Dag van de leidsters – Heb jij vandaag iets extra’s meegenomen?

Dag van de leidsters

Heb jij vanmorgen de kinderen weggebracht naar de opvang met een leuke attentie in je tas? Een lekkernij, een knutselwerkje of een klein cadeautje? Het is namelijk vandaag ‘Dag van de Leidsters’. Als je hun werk waardeert, dan is vandaag dé gelegenheid om de leidsters eens extra in het zonnetje te zetten. Vind je het commerciële bullshit? Dat mag je natuurlijk vinden, maar dat neemt niet weg dat deze leidsters een belangrijke rol vervullen in jullie leven. En natuurlijk maakt het niet uit wanneer je ze eens in het zonnetje zet, Als je het maar doet. Vandaag, morgen of volgende week. Het is overigens niet het eerste jaar dat deze speciale dag er is, want het wordt al een paar jaar gevierd op de derde donderdag in september.

Belangrijke rol

Medewerkers op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hebben een belangrijke taak bij de opvang en opvoeding van je kind, of kinderen. Ze zijn betrokken, liefdevol en verantwoordelijk over het meest waardevolle in je leven: je kind! Belangrijk is het vertrouwen in de vakkundigheid van de leidsters. Het zijn immers toch ‘vreemde handen’ die zich over jouw baby of peuter ontfermen. Daar moet je een goed gevoel bij hebben. Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar dat is dan juist een teken dat het goed gaat. Je maakt je er blijkbaar niet druk over! Je kunt het loslaten. Daar spreekt vertrouwen uit.

Schenk ze je waardering

Waarschijnlijk zal je wel vaker je waardering uitspreken maar op de Dag van de Leidsters is het natuurlijk wel zo leuk om er net iets meer aandacht aan te besteden. Misschien met een kleine attentie of een klein presentje? Het kan een knutselwerkje zijn, een lief kaartje, een taart, chocolade of een mooie roos. Iets waaruit jij laat blijken dat je hun inzet waardeert. Zonder hun, zou jij immers niet kunnen doen wat je nu doet! Thuis werken, buiten de deur werken of gewoon een vrije dag voor jezelf. Wat de reden ook is waarom je kindje naar de opvang gaat, is helemaal niet relevant. Wel dat je hem daar met een goed gevoel kan achterlaten, zodat jij kunt doen wat je wilt gaan doen.

lijn groen oudersenzo
Dag van de leidsters

Makkelijker dan het lijkt

Sta jij er wel eens bij stil wat ze allemaal doen? De taak van een leidster houdt echt veel meer in dan ‘alleen leuk met de kindjes spelen en eten geven’. Ze observeren, rapporteren, organiseren uitstapjes en voeren gesprekken met ouders om de voortgang te evalueren. Het is fijn als kinderen zich er welkom en thuis voelen, maar jij wilt ook op de hoogte gehouden worden. Ze lezen voor, ze zingen, schrijven over alle belevenissen in je schriftje en dat doen ze niet alleen bij jou, maar ook bij al die andere ouders…

En dan hebben we het nog niet over zieke kinderen, knuffelen, zingen, zindelijkheidstrainingen, knutselwerkjes en heel veel liefde en aandacht schenken. Noem het maar niks!

Commercieel gelul

Natuurlijk mag je het commercieel gelul vinden, net als Moederdag of Vaderdag, maar aan de andere kant, wat is er mis mee iemand in het zonnetje te zetten? En of je er een commercieel tintje aan geeft, bepaal je uiteindelijk zelf. Je kunt ook zelfs iets maken, of een lief kaartje schrijven. Het gaat erom dat je die ander laat weten dat je hem of haar waardeert, zodat die ander daar een goed gevoel van krijgt. En er is echt helemaal niks mis met de ander een goed gevoel geven.

Knutsel een roos

lijn groen oudersenzo
lijn groen oudersenzo
liefs Marion

Meer informatie

Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *