Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?

Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?

Lekker met je handen eten… we vinden het prima bij kleine kinderen. Maar hoe en wanneer leren we onze kinderen met mes en vork te gaan eten? Hoe kun je het stimuleren? En op welke leeftijd moeten ze het kunnen?

Vanaf welke leeftijd ga je dit aanleren?

Eten met mes en vork vergt een bepaalde vaardigheid met je motoriek. Dus is er zeker sprake van een minimumleeftijd (hoewel dat ook weer ongelukkig is uitgedrukt, want niet ieder kind ontwikkelt zich in hetzelfde tempo). Je kunt al vrij jong gaan beginnen met het kindje zelf zijn lepel vast te laten houden. Meestal zal je wurm in zijn tweede levensjaar zelf gaan grijpen naar het lepeltje om het zelf te mogen doen! Hiermee kan het al goed oefenen om het bestek ook werkelijk bij zijn mondje te krijgen. De volgende stap wordt het vorkje. Maar met mes en vork wordt een heel ander verhaal. Daar kan echt wel even tijd in zitten. Een dreumes begint met het in zijn mondje stoppen van brood en al snel kan je het laten knoeien met een lepeltje en later het vorkje. En dat mes? Dat is best verschillend per kind. Het ene 5-jarige kind (of jonger) kan al prima overweg met een mes, terwijl er ook kinderen zijn die ouder zijn en er nog altijd niks van bakken…

Kijk naar je kind!

Het is dus vooral een kwestie van kijken wat je kind aankan. Je kan veel willen, maar als je kind motorisch minder goed ontwikkeld is, maak je het eten alleen maar tot een drama én je verwacht iets van je kind wat niet reëel is.

Hoe leer je je kind met mes en vork eten?

Zoals bij alles leert je kind gewoon door jou te imiteren. Probeer niet meteen een perfectionistisch resultaat te krijgen. Leren doe je met vallen en opstaan en dat geldt net zo goed voor dit onderdeel. Je kunt speciaal bestek kopen, wat net anders is gevormd, wat het makkelijker zou maken. Maar zorg in ieder geval voor een echt kinderbestekje, zodat het formaat is aangepast aan de handjes en het mondje van je kindje. En onthoud: knoeien hoort er bij!

lijn groen oudersenzo
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?

Tafelmanieren

Tafelmanieren leren aan je kind gaat natuurlijk veel verder dan alleen maar met mes en vork eten. Wees vooral eerst duidelijk naar jezelf toe wat jij belangrijk vindt, want je kind pikt direct op als je zelf er niet echt achter staat. En daarbij zal jijzelf ook aan die regels moeten voldoen. Een aantal regeltjes, die met uit eten gaan toch wel prettig zijn dat ze die hanteren (en dus thuis geoefend moeten worden) zijn:

Niet smakken
Niet met volle mond praten
Geen telefoons en andere ongezellige dingen als je met elkaar aan het eten bent (dus ook geen krant!)
Niet achterstevoren op je stoel zitten…
Niet met je bestek andere dingen doen dan eten

Tips!

Natuurlijk is het fijn als je kind netjes kan eten, maar raak niet uit het oog dat het veel belangijker is dat je kind EET. Daarom even een paar punten om op te letten:

Zorg dat eten gezellig blijft
Maak er geen strijd van maar juist een leuke uitdaging
Je zou er een beloning tegenover kunnen zetten als je echt graag wil dat het snel aangeleerd wordt
Verwacht niet meteen te veel! Is het niet veel belangrijker dat een kind zich rustig gedraagt in een restaurant dan dat het netjes zelf zijn pizza snijdt?
Jij bent, zoals altijd, het rolmodel. Dus eet zelf ook netjes…
Blijf realistisch. Als een kind nog echt moeite heeft om dit te doen, laat het dan gewoon even rusten en probeer het later gewoon weer opnieuw!
Geef niet continue commentaar, maar benadruk juist wat ze goed doen! Zo blijft het ook leuk voor je kind
Geef je kind de kans om mee te denken wat er gegeten wordt of laat hem of haar meehelpen. Vaak helpt dit om een kind ook aan het eten te krijgen

Is met je handen eten nou echt zo slecht?

Tja, een onderwerp waar iedereen waarschijnlijk zo zijn zegje over heeft en waarbij vooral de hygiënische redenen om het niet te doen om je oren zullen vliegen. Maar wist je ook dat met je handen eten voor een grotere beleving van het eten zorgt? Voor kinderen is het veel fijner om eerst te leren eten met hun handjes. Zo kunnen ze het eten eerst voelen voor het in hun mondje verdwijnt. En eerlijk is eerlijk: het blijft toch gewoon fijn om patat met je handen te eten en niet te vergeten: kip hoor je zelfs met je handen te eten…

Zorg gewoon voor schone handjes voor je gaat eten en laat je kind lekker zijn gang gaan. Je zou bepaalde gerechten hiervoor kunnen gebruiken als ze eenmaal ouder zijn, zoals dus die patatjes, hun boterhammetjes en wat dacht je van pizza? Maar je kan er ook best eens een lekkere dolle boel van maken en het met heel ander eten doen. Als je ook regelmatig oefent met tafelmanieren, dan zal je kind ook snappen wat wel en niet bij anderen kan!

liefs Marion

Meer informatie

Van fles naar beker. Leren drinken uit een beker.
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Je peuter van de fles af, hoe doe je dat?
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Gooien met eten. Waarom doen peuters dit?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Samen eten op een gezellige manier! Zo doe je dat.
Gooien en smijten, op deze manier leert de ontdekkende peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *