De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?

De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?

Iedere cultuur kent z’n eigen kraamtradities en ook binnen de verschillende culturen kun je kiezen uit verschillende kraamtradities. Waar jij voor kiest, is geheel aan jou. Misschien heb je er al over nagedacht? Of wellicht ben je nog op zoek naar een leuke traditie? Beschuit met muisjes, dat is vast het eerste waar je aan denkt als je hoort over kraamtradities. Ik durf ook wel te zeggen dat het de meest bekende is in ons land. Maar welke tradities hebben we hier nog meer? En welke kraamtradities hebben ze in het buitenland?

Beschuit met muisjes

Op kraamvisite gaan betekent dat je al weet wat je bij de koffie krijgt! Precies: beschuit met gekleurde muisjes. Roze voor een meisje en blauw voor een jongen! Het grappige is eigenlijk dat de muisjes niet voor niks van anijs zijn. Men dacht vroeger namelijk dat anijs goed voor de borstvoeding zou zijn én dat de baarmoeder sneller terug zou komen in de originele grootte. Je kunt je dus afvragen of de kraamvrouw dan niet iedere keer opnieuw ook beschuit met de muisjes moet eten…

Wist je trouwens dat heel lang geleden roze juist voor een jongen stond? En dat, wat betreft de muisjes, de meisjes sinds 1860 roze muisjes krijgen en de jongens…witte! Blauw werd pas in 1994 geïntroduceerd! Overigens zijn er ook wel andere kleuren muisjes (geweest). Zo worden er oranje muisjes geregeld bij de geboorte van een prins(es), heeft de Rooms Katholieke kerk gele en witte muisjes uitgedeeld bij het aantreden van de nieuwe paus en soms zijn er winkels e.d. die een speciale kleur willen hebben bij bijvoorbeeld een opening. Je kan het allemaal als een soort geboorte zien, natuurlijk…

Geboortekaartjes

Misschien denk je: hoezo? Een geboortekaartje een traditie? Toch wel. Wij sturen hier een mooi kaartje rond waarin je je pasgeboren kindje voorstelt. In het buitenland gebeurt dat niet altijd of minder. Mijn zus woont in Spanje en daar schijnt het helemaal niet zo te gaan. Een geboortekaartje stuur je natuurlijk naar al je vrienden en familie en je kan er meteen op zetten wanneer je de kraamvisite wil ontvangen.

lijn groen oudersenzo
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?

Ooievaar in de tuin (of door het raam)

Een ooievaar hoort er ook bij. En dat gebeurt op veel verschillende manieren. Een ooievaar kan prachtig in de tuin staan als bord, liefst met een babypop in een doek eraan. Maar je ziet tegenwoordig ook van de ooievaars die door het raam gevlogen zijn… Een leuke variatie!

Luiertaart

Heel leuk om te krijgen én te ontvangen: een luiertaart. Leef je zelf lekker uit of koop er één in de winkel. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar de moeder kan die luiertjes prima gebruiken! Stop er ook nog wat kleine andere geschenkjes bij en je hebt een hartstikke leuk cadeau. Houd het in 1 kleurthema, bijvoorbeeld het geijkte roze of blauw. Maar je kan natuurlijk ook de kleur van het babykamertje aanhouden!

Baargoud?

Eh…ik kon het woord niet, eigenlijk: baargoud. Maar het schijnt toch een traditie te zijn. Het is een cadeautje wat de kersverse vader aan zijn vrouw geeft op haar kraambed! Zie het maar als een dankbaar gebaar voor alles wat ze heeft moeten doormaken tijdens haar zwangerschap en bevalling. Zover ik het heb begrepen is het vooral een traditie in de welgestelde kringen om de vrouw een duur cadeau te geven. Maar is het in Engeland wel iets wat breed wordt uitgevoerd! O ja, een ander woord hiervoor is werpgoud. Slik, dat klinkt in mijn oren dan toch wel weer erg ‘honds’. Een hond werpt puppy’s, maar een vrouw baart baby’s…toch?!

Blauwe bescherming?

Goed, baargoud dus in Engeland, maar natuurlijk zijn er nog meer leuke tradities die anders zijn dan in ons land. In veel landen wordt er iets bij het kindje neergelegd om het te beschermen. Zo fluistert in Marokko de vader een gebedje in het oortje als bescherming en wordt er een tekst uit de Koran onder zijn matrasje gelegd. Soms spelden ze het kindje een blauw oogje op om dezelfde reden. Maar: ook in Suriname (ligt toch heel ergens anders zou je zeggen) zweren ze ook bij blauw als bescherming! Daar krijgen de kindjes een blauw stipje op het voorhoofdje, achter de oren en op de voetjes! Of ze worden in een badje gedaan waar dit blauwe poeder in gedaan is. (Bron: thisgirlsblackbook).

De ziel in de placenta

In Indonesië wordt de placenta begraven in de tuin. De placenta wordt gezien als de beschermer van de baby (wat op zich natuurlijk ook wel zo is), en daarom wordt er geloofd dat de placenta een eigen ziel heeft!

Dicht die ramen!

In China, maar ook in Indonesië, worden water en wind als slecht gezien voor een kraamvrouw. Daarom zijn er regels over het wassen van de kraamvrouw én mogen de ramen dus ook niet open! Poef, het zal maar 36 graden zijn… en ik vond een bad toch wel erg lekker…

Ierland

Lekker dichtbij en toch leuke, andere rituelen rondom de doop. De kindjes worden gedoopt met een mutsje op. Dit mutsje is gemaakt van een zakdoek die de moeder bij zich droeg op haar huwelijksdag. Hiervan maken ze later weer een zakdoek die een meisje dan weer draagt op haar trouwdag. Wat ik me dan afvraag: krijgt ieder kind dan een eigen mutsje? Hoe weet een vrouw nu van tevoren hoeveel zakdoekjes ze dan bij zich moet hebben? Of krijgen alle kinderen hetzelfde mutsje op, net als hier een doopjurk die door de hele familie gedragen wordt? Overigens gebeurt het hier natuurlijk ook dat er van de trouwjurk een doopjurk wordt gemaakt. Komt het toch weer wél met elkaar overéén…

liefs Wil

Meer informatie

Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Geboortekaartjes thema trends 2021
De trends bij geboortekaartjes. Wat gaan we dit jaar doen?
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
Geboortekaartjes – Een leuke traditie, maar welke kies je?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *