Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?

Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?

Een opstandige puber in huis heeft vaak de naam om vervelend te zijn. Nu scheelt het uiteraard per kind én per dag of dat ook echt zo is. Maar stel dat je puber een opstandig gevalletje is, hoe pak je dat dan aan? Hoe ver ga je met je regels en in hoeverre mag je hem of haar ook best wel tegemoet komen zonder dat ze over je heen lopen…

Een eigen individu

Een puber is niet langer het kind wat braaf doet wat jij wilt. Logisch, inmiddels is hij of zij zelf een persoon met eigen opvattingen. En ja, die kunnen botsen met jouw overtuigingen. Daarnaast gieren de hormonen door hun lijven, wat ook niet echt iets is om blij van te worden. Toch is jouw rol nog lang niet uitgespeeld. Want een opstandige puber denkt vaak dat hij ‘groot en sterk’ is, maar heeft toch echt nog niet het inzicht wat een volwassene (normaal gesproken…) heeft. Jij zal hem dus moeten begeleiden. Al is dat anders dan daarvoor.

Toon begrip voor je opstandige puber

Je kind heeft net zo goed recht op zijn eigen mening als jij dat hebt. Glashard iets zeggen in de trant van ‘omdat ik dat zeg’ is om meerdere redenen niet handig. Allereerst zeg je daarmee dus eigenlijk dat zijn mening er niet toe doet of fout is. Je snoert je kind gewoon de mond, wat niet echt liefdevol is, maar ook: je kind kan daardoor alleen nog maar meer in verzet komen. En eigenlijk is dat ook wel te begrijpen. Ga je met je kind in gesprek, dan kan je tot beslissingen komen die beide kunnen waarderen. Hiermee geef je je kind minder reden om opstandig te worden! Kijk eens wat jullie anders willen en zoek dan naar compromissen die voor jullie allebei aanvaardbaar zijn. Natuurlijk zijn er dingen die simpelweg niet mogen of kunnen (denk aan gevaarlijke situaties of zaken als drank en drugs). Leg in zo’n geval uit dat je het niet doet om hem te pesten, maar juist om hem te beschermen en waarom iets dus niet kan.

lijn groen oudersenzo
Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?

Hormonen zijn de baas

Je kind snapt zo af en toe zichzelf niet meer en moet ergens zijn frustratie kwijt. Of de buitenwereld geeft hem zo zijn twijfels en angsten. Juist die personen waar hij zich veilig bij voelt zijn dan een veilige haven om even  lekker bij uit je dak te gaan. Vat het dus niet persoonlijk op! Probeer kalm te blijven en gebeurt het vaak: kijk eens of je er achter kunt komen of er meer speelt. Bijvoorbeeld op school of bij een vereniging.

Weten waar hij aan toe is

Een puber vaart nog altijd wel bij consequent handelen. Weet hij dat je na tien minuten zeuren en anders na een dag lang zeuren toch wel toegeeft, dan zal hij dat dus ook gewoon doen! Overigens is dat iets anders dan botweg ‘nee’ zeggen op allerlei situaties (zoals hierboven beschreven). Maar als het zijn taak is om de tafel af te ruimen,dan is dat gewoon zo.

Maak het waar…

Je kunt je kind leren dat hij behandelt zal worden naar hoe hij zich gedraagt. Gedraagt hij zich als een onverantwoordelijke kleuter, dan zal hij dus ook minder mogen dan als hij zijn verantwoording neemt (bijvoorbeeld). Dit zou een stimulans kunnen zijn om zich te gedragen!

Geef complimenten

Jawel, ook een opstandige puber is nog blij met complimenten. Ook al zullen ze dat misschien niet altijd laten merken. Ben je ergens blij mee, vind je iets mooi wat hij heeft gemaakt of wat dan ook: zeg het! In deze onzekere periode geeft dit hem juist vertrouwen in zichzelf.

Ga NIET populair doen

Pubers schamen zich vaak voor het gedrag van hun ouders. Wil je dat hij je bij dingen betrekt? Ga dan niet de grote clown uithangen bij zijn vrienden of opeens in straattaal praten… Dan vraag je er om dat hij je liever thuis laat!

Als het alleen maar erger wordt

Natuurlijk kan het zomaar zo zijn dat je puber, onder invloed van zijn vrienden of door situaties die hij meegemaakt heeft, erg opstandig is of duidelijk ongelukkig is. Blijf hier niet mee sukkelen. Neem contact op met hulpverleners. Je kunt eerst eens advies vragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente of raadpleeg de huisarts. Is je kind duidelijk ongelukkig of depressief, dan is het zeker van belang om direct te handelen!

Vergeet niet te genieten

Maar we sluiten positief af. Pubers zijn mooie mensen die juist jouw blik op het leven kunnen verruimen. Gesprekken kunnen mooie momenten opleveren en als ze opeens toch weer even naast je op de bank kruipen voelt dat heel speciaal. Vergeet niet om hier van te genieten! Iedere leeftijd heeft zijn charme en dat is zeker ook zo bij deze leeftijd!!!

liefs Wil

Meer informatie

Weerwoorden bij pubers, hoe ga je hier op reageren?
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Wat als jouw kind die foute vriend is?
Heeft jouw puber een grote mond?
Hoe communiceer je met een puber?
Eerste hulp bij lastige pubers
Praten met je puber – Hoe kom je tot een goed gesprek?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *