Dé trends bij geboortekaartjes

Eén van de leuke dingen die je moet doen als je zwanger bent, is het uitzoeken van een geboortekaartje. Natuurlijk is het vooral een kwestie van smaak wat je hierbij moet/wil kiezen. En ga je zelf een geboortekaartje ontwerpen of kies je toch liever voor een bestaand ontwerp? Welke trends bij geboortekaartjes zijn er op dit moment? En wat is er anders aan dan vroeger? Je leest het hier!

Dé trends bij geboortekaartjes

Feitjes rondom het geboortekaartje

We zijn in Nederland niet anders gewend dan het sturen van een geboortekaartje als je kind is geboren. Je gaat er eigenlijk zelfs vanuit dat dat overal zo is, omdat het zo gewoon is. Maar dan vergis je je toch echt. Nederland is hier behoorlijk uniek in. En het grappige is dat het ook nog altijd per post gebeurt. Een geboortekaartje versturen per mail of app, dat vinden we toch nog altijd erg raar. Toch is deze gewoonte er nog helemaal niet zo lang. In de jaren veertig en vijftig worden er al wel kaartjes gestuurd, die dan nog heel simpel zijn. Met de jaren komt er steeds meer op de kaartjes te staan (in het begin bleef het bij namen van kind en ouders), wordt het kleurrijker en komt er steeds meer variatie. Tegenwoordig heb je natuurlijk naast veel kleuren en afbeeldingen ook nog keuze uit heel veel vormen.

Een gewoon kaartje of ga je voor iets anders?

Een geboortekaartje bestellen is niet zo moeilijk, maar het uitzoeken wat hieraan voorafging kan soms best lastig zijn. Er is zoveel te koop. En niet alleen wat betreft kleurtjes of afbeeldingen, je hebt ook nog eens de keuze uit een gewoon, traditionele vorm van een kaartje of de vele andere mogelijkheden, zoals boekenleggers of meerdere kaartjes aan elkaar. Veel hangt af van de hoeveelheid tekst die je erop kwijt wil. Kies je voor de leuke set kaartjes, die nu verkocht worden, dan heb je ook meer mogelijkheden met de tekst dan bij, bijvoorbeeld, een boekenleggertje. Ga je voor uniek? Dan is een heel andere vorm natuurlijk wel erg leuk!

In de stijl van de babykamer

Uiteraard een heel leuk idee: hou de stijl van het kaartje gelijk aan de stijl van de babykamer. En dat zou geen enkel probleem moeten zijn, want praktisch iedere babykamerstijl is terug te vinden in de geboortekaartjes van dit moment. Ga je voor vintage, voor tropisch of heb je meer iets met een industriële look? Zelfs dat kan je prima toepassen! Er zijn diverse trends te vinden waarbij zwart/wit de boventoon voert en zo’n kaartje dus eigenlijk prima past.

Vintage kaartjes

Wat opvalt is de vintage look, die je vrij veel voorbij ziet komen. Niet alleen qua kleuren, die vooral zacht zijn, maar ook de afbeeldingen doen wat nostalgisch aan. Hoewel een foto van de baby zelf ook heel goed kan bij dit soort kaartjes. Bloemetjes doen het in dit geval ook goed! Hoewel dat dan wel weer meer weggelegd is voor een dametje als baby, natuurlijk.

Handletteren op het geboortekaartje

Helemaal van deze tijd zijn de geboortekaartjes waarbij een gedeelte van de tekst in de trant van handletteren wordt gedaan. Dit kan gewoon de naam zijn, maar ook met leuke voorwerpjes die naast het gewicht en de lengte staan bijvoorbeeld. Geboortekaartjes kopen wordt zo een moderne vorm van kunst aanschaffen…

Mosterd als kleurstelling

Waarom zou je je houden aan roze of blauw? Veel kaartjes hebben nu andere zachte kleurtjes, vooral in naturellook of juist wit/zwart. Hou je wel van een beetje kleur? Mosterdgeel is dé kleur. Prima te gebruiken voor zowel je zoontje als je dochtertje. Vaak is het kaartje een mix van zwart/wit met deze kleur geel.

Rustiek

De rustieke kaartjes zijn vooral in naturel tinten en stralen daarmee inderdaad rust uit… Lieve kaartjes dus en meestal vrij eenvoudig van opzet. Dit versterkt de rustige sfeer uiteraard alleen maar. Prima te combineren met een eigen foto, die je zou kunnen afdrukken in een andere kleurstelling dan het origineel. Of juist niet, waardoor de foto nog meer in het oog valt door de rustieke samenstelling van de rest van het kaartje.

Dé trends bij geboortekaartjes

Lijntekeningen met terracotta kleuren

Het jaar 2020 wordt absoluut het jaar van de lijntekeningen met terracotta kleuren. Met een geboortekaartje in zachte aardetinten en sierlijke uitstraling, straalt jullie aankondiging liefdevolle perfectie uit. De bijpassende enveloppen, eventueel met sluitsticker, maken het helemaal af.

Zachtblauw of roze

Ja hoor, ze bestaan echt nog wel en zijn nog altijd populair: zachtblauwe kaartjes. Eigenlijk het echte babykleurtje sinds jaren en dan vooral voor jongetjes. Maar ook voor de meiden zijn er nog altijd babyroze kaartjes te koop. En of deze dan saai en ouderwets zijn? Welnee, ook als je gaat voor de geijkte babykleurtjes heb je volop keuze uit kaartjes met unieke afbeeldingen. Wat dacht je van Eenhoornkaartjes met roze erin verwerkt? Helemaal trendy en ook nog eens über cute? Je kunt het kaartje afmaken met een mooi lintje.

Marinestijl

De marinestijl geeft iets stoers aan het kaartje, maar kan prima voor alle kindjes gebruikt worden. Het grappige of originele aan de huidige kaartjes is dat ook de kleur geel terug te vinden is. Niet alleen blauw en rood, wat het ooit vaak wel was. Juist door het gele accent wordt het een vrolijk, uniek kaartje. Vanzelfsprekend in streepjes…

Grafische kaartjes

Een kaartje in eenvoudige kleurstelling, liefst zwart/wit, met een terugkerende patroon. Een grafische tekening dus, wat zowel eruit kan zien als echt drukwerk maar ook als handlettering. Een stoer kaartje, waar te veel poespas aan tekst niet echt bij past.

Tropisch kaartje

Tropische afbeeldingen op je geboortekaartje: doen! Heerlijke, zonnige kaartjes, met veel bladpatronen en prima te combineren met je foto. Maar ook gecombineerd met bijvoorbeeld zachtroze heeft dit kaartje een lieve uitstraling. En uiteraard ontbreekt het tropische fruit ook niet op de tekeningen.

Kies met je hart!

Maak je geen zorgen om wat anderen zouden kunnen vinden… Het is jullie kaartje en een geboortekaartje is toch een bijzonder ding. Kies dan ook gewoon met je hart hét kaartje wat aansluit bij jullie emotie!

liefs Wil

Extra informatie

Geboortegedichtjes, een liefdevolle toevoeging op het geboortekaartje
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?
Geboortekaartjes: omdat het ook makkelijk kan!
Geboortekaartjes thema trends 2021
Het leukste geboortefeest organiseer je zelf!
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
Geboorteaangifte bij de Burgerlijke stand
Het leukste geboortefeest organiseer je gewoon zelf!
Geboorte versiering, wat is er te koop?
Online geboortekaartjes, hoe makkelijk is dat?
Kraamcadeaus waar je nieuwe ouders écht blij mee maakt
Geboortekaartjes – Een leuke traditie, maar welke kies je?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Fotografie: Marion Middendorp

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Cottonbird.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *