Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?

De berg luiers in de boodschappenkar, heb je nu wel gezien. En wanneer je gebruik maakt van katoenen luiers, wil je ook wel eens van die enorme berg was af. Tijd voor de zindelijkheidstraining, maar hoe ga je dit aanpakken? En hoe reageer je op ongelukjes? Waar moet je op letten? Of kun je er ook teveel bovenop zitten?

De do’s and donts van de zindelijkheidstraining! Uitdaging of avontuur?

Zindelijkheidstraining - Uitdaging of avontuur?

Zindelijkheidstraining – Tips

Tip 1

Het meest belangrijke: Is je kindje er al aan toe? Dat is natuurlijk voor ieder kind anders, maar jij kent je kindje het beste. Maar voor je begint, moet je kindje er lichamelijk wel aan toe zijn. Tot ongeveer 15 maanden, gaat het plassen en poepen ‘gewoon vanzelf’. Met zo’n anderhalf jaar, kan je beginnen met oefenen. Over het algemeen zijn kinderen pas na hun tweede verjaardag toe aan een meer frequent gebruik van het potje. Maar ook dit verschilt per kind.

Signalen die erop kunnen wijzen dat hij er aan toe is:

1) je ontdekt een regelmaat in zijn plas en/of poepluiers
2) hij begint luiers vervelend te vinden
3) hij geeft steeds vaker aan dat er iets zit aan te komen

Tip 2

Ga niet gelijk stressen wanneer het niet goed gaat. Ongelukjes horen er nou eenmaal bij. Houd er gewoon rekening mee door extra kleding mee te nemen als je op stap gaat. Je kunt het proberen te voorkomen, door goed op te letten wanneer je kind een beetje gaat wiebelen. Dit kan een indicatie zijn dat het moet plassen. Zelfs als het zegt, dat het écht niet hoeft…

Tip 3

Belonen werkt altijd nog beter dan straffen. Beloon je kindje daarom als hij op het potje gaat. Iets lekkers, doet het altijd goed. Een prachtige nieuwe onderbroek kan ook wonderen doen, maar ga er niet van uit dat die onderbroek gegarandeerd droog blijft. Uiteindelijk maakt het je kindje natuurlijk helemaal niet uit wat hij aanheeft. Als hij moet plassen, moet hij plassen.

Tip 4

Zit hij eenmaal op het potje? Geef hem dan alle tijd. In sommige gevallen kan dat een ‘eeuwigheid’ lijken, zeker wanneer hij op z’n potje gewoon verder speelt. Maar wat maakt het uit? Laat hem lekker zitten, met een beetje geluk krijgt het een positief resultaat. En daar gaat het om.

Tip 5

Niks mis met bloot. Rent hij in zijn blote gat van de pot, niks mis mee toch? Mits hij niet net heeft gepoept, dan wil je natuurlijk wel dat hij schone billen heeft voordat hij neerploft op je witte bank.

Tip 6

Ga samen met hem naar de WC. Neem hem ook mee als je zelf moet plassen. Kinderen kopieren graag, leg hem uit wat je aan het doen bent. Misschien kopieert hij je wel…! Je kunt het potje in de WC zetten en steeds als je kindje aangeeft dat hij moet plassen of poepen, breng je hem hier naar toe. Haalt hij de tocht naar de WC niet? Jammer dan. Blijf het volhouden, want uiteindelijk gaat het gewoon goed. Beloon hem als het helemaal goed is gegaan.

Tip 7

Maak er een feestje van. Ga je beginnen? Bespreek dit vooraf met hem en maak er een mooie beleving van, samen. Koop bijvoorbeeld samen mooi ondergoed. Dat zal hij hartstikke stoer vinden! En er is zulk schattig ondergoed te koop. Misschien wel met zijn grote held. Die held kan hem vast helpen tot grootse resultaten.

Ik wil spelen!

In het begin is het misschien nog wel interessant voor je kindje om op zijn potje te mogen. Het is immers weer iets nieuws, maar er zal ongetwijfeld een moment komen dat hij veel liever blijft spelen. Zorg er dan voor dat het potje toch weer interessant voor hem wordt. Je kunt bijvoorbeeld een voorleesboekje kopen over zindelijkheidstraining en samen met hem hierover lezen. Is nog leuk ook!

Lente en zomer

De lente en de zomer zijn natuurlijk dé ideale seizoenen om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Hij zal in die periode al veel vaker in zijn blote billen lopen. Als er dan iets komt, merkt je kindje dat ook veel sneller. Handig om op in te spelen!

Verschillende mogelijkheden

Natuurlijk is er het bekende potje (die er overigens in vele verschillende uitvoeringen is), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een brilverkleiner, die je plaatst op je eigen WC. Nou is een gewone WC vaak te hoog voor je peuter, dat kun je natuurlijk verhelpen met een opstapje.

Dag en nacht

Overdag zindelijk zijn, is nog wat anders dan de nacht droog doorkomen. Overdag kan je kindje het misschien al een tijdje zonder luiers, maar ’s nachts zijn veel kinderen pas na hun vierde verjaardag zindelijk. ’s Nachts droog blijven is gewoon wat lastiger. Overdag kan je actief met hem bezig zijn, maar ’s nachts is dit niet mogelijk. Je kunt hem het beste voor het slapen gaan nog even laten plassen, niet meer laten drinken vlak voor (ongeveer een uur) het slapen gaan en als je zelf naar bed gaat, kun je hem ook nog even wakker maken om te laten plassen.

Potjes top 7

Jippie’s My Carry Plaspotje

De My Carry Potty is ontwikkeld door een moeder, om te helpen bij de uitdraging van zindelijkheidstraining.
Het is logisch om meteen met zindelijkheidstraining te beginnen zodra je het gevoel hebt dat je kindje er klaar voor is. Maar veel ouders stellen het toch uit, omdat het soms onhandig is. Zeker als je onderweg bent.

Online te koop bij Bol.com

Kinderurinoir – Konijn

Dit vrolijke konijn is een urinoir voor de kids. Hij is in drie hoogtes verstelbaar en je kunt hem ophangen of laten staan. Goed geschikt voor kids vanaf 12 maanden (tot 6 jaar). De urinoir is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en is niet giftig. Eenvoudig te reinigen en/of leeg te gooien. Het compartiment kun je er uit halen.

Online te koop bij Bol.com

Bo Jungle B-Whale Plaspotje

 Potjestraining zal zoveel eenvoudiger worden met dit
schattige walvissenpotje! Eenvoudig schoon te maken middels een verwijderbaar potje. Dit plaspotje heeft anti-slipvoetjes, een rugleuning voor meer comfort en is vrij van BPA.

Online te koop bij Bol.com

Fisher-Price Koninklijk plaspotje

Het Fisher-Price Koninklijk potje & krukje is een handig plaspotje dat ook als krukje gebruikt kan worden. Een feestelijk oefenpotje dat de kleintjes beloont voor hun bijdrage. De onderkant kan worden omgetoverd in een opstapkrukje en de bovenkant kan dan als toiletverkleiner worden gebruikt. Met vier melodietjes zodat je kindje weet wanneer hij een boodschap heeft gedaan.

Online te koop bij Bol.com

LUMA Babycare plaspotje – dark grey

Een modern vormgegeven baby potje om je peuter te helpen bij zijn zindelijkheidstraining. Het potje heeft een uitneembare inzet en is hierdoor eenvoudig te reinigen. Het potje is verkrijgbaar in vijf moderne kleurcombinaties. Geschikt vanaf 18 maanden tot 5 jaar.

Online te koop bij Bol.com

Draagbaar urinoir kikker

Wil je zoonlief alvast kennismaken met een urinoir? Ook dat kan! En dat kan dan ook nog eens met een super leuk ekikker! Deze schattige kikker urinoir is ideaal omdat je het op de juiste hoogte kunt hangen voor kleine jongens en die vinden het ongetwijfeld super tof om er in te plassen! Met deze wc trainer zullen jongetjes eerder aangeven dat ze moeten gaan plassen waardoor je hier minder last van hebt.

Online te koop bij Bol.com

Jippies My Carry Potty

Dit is een lichtgewicht, waterdicht potje wat geen wegwerpzakjes nodig heeft. Het speciale design zorgt ervoor dat, zelfs wanneer er een plasje is gedaan in het potje, je deze dicht kan doen en zo mee kan nemen. Geen gedoe meer met zakjes of luiers. Gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je bent weer onderweg.

Online te koop bij Bol.com

liefs Marion

Extra informatie

De onzin van zindelijkheid van kinderen vergelijken
Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?
Bedplassen, hoe ga je ermee om?
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *