waarop tekenfilms worden afgespeeld waar je kindje tijdens het knippen naar kan kijken voor de nodige afleiding. Ook ben je er bij een dergelijke salon van verzekerd dat het personeel ervaring heeft met het knippen van kleine kinderen.

lijn groen oudersenzo
Voor het eerst naar de kapper. Tips & trics!

Wat kost zo’n eerste knipbeurt?

Bij een reguliere kapsalon ben je ongeveer tussen de 10 en de 15 euro kwijt voor een knipbeurt bij een kind. Een thuiskapper hanteert meestal een lager tarief. Bij een speciale kinderkapper ben je gemiddeld wat meer kwijt: tarieven tussen de 15 en de 20 euro zijn niet uitzonderlijk.

Hoe bereid je je kindje voor?

Het is belangrijk om je kindje goed voor te bereiden op het eerste kappersbezoekje. Het is immers een nieuwe en hele spannende gebeurtenis voor zo’n kleintje: hij/zij krijgt een plastic cape om (waardoor die handjes ineens foetsie zijn!), wordt met water bespoten en een wildvreemde met een schaar komt wel erg dichtbij dat kleine hoofdje.
Maak dus altijd eerst een afspraak met de kapper en begin je kind 1 á 2 dagen van tevoren voor te bereiden. Vertel enthousiast hoe leuk het bij de kapper is of neem je kindje eerst mee als je je eigen haar gaat laten knippen. Maak geregeld oogcontact met je kind en vertel hoe leuk je het vindt in die kappersstoel: met een beetje geluk krijgt je kleintje er zelf ook zin in!

Met wat oudere kindjes (vanaf 1,5 jaar) kun je samen een kinderboek lezen over naar de kapper gaan. Lees je kind voor terwijl je spruit plaatjes kijkt. Een heel geschikt boek hiervoor is de Kapper van Liesbeth Slegers (ISBN: 9789044810622). Ook samen een filmpje kijken is een goed idee. Bijvoorbeeld de aflevering Knip, zegt de kapper van het Zandkasteel. Zo raakt je kindje spelenderwijs vertrouwd met het naar de kapper gaan.

Wat als je kindje niet stil blijft zitten?

Zorg altijd dat je de afspraak bij de kapper plant als je kind geslapen en gegeten heeft. Een hongerig of humeurig kind blijft natuurlijk niet met plezier stil in de kappersstoel zitten. Neem een klein speeltje mee waarvan je weet dat je kind er graag mee speelt. Dat zorgt voor afleiding van het knippen zelf en haalt zo een stukje spanning weg, waardoor je kleintje ook weer makkelijker stil blijft zitten.

Maar zelfs als je alles tot in de puntjes voorbereid hebt, kan het voorkomen dat je kindje hardnekkig weigert stil te zitten. In dat geval kan het een uitkomst bieden om je kind bij je op schoot te nemen tijdens het knippen. Wil het echt niet lukken? Forceer dan niets en maak een nieuwe afspraak. Het is niet de bedoeling dat je kleintje een bezoek aan de kapper associeert met dwang. Zo krijgt een knipbeurt een negatieve lading en zal je kindje de volgende keer ook niet graag naar de kapsalon gaan.

Als het wel goed gaat

Vergeet niet je kleintje te belonen als hij/zij goed stilgezeten heeft en het kappersbezoek goed verlopen is. Zo gaat je kind het naar de kapper gaan associëren met iets positiefs. Het favoriete koekje van je kindje of een lekker ijsje is daarvoor prima geschikt. Dat eerste kappersbezoek zet vaak de toon voor de komende jaren, dus maak er een feestje van!

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe je het haarborsteldrama bij kinderen kunt voorkomen
Haarverzorging: Als je haar maar goed zit!
Amandelolie – 6 hacks om je haar glanzend en gehydrateerd te houden deze winter
Haar verven tijdens de zwangerschap. Ja of nee?
Zorg voor zijdezacht haar na het douchen
Leo moet naar de kapper!
Verzorging van de babyhaartjes

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *