Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?

Niet elke ouder staat te springen wanneer zijn of haar tienerdochter thuiskomt met een veel oudere vriend. Het overkwam Jolanda (53): haar 17-jarige dochter Emily stond ineens voor de deur met de veel oudere Marcel (32). Maar wat doe je als ouder in zo’n geval? Je leest het in deze blog!

De ontdekkingsreis van je tienerdochter

Er komt een punt waarop kleine meisjes groot worden en op ontdekkingsreis gaan. Voor sommige meiden zijn jongens van hun eigen leeftijd niet interessant: ze hebben nog geen auto, geen echte baan en komen minder wereldwijs over dan de exemplaren van 25 jaar of ouder. Toch is het voor bijna geen enkele ouder fijn als je dochter opeens op de stoep staat met een oudere man. Jolanda vertelt: “Mijn dochter Emily vertelde me op een dag dat ze een leuke jongen was tegengekomen tijdens het uitgaan. Hij heette Marcel. Natuurlijk was ik enthousiast: ze bloeide helemaal op. Dat enthousiasme zakte als een plumpudding in toen ik hem ontmoette. Het was een vent van 32!”

“Ik heb hem direct gevraagd, op de man af, wat hij gemeen had met een meisje van 17. Dat werd me echter al snel duidelijk: hij woonde nog steeds op kamers en hield zich bezig met feesten. Tegelijkertijd probeerde hij een carrière als muzikant op te zetten die natuurlijk nooit van de grond kwam. Een betaalde baan was er niet. Ik snapte echt niet wat Emily in deze loser zag. En ik vond het ook een beetje creepy dat een volwassen vent interesse toonde in mijn minderjarige dochter.”

lijn groen oudersenzo
Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?

Juridisch gezien geen poot om op te staan

Toch blijkt al snel dat Jolanda juridisch gezien geen poot heeft om op te staan. Volwassenen mogen seks hebben met tieners vanaf 16 jaar, mits er geen sprake is van misbruik of dwang. Aangifte doen bij de politie, zoals Jolanda’s eerste ingeving was, heeft dus geen enkele zin. Maar kun je je dochter op een andere manier verbieden om haar oudere lover te zien? Jolanda: “Ik heb aangegeven dat Marcel niet in mijn huis welkom was. Emily trok kort daarna bij hem in. Na een halfjaar kwam ze met hangende pootjes terug.”

Dit soort situaties doen zich vaker voor. Verbieden werkt meestal averechts, zeker bij tieners die nog volop aan het puberen zijn. Kinderen ontwikkelen zichzelf continu. Tijdens en net na de puberteit zijn ze hun eigen grenzen aan het ontdekken en proberen ze hun weg te vinden in de maatschappij en in de liefde. Dat gaat vaak met vallen en opstaan, en je tienerdochter zal dus zeker fouten maken op liefdesgebied en (waarschijnlijk meer dan eens) met een gebroken hart achterblijven. Dat hoort bij de autonomie die meiden van die leeftijd zich aan het toe-eigenen zijn.

Maar wat werkt dan wel?

De boel goed in de gaten houden. Niet elke oudere man heeft slechte bedoelingen: soms worden twee mensen gewoon verliefd ongeacht hun leeftijd. Maar op zich is het niet slecht om je vraagtekens te zetten bij iemand van 30 jaar die zich inlaat met een pubermeisje. Moedig de relatie niet aan, maar reageer ook niet te afwijzend. Zorg ervoor dat je de man ontmoet en een eerste indruk hebt. Wil hij niet bij jullie thuiskomen? Dan is dat op zich wel een alarmbel. Maar wat adviseert ervaringsdeskundige Jolanda ons?

“Als ik het over had kunnen doen, had ik het anders aangepakt. Dan was Marcel welkom geweest in ons huis en had ik gewacht tot Emily zelf had ingezien dat zij en Marcel totaal niet bij elkaar passen.” Dat advies sluit overigens prima af bij dat van ons. Let op signalen van misbruik, grooming of een scheve machtsverhouding, maar wijs de relatie niet direct af. Praat met je dochter over deze man en wat ze in hem ziet en luister ook echt naar haar. Door hem niet af te wijzen behoud je een goede vertrouwensrelatie met je kind. Door te verbieden om hem te zien zal je dochter waarschijnlijk stiekem met haar vriend afspreken, en dan verlies je zeker grip op de situatie.

Wanneer trek ik aan de bel?

Krijg je wel de indruk dat er iets mis is met de vriend van je dochter? Neem haar dan in bescherming en vertel op een rustige en vooral niet-veroordelende wijze wat je is opgevallen en uit je zorgen. Kraak haar vriend niet af, maar laat wel merken dat zijn gedrag niet oké is en waarom. Maak je je echt zorgen? Neem dan contact op met de huisarts, een vertrouwenspersoon op de school van je dochter of met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kunnen je adviseren wat je verder moet doen. Is je dochter in gevaar of wordt ze door haar vriend mishandeld? Twijfel dan natuurlijk niet en neem contact op met de politie.

Heeft de relatie kans van slagen?

Er zijn zeker relaties met een groot leeftijdsverschil die heel goed werken. Soms word je verliefd op elkaar zonder dat de leeftijd van je wederhelft er echt toe doet. Naarmate je dochter ouder wordt zal het leeftijdsverschil (of tenminste het verschil in niveau en levensfases) ook steeds kleiner worden. Soms is de liefde van je leven nou eenmaal wat jonger of ouder dan je voor ogen had. Hou je ogen goed open en probeer aan de situatie te wennen. Jolanda: “Of ik nog een advies heb voor andere moeders in dezelfde situatie? Ja! Houd een vinger aan de pols, reageer niet te afwijzend op de vriend in kwestie en sta klaar voor je dochter als dat nodig is.”

Liefs Amber

Meer informatie

Mijn puber heeft verkeerde vrienden! Wat nu?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?
Yubo – Kinder Tinder
Alle vormen van anticonceptie, welke veilige opties zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *