Avocado, het groene goud

Avocado, het groene goud

Ben jij ook zo gek op avocado? Ik wel in ieder geval en ik gebruik deze vrucht dan ook best regelmatig. Soms gewoon geprakt op (geroosterd) brood met een beetje peper en zout en soms doe ik hem door een (spinazie)salade of maak ik er een heerlijke saus van (guacamole) met koriander, rode ui, trostomaten, gemalen komijn en limoensap. Zo lekker bij de Tortillachips.

Gezonde voeding, de do’s & donts

Het groene goud

Avocado wordt ook wel eens het ‘groene goud’ genoemd. De vrucht is nog niet zo lang bekend, hij ligt pas sinds eind jaren zestig in de groenteschappen. Onbekend maakt onbemind, dus het duurde nog even voor men door had wat je allemaal met deze prachtige vrucht kon doen. Een gemiste kans, want avocado kan je gezondheid een flinke boost geven. Het is namelijk een flinke vitamine- en mineralen bom (zoals vitamine E, B6, kalium), rijk aan antioxidanten, onverzadigde vetten en vezels. De avocado is goed voor hart- vaat- en oogziekten, reduceert slechte cholesterol en remt het verouderingsproces. Het gezonde karakter is naast de heerlijke smaak en het veelzijdige karakter, een fijne bijkomstigheid.

Avocado, het groene goud

Is avocado groente of fruit?

Avocado is een vruchtgroente en wordt bij de groente ingedeeld omdat hij doorgaans als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag! Houd er echter wel rekening mee dat avocado, in tegenstelling tot anderen groenten, veel vet bevat. Voornamelijk oliezuur, een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Je krijgt dus goede vetten binnen, maar het levert wel veel calorieën. Eén avocado is maar liefst goed voor 360 kcal en 35 gram vet. Je kunt dus beter niet een hele avocado tegelijk eten. Neem liever een halve of een kwart en bewaar de rest voor je huisgenoten of een andere keer.

Culinair nog niet zoveel gebruikt

Gezien de veelzijdigheid van deze vruchtgroente en zijn behoorlijke dosis ´gezondheid´, is het best een tikkeltje vreemd dat er maar zo weinig kookboeken rondom deze vrucht zijn. Gelukkig vond Carla de Graef dit ook en die gaf – volledig terecht – de avocado de hoofdrol in haar nieuwste kookboek ‘Avocado’. Als avocadoliefhebber, kon ik dit boek natuurlijk niet in de schappen laten liggen. Ik laat me graag inspireren tot nog meer lekkere recepten met deze vrucht in de hoofdrol. Want avocado kan bij alle maaltijden een fijne opkikker geven. Of je het nou hebt over het ontbijt, de lunch of het diner. Er is altijd wel iets lekkers mee te maken.

Invriezen

Als je de avocado in kleine blokjes snijdt, kun je hem prima invriezen. Om het verkleuren tegen te gaan, kun je er eventueel wat citroensap over sprenkelen.

Avocado, het groene goud

Hoe herken je een rijpe avocado?

Dat vind ik ook nog wel eens lastig, want je wilt natuurlijk geen harde, onrijpe avocado. Daar kun je niet zoveel mee. Maar een overrijpe avocado, wil je natuurlijk ook niet. Dus hoe weet je nou dat je de juiste avocado uit de groentebak vist?

Om erachter te komen of de avocado dezelfde dag te gebruiken is, kun je heel zacht in de vrucht knijpen. Niet te hard, want dat geeft beurse plekken. Is de avocado heel hard? Dan heeft hij nog wat tijd nodig om gebruikt te kunnen worden. Als je hem echter lichtjes kunt indrukken, dan is de kans groot dat hij geschikt is.

Er is echter nog een tweede test, maar doe die liever niet in de supermarkt, maar pas bij je thuis. Bovenop de avocado zit een pitje. Haal dit pitje weg. Ziet het holletje waar het pitje zat er helder uit, dan is je avocado perfect geschikt voor consumptie! Kleurt hij iets bruin, dan is de kans groot dat het vruchtvlees ook wat bruine vlekjes zal hebben. De avocado is dan wellicht wat minder geschikt voor visuele presentatie (als bakje voor bijvoorbeeld garnalen- of krabcocktail) maar je kunt hem natuurlijk nog wel gebruiken voor de soep. Het maakt de soep heerlijk romig!

Hoe maak je een avocado schoon?

Okay, dan heb je een rijpe avocado voor je liggen, maar hoe maak je hem dan schoon? Houd er rekening mee dat binnen in de avocado een grote, ronde, harde pit zit. Je kunt de avocado dus niet zomaar doormidden snijden. Je zou je lelijk kunnen verwonden als je mes uitschiet op de harde pit.
Wat ik zelf altijd doe, is met een klein mesje de avocado doormidden snijden, tot de pit ik de pit raak en dan van daaruit snij ik hem verder tot de andere kant. Eenmaal rond haal je de twee helften van elkaar. De pit blijft in één van de helften zitten. Deze is eenvoudig eruit te halen.

Je kunt nu eenvoudig met een lepel het vruchtvlees eruit halen. Zet de lepel met de bolle kant tegen de binnenkant van de schil en volg de schil tot aan de andere kant, zodat het vruchtvlees loskomt van de schil.

Courgettesoep met avocado

Een kookboek voor je hebben liggen en dan niks uitproberen, kan natuurlijk niet. Dus ging ik op zoek naar een eenvoudig, maar smakelijk recept. Ik kwam al snel dit recept tegen en aangezien ik dol ben op ‘soepjes’ was dit de perfecte combinatie voor mij! Hierbij het recept voor 4 personen.

Ingrediënten

1 ui
olijfolie
2 courgettes
1 avocado
10 blaadjes munt
1 liter kippenbouillon
paar blaadjes koriander
peper

Tip:
In dit recept wordt gebruik gemaakt van courgettes en dat is echt heel lekker, maar als je toevallig geen courgettes hebt maar bijvoorbeeld wel paprika’s, tomaten of snijbonen, dan kun je de courgettes gewoon vervangen voor de groente die je wel in huis hebt. De toevoeging van avocado geeft aan iedere soep die heerlijke romige smaak. Natuurlijk kun je ook variëren met de verse kruiden. In dit recept wordt verse munt gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor verse selderij of verse maggi. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Bereiding

Snij de ui in kleine stukjes. De courgettes kun je in grove stukken snijden. Je gaat het toch later pureren, dus dat luistert niet zo nauw.
Stoof de ui in een beetje olijfolie. Als de stukjes ui glazig zijn geworden, voeg je de courgette (of andere groene) toe, de avocado, de munt en de kippenbouillon. Breng opnieuw aan de kook en laat het zo’n 15 minuten doorkoken. Uiteraard is dit een beetje afhankelijk van de soort groente die je hebt gekozen. De ene groente heeft een langere kooktijd nodig om zacht te worden, dan de ander.
Is de groente zacht? Pureer de soep dan met een staafmixer tot een gladde massa.
Server de soep met een paar takjes koriander en strooi er wat peper uit de pepermolen overheen.

Als korianderliefhebber, heb ik zelf nog wat extra koriander door de soep gedaan, voor ik hem ging pureren.

Tip:
Vervang de peper door lemon peper!

Avocado

Wil jij je laten inspireren wat je allemaal met de avocado kunt doen? Dan is dit kookboek absoluut een aanrader. Het staat vol lekkere – goed te volgen – recepten. Van ontbijt tot diner en zelfs de zoete verwennerijen komen uitgebreid aan bod. Wat dacht je bijvoorbeeld van een avocado-limoen-cheese-cake! Ik zeg: doen! Dit recept staat absoluut op het lijstje om binnenkort eens uit te proberen!

Titel Avocado
Auteur Carla de Graef
Uitgeverij Lannoo
Aantal pagina’s 144
Prijs 19,99 euro
ISBN 9789401461986
Bestel direct Bol.com

Meer avocado

avocado avocado avocado avocado avocado
Liefs Marion

Meer informatie

Vitaminen en mineralen voor peuters en kleuters
Vitamineoverzicht: Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?
Drie gouden tips voor gezonde voeding
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Gezonde voeding, de do’s & donts
Vijf tips om groente te eten!
Creatieve tips voor de lunchbox
Gezonde tussendoortjes
De kookhoek van Oudersenzo
De groentekalender, wanneer eet je wat?
Gezonde voeding voor je peuter
Gezonde voeding na een gastric sleeve
Recepten van lekkere soepjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp
Voedingscentrum.nl

Avocado, het groene goud

Deze producten hebben wij, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Onze ervaringen zijn echter zo eerlijk mogelijk beschreven

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *