Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)

Verboden woorden

Wippen, naaien, pijpen, trekken zijn toch heel normale woorden. Echter niet in het bijzijn van een puber, want in het bijzijn van een puber vallen bepaalde woorden in de categorie “verboden woorden.” Deze woorden uitspreken is vragen om moeilijkheden.

Levend brandalarm

Als ik één van deze woorden – of een variatie hierop – uitspreek, verandert mijn puber ineens in een levend brandalarm. Het ene moment lijkt hij niks te horen maar zodra ik één van de ‘verboden woorden’ uitspreek gilt hij het uit en slaat hij zijn handen voor zijn oren. ‘IK WIL HET NIET HOREN!!!’ schreeuwt hij. Of iets wat daarop lijkt, maar wat ik door het enorme volume ondersteund door een soort van braakgeluiden niet helemaal goed kan ontcijferen. Een alarm kan soms handig zijn, maar dit alarm meestal niet.

Smerig

Wat is dat toch met pubers? De hormonen razen door hun lichaam. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat er in dat koppie regelmatig spannende beelden bij elkaar worden gefantaseerd, maar zodra ik, of zijn (stief)vader iets zeg wat maar enigszins te maken zou kunnen hebben met s-e-k-s, dan lijkt het huis te klein. Dan zijn we een stel smeerpoetsen. Dan zijn we ‘ieeuw’ of ‘yek’ of ‘aaaargh’. Of alles tegelijk.

lijn groen oudersenzo
Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)

Trek je broek naar beneden

Meestal probeer ik er op te letten, maar het lukt niet altijd. Net bijvoorbeeld. Rocco staat naast me. Hij draagt een sweatpant met camouflagemotief. Zo eentje met elastiek aan de onderkant. Als hij wegloopt, zie ik dat zijn pijpen – waarschijnlijk door het fietsen – een beetje omhoog zijn gegaan, waardoor je zijn roze/zwart gestreepte sokken (goeie combi met camouflagekleuren: NOT) ziet. Ik vind dat geen gezicht, dus terwijl hij wegloopt zeg ik argeloos: ‘Trek je broek even naar beneden.’ Je wilt niet weten hoe hard het alarm afging… ‘AAAAAAH! MAAAAAAAAAAAAAAAAM, WAT ZEG JE NOU!!! WAT MOET IK DOEN???’

DAMN! Verboden woord, nee zelfs een compleet verboden zin! Hartstikke fout! Ik bedoel natuurlijk je pijpen… Oh nee, ook fout! Ik bedoel natuurlijk, trek je… oei, net op tijd ingeslikt! Weet je wat? ZOEK-HET-UIT!

liefs Marion

Meer informatie

Weerwoorden bij pubers, hoe ga je hier op reageren?
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Mijn puber schaamt zich voor mij!
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Heeft jouw puber een grote mond?
Hoe communiceer je met een puber?
Eerste hulp bij lastige pubers
Praten met je puber – Hoe kom je tot een goed gesprek?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *