Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?

Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?

“Ah, u komt uw kleindochter ophalen van school?” Een van de opmerkingen die oudere moeders vaak te horen krijgen. Hoe gaan ze hier mee om? Hoe reageert de omgeving op ze en zitten er ook voordelen aan moeder worden op latere leeftijd? Wat vinden de moeders er zelf van en hoe ervaren zij het moederschap. Amber sprak met ze.

Eerste kind rond de 30 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop de Nederlandse vrouw haar eerste kind krijgt ligt rond de 30 jaar. Natuurlijk zijn er uitzonderingen genoeg. Bijvoorbeeld tienermoeders. Of juist moeders die (veel) ouder zijn wanneer zij hun eerste spruit verwelkomen. Wij spraken drie oudere moeders of anders gezegd “moeders op leeftijd”. Over de voor- en nadelen van het ouderschap op latere leeftijd. Over de reacties uit de omgeving. En vooral over de vele vooroordelen waarmee zij te maken krijgen.

Kinderwens al opgegeven

Brigitte (61, cultureel antropoloog): “Mijn zoon is nu 10 jaar. Hij is mijn enige kind. Eigenlijk had ik mijn kinderwens al jaren opgegeven toen ik zwanger raakte. Ik was twintig jaar daarvoor gescheiden van mijn ex-man. Onze relatie verliep moeizaam, mede doordat het maar niet lukte om zwanger te worden. We zijn 10 jaar getrouwd geweest. Toen was de koek op. Ik was destijds 30 en besloot alsnog te gaan studeren en me te richten op het opbouwen van een carrière. Toen ik mijn huidige vriend Richard 12 jaar geleden ontmoette, had ik mijn kinderwens al opgegeven. Niet veel later kwam ik in de overgang terecht. Althans, dat dacht ik: later bleek dat mijn menstruatie uitbleef omdat ik zwanger was. Ik was 50 jaar en zwanger.

Reacties uit de omgeving

Hoe mijn omgeving daarop reageerde? Heel wisselend, eerlijk gezegd. Zowel mijn als Richards ouders waren blij voor ons, maar maakten zich ook zorgen. Ze waren bang dat we een kindje met het syndroom van Down zouden krijgen. Natuurlijk wisten we dat we daarop meer kans maakten, maar we hadden samen besloten dat ook een kindje met een beperking van harte welkom was bij ons. Onze vriendenkring reageerde minder begripvol. Sommige van onze gezamenlijke vrienden verbraken zelfs het contact! Ze vonden dat we gek geworden waren, en egoïstisch bovendien.”

lijn groen oudersenzo
Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?

Ik vond mijzelf niet oud

Dat ervaart ook Elvira (46, manager). Ze is 30 weken zwanger van haar eerste kindje.
“Mijn omgeving reageert echt niet zoals ik had verwacht. En dat terwijl ik mezelf helemaal niet oud vind. Natuurlijk ben ik ouder dan de gemiddelde zwangere vrouw, maar te oud? Nee. Laatst zag ik een vrouw op televisie die 62 was en net een baby had gekregen. Dát vind ik wel oud. Maar weet je? Dat is nog steeds haar eigen keuze.

Niet wenselijk

Wat mensen dan zoal zeggen? Ten eerste was er mijn oude gynaecoloog. Zij heeft letterlijk gezegd dat ze het eigenlijk niet wenselijk vond dat vrouwen van mijn leeftijd zwanger raakten. Ze weigerde daarom dan ook me te feliciteren. Gelukkig kon ik een andere gynaecoloog krijgen. Zij staat er gelukkig heel anders in. Verder reageren vriendinnen verbaasd en overwegend negatief. Zij zijn allemaal van mijn leeftijd en hebben kinderen in de basisschoolleeftijd, of zelfs al op de middelbare school. En de zoon van mijn beste vriendin studeert zelfs sinds kort!”

Opa en oma

Mina (65, gepensioneerd) herkent dat. “Toen ik zwanger raakte, waren veel mensen uit mijn kennissenkring al opa en oma! Mijn dochter is nu 11. Laatst ging ik haar ophalen van school. Ze had een nieuwe juf, en die vroeg doodleuk of ik mijn kleindochter lekker van school kwam halen. Ik begrijp haar reactie, maar toch is het niet leuk. Tel daarbij op dat ik er wat ouder uitzie dan ik ben, en je begrijpt dat ik veel vreemde blikken krijg als ik mensen vertel dat ik mijn dochters moeder ben. Wat mijn dochter zelf vindt? Zij kijkt helemaal door mijn leeftijd heen. Voor haar ben ik gewoon haar lieve moeder. Wat ik wel heel erg vind, is dat zij af en toe wordt gepest met mijn leeftijd. Dan zeggen kinderen op school lelijke dingen over me. Ik weet dat dat haar verdriet doet. Op dat soort momenten wenste ik dat ik jonger was.”

Niet jonger willen zijn

Elvira zou juist absoluut niet jonger willen zijn dan ze nu is. “Nee, mij niet gezien. Ik werd pas echt volwassen rond mijn dertigste. Daarvoor modderde ik maar wat aan. Nu heb ik een koopwoning, een vaste baan en ben ik emotioneel stabiel. Ik ben zwanger geworden van een spermadonor en kies ervoor mijn kind alleen op te voeden. De liefde van mijn leven heb ik nooit ontmoet, en daar ga ik niet op wachten ook. Ik maak al 10 jaar mijn eigen geluk, en zie niet in waarom ik daar niet mee door zou gaan! Wat ik wel lastig ben is dat ik gewoon geen 30 meer ben. Die energie die ik toen had, die heb ik nu niet altijd. Op mijn leeftijd vraagt een zwangerschap ook echt gewoon meer van een lichaam dan als je 20 bent. Maar ik doe mijn best om fit te blijven, ik doe aan hardlopen en yoga. Zo kan ik straks wel achter mijn kindje aanrennen als het een dreumes is!”

Was ik maar een paar jaar jonger…

Brigitte snapt wel wat Mina bedoelt. “Ja, ook ik dacht wel eens: was ik maar een paar jaar jonger in verwachting geraakt. Toen ik zwanger was kon ik op vreemde blikken rekenen van totaal onbekenden. Eén keer sprak een wildvreemde vrouw me zelfs aan op de parkeerplaats. Ze vroeg of ik niet bang was dat ik een mongooltje zou krijgen op mijn leeftijd. Ik was zo verbaasd, dat ik in mijn auto keihard heb zitten janken. Achteraf wilde ik dat ik iets gezegd had.”

Vooroordelen oudere moeders

Dat oudere moeders met veel vooroordelen te maken krijgen is duidelijk. Elvira probeert zich daar niets van aan te trekken. “Maar soms is dat moeilijk. Mijn moeder vindt zichzelf bijvoorbeeld nu te oud om nog oma te worden. Ze is nu 78. Ons contact verloopt moeizaam. Elke keer als ik bij haar langs ga krijg ik wel een opmerking naar mijn hoofd geslingerd. En dat is wel even slikken, want het blijft toch je moeder.”

Brigitte heeft een simpel advies voor Mina: “Meid, geniet gewoon van je zwangerschap. Je wordt er niet jonger en fitter op. Steek die energie lekker in je kindje in plaats van in zeurpieten, want die zijn het niet waard!”

Liefs Amber

Meer informatie

Moeders nu versus moeders toen
Zwanger boven de 35 jaar
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Oermoeders, bewust jonge moeders
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *