Gezonde voeding na een Gastric Sleeve

Gezonde voeding na een Gastric Sleeve

Niet veel mensen weten het, want ik heb er niet mee te koop gelopen, maar een paar weken geleden ben ik onder het mes geweest. Het was de bedoeling dat ik een GPB (Gastric Bypass) zou krijgen, maar tijdens de operatie bleek dit te riskant (te veel verklevingen door eerdere operaties aan de buik) en is er tijdens de ingreep gekozen voor een GS (Gastric Sleeve). Daar had ik dus niet zoveel zeggenschap over, want daar kwam ik pas na het ontwaken achter en toen was het dus al gebeurd.

Dat was even slikken, dacht met mijn verwarde narcosebrein nog even dat de artsen mij verwisselde met een andere patiënt, maar dat bleek toch niet het geval. Ik had een sleeve en dat betekende dat ik mij opnieuw moest verdiepen in de materie. Want vooraf had ik alle informatie verzameld over de GPB, maar dus niet over de sleeve. Op zich zit er qua aanvullende medicatie en voedingsprogramma niet heel veel verschil, maar toch wel een beetje.

Gezonde voeding maar moeite met eten

Ik merkte bijvoorbeeld al snel dat ik veel meer moeite had met eten dan de meiden uit mijn groep, die wél een GPB hadden gekregen. Zij konden beduidend meer eten en sommige waren zelfs bang te veel te eten. Dat probleem had ik niet. Integendeel, ik ben met alle gezonde dingen blij die ik kan eten (en ook daadwerkelijk binnen blijven). Ik kan eigenlijk nog maar heel weinig eten, vooral wat betreft de warme- of avondmaaltijd. Daarin moet ik heel bewuste keuzes maken. De combinatie koolhydraten, eiwit en groente gaat niet lukken. Niet qua hoeveelheid maar ook niet qua combinatie. Dus kies ik ’s avonds vaak voor het allerbelangrijkste: de eiwitten. Door het afvallen krijgen mijn spieren namelijk best een opdonder en het eten van voldoende eiwitten moet aftakeling van spiermassa voorkomen. Dus eet ik braaf een klein stukje vis of vlees, maar daarna is er geen ruimte meer voor groente of iets van koolhydraten.

lijn groen oudersenzo
Gezonde voeding na een Gastric Sleeve

Vitaminetekort

Over de koolhydraten maak ik me niet zo druk, want gedurende de dag lukt het prima om een rijstwafel te eten, een halve volkoren boterham of een cracker. Met kleine beetjes per keer, komen er dagelijks voldoende koolhydraten binnen. Groente is een ander verhaal, want na het eten van de eiwitten zit ik vaak de rest van de avond bomvol. Ja, zelfs van 50 gram vis. Ik wil echter niet dat ik een vitaminetekort opbouw, dus ben ik naar alternatieven gaan zoeken. In eerste instantie in de vorm van vitaminepillen, want dat werd voor de operatie al aanbevolen. Er zijn zelfs vitaminepillen die speciaal zijn samengesteld voor ná een Sleeve-operatie. Echter reageert mijn maag (of wat er nog van over is) daar behoorlijk spastisch op; ik spuug ze namelijk binnen 15 minuten weer uit. Dus dat is geen optie.

Moeite met drinken

Niet alleen heb ik moeite met het eten van voldoende gezonde producten, ook drinken is een tikkeltje lastig. Ik word namelijk misselijk van water, van koolzuur moet ik spugen, alcohol mag ik voorlopig niet, melk valt zwaar, Ice Tea lust ik niet en in sapjes zit veel te veel suiker. Het enige dat ik nu drink is koffie, thee, water met een klein beetje siroop (dat gaat wel goed), vitaminewater en tomatensap. Maar dat is best eentonig.

lijn groen oudersenzo
Gezonde voeding na een Gastric Sleeve

Sap.je

“Dat moet beter kunnen,” bedacht ik me. Dus surfte ik door allerlei forums en Facebookgroepen op zoek naar informatie. Uiteindelijk kwam ik op de website Sap.je en daar had ik het gevoel in een soort van ‘Groentehemel’ te belanden. Op deze site kun je uit een enorm aanbod (verse) groentesapjes kiezen. Hiermee sla ik twee vliegen in één klap! Ik kan hiermee eenvoudig aan de juiste dagelijkse hoeveelheid groente komen (yeah!) en gelijktijdig vul ik ook mijn vocht aan. Op deze site gingen dus zo’n beetje de hemelpoorten voor mij open. Hier word ik blij van! Met deze sapjes kan ik aan de aanbevolen hoeveelheid groente komen én weer eens iets anders drinken.

De Sapjes laten zich makkelijk meenemen, dus ook als ik onderweg ben, geniet ik van deze gezonde slowjuice groentesapjes. Ze zitten bomvol groente, (beetje) fruit en specerijen. Hoe gezond wil je het hebben! De Sapjes zijn gemaakt van groentecombinaties waar ik nooit zou zijn opgekomen, maar die wel heel lekker zijn! Elk Sapje bevat maar liefst 85% groente, dat is nog eens andere koek dan tomatensap uit de supermarkt.

Deze Sapjes zijn voor iedereen fijn

Natuurlijk hoef je helemaal geen operatie te hebben gehad om blij te worden van deze Sapjes. De Sapjes zijn voor iedereen gezond en lekker! Zeker als je niet altijd tijd hebt om uitgebreid en vers te koken, dan kun je met deze flesjes er eenvoudig voor zorgen, dat je je over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente, in ieder geval géén zorgen hoeft te maken.

En wat dacht je van de kids? Met deze smakelijke vitaminebommetjes krijg je ook de kids makkelijk aan de groente! Misschien moeten ze even aan de smaak wennen, maar er is zoveel keuze dat er ongetwijfeld meerdere smaken zijn waar zij blij van zullen worden. Met deze vitaminen-in-een-flesjes, hoef je je niet zo schuldig te voelen als het ’s avonds eens – door tijdgebrek – wat minder gezond is wat er op tafel komt.
Alle Sapjes zijn 100% biologisch en seizoensgebonden, afkomstig van lokale boeren! De slowjuice groentesapjes worden dagelijks versgeperst en daarna met speciale shockvriezers ingevroren om de versheid, voedingsstoffen en smaak te garanderen.

De flesjes kosten 4,60 euro per stuk (240 ml) en de flesjes worden diep bevroren bij je thuis aangeleverd. Het beste kun je ze in de vriezer bewaren (zorg voor voldoende plek!), zodat ze enkele maanden goed blijven. De avond van tevoren haal je het flesje uit de vriezer, zodat je er de volgende dag van kunt genieten. In de koelkast zijn de Sapjes nog zeven dagen houdbaar.

lijn groen oudersenzo
Gezonde voeding na een Gastric Sleeve

Voedingswaarde

De voedingswaarde van per flesje is gemiddeld:

Energie: 84,7 Kcal
Vet: 0,73 gram
Koolhydraten: 16,1 gram
Zout: < 0,4 gram
Eiwitten: 2,6 gram
Verzadigd vet: 0,24 gram
Natuurlijke suikers: 9,6 gram
Voedingsvezels: 3,71 gram

Een greep uit de smaken

Er zijn zestien verschillende smaken en om een goed beeld te krijgen kun je het beste zelf even langs de site van Sap.je surfen. Mijn favorieten zijn echter:

Energy
Paarse biet, Paarse peen, Rode kool, Appel, Citroen, Paarse bataat, Paarse boerenkool, Gember en Basilicum.

Seasons
Gele peen, Komkommer, Granny Smith, Gele biet, Zonnebloemwortel, Flespompoen, Mango, Citroen, Kurkuma, Gember, Bergemot en Spaanse peper.

Hydrate
Watermeloen, Komkommer, Kokoswater, Chioggia biet, Venkel, Citroen, Granaatappel, Framboos, Rabarber en Munt.

Bezorging in Nederland

In Nederland worden de Sapjes vijf dagen per week bezorgd, behalve op de Waddeneilanden (sorry guys). Je kunt zelf de dag en het tijdstip bepalen, zodat je zeker weet dat er iemand thuis is om de flesjes in ontvangst te nemen. Ze moeten immers direct de vriezer in! Als je eenmaal de sapjes hebt besteld, word je goed op de hoogte gehouden middels mail en SMS wanneer de sapjes bij je worden bezorgd. Dit is belangrijk, want ze moeten immers gelijk de vriezer in. Door een goede communicatie wordt de kans aanzienlijk verkleind dat er iets misgaat.

Als kennismaking met de verschillende smaken heb ik een complete Sapjesbox besteld (103 euro) met maar liefst 24 verschillende smaken. Dit is iets goedkoper dan de Sapjes los te bestellen. Op deze manier kon ik alle smaken proeven en mijn favorieten opschrijven voor de volgende bestelling. In de sapjesbox zitten de volgende flesjes:

2x Detox, 2x Energy, 2x Recharge, 2x Fresh, 2x Seasons, 2x Sunny, 2x Recover, 2x Boost, 2x Fuel, 1x Wild, 1x Hydrate, 1x Rons Sapje, 1x Power, 1x Support en 1x Reboot

liefs Marion

Meer informatie

Een lekker groentesapje: waarom zou je?
Omega 3 – Help je schoolkind het beste uit zichzelf te halen!
Avocado, het groene goud
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#ad – Deze blog betreft een samenwerking

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *