Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?

Zindelijkheidstraining - Uitdaging of avontuur?

De berg luiers in de boodschappenkar, heb je nu wel gezien. En wanneer je gebruik maakt van katoenen luiers, wil je ook wel eens van die enorme berg was af. Tijd voor de zindelijkheidstraining, maar hoe ga je dit aanpakken? En hoe reageer je op ongelukjes? Waar moet je op letten? Of kun je er ook teveel bovenop zitten?

De do’s and donts van de zindelijkheidstraining! Uitdaging of avontuur?

Beloningssystemen, hoe werkt het?

Zindelijkheidstraining – Tips

Tip 1

Het meest belangrijke: Is je kindje er al aan toe? Dat is natuurlijk voor ieder kind anders, maar jij kent je kindje het beste. Maar voor je begint, moet je kindje er lichamelijk wel aan toe zijn. Tot ongeveer 15 maanden, gaat het plassen en poepen ‘gewoon vanzelf’. Met zo’n anderhalf jaar, kan je beginnen met oefenen. Over het algemeen zijn kinderen pas na hun tweede verjaardag toe aan een meer frequent gebruik van het potje. Maar ook dit verschilt per kind.

Signalen die erop kunnen wijzen dat hij er aan toe is:

1) je ontdekt een regelmaat in zijn plas en/of poepluiers
2) hij begint luiers vervelend te vinden
3) hij geeft steeds vaker aan dat er iets zit aan te komen

Tip 2

Ga niet gelijk stressen wanneer het niet goed gaat. Ongelukjes horen er nou eenmaal bij. Houd er gewoon rekening mee door extra kleding mee te nemen als je op stap gaat. Je kunt het proberen te voorkomen, door goed op te letten wanneer je kind een beetje gaat wiebelen. Dit kan een indicatie zijn dat het moet plassen. Zelfs als het zegt, dat het écht niet hoeft…

Zindelijkheidstraining - Uitdaging of avontuur?

Tip 3

Belonen werkt altijd nog beter dan straffen. Beloon je kindje daarom als hij op het potje gaat. Iets lekkers, doet het altijd goed. Een prachtige nieuwe onderbroek kan ook wonderen doen, maar ga er niet van uit dat die onderbroek gegarandeerd droog blijft. Uiteindelijk maakt het je kindje natuurlijk helemaal niet uit wat hij aanheeft. Als hij moet plassen, moet hij plassen.

Tip 4

Zit hij eenmaal op het potje? Geef hem dan alle tijd. In sommige gevallen kan dat een ‘eeuwigheid’ lijken, zeker wanneer hij op z’n potje gewoon verder speelt. Maar wat maakt het uit? Laat hem lekker zitten, met een beetje geluk krijgt het een positief resultaat. En daar gaat het om.

Tip 5

Niks mis met bloot. Rent hij in zijn blote gat van de pot, niks mis mee toch? Mits hij niet net heeft gepoept, dan wil je natuurlijk wel dat hij schone billen heeft voordat hij neerploft op je witte bank.

Tip 6

Ga samen met hem naar de WC. Neem hem ook mee als je zelf moet plassen. Kinderen kopieren graag, leg hem uit wat je aan het doen bent. Misschien kopieert hij je wel…! Je kunt het potje in de WC zetten en steeds als je kindje aangeeft dat hij moet plassen of poepen, breng je hem hier naar toe. Haalt hij de tocht naar de WC niet? Jammer dan. Blijf het volhouden, want uiteindelijk gaat het gewoon goed. Beloon hem als het helemaal goed is gegaan.

Tip 7

Maak er een feestje van. Ga je beginnen? Bespreek dit vooraf met hem en maak er een mooie beleving van, samen. Koop bijvoorbeeld samen mooi ondergoed. Dat zal hij hartstikke stoer vinden! En er is zulk schattig ondergoed te koop. Misschien wel met zijn grote held. Die held kan hem vast helpen tot grootse resultaten.

Ik wil spelen!

In het begin is het misschien nog wel interessant voor je kindje om op zijn potje te mogen. Het is immers weer iets nieuws, maar er zal ongetwijfeld een moment komen dat hij veel liever blijft spelen. Zorg er dan voor dat het potje toch weer interessant voor hem wordt. Je kunt bijvoorbeeld een voorleesboekje kopen over zindelijkheidstraining en samen met hem hierover lezen. Is nog leuk ook!

Lente en zomer

De lente en de zomer zijn natuurlijk dé ideale seizoenen om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Hij zal in die periode al veel vaker in zijn blote billen lopen. Als er dan iets komt, merkt je kindje dat ook veel sneller. Handig om op in te spelen!

Verschillende mogelijkheden

Natuurlijk is er het bekende potje (die er overigens in vele verschillende uitvoeringen is), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een brilverkleiner, die je plaatst op je eigen WC. Nou is een gewone WC vaak te hoog voor je peuter, dat kun je natuurlijk verhelpen met een opstapje.

Dag en nacht

Overdag zindelijk zijn, is nog wat anders dan de nacht droog doorkomen. Overdag kan je kindje het misschien al een tijdje zonder luiers, maar ‘s nachts zijn veel kinderen pas na hun vierde verjaardag zindelijk. ‘s Nachts droog blijven is gewoon wat lastiger. Overdag kan je actief met hem bezig zijn, maar ‘s nachts is dit niet mogelijk. Je kunt hem het beste voor het slapen gaan nog even laten plassen, niet meer laten drinken vlak voor (ongeveer een uur) het slapen gaan en als je zelf naar bed gaat, kun je hem ook nog even wakker maken om te laten plassen.

Potjes top 5

Om het voor je kind leuk en aantrekkelijk te maken is het fijn om een speels doch functioneel potje te hebben. Deze potjes zullen je kindje vast blij maken. En jezelf uiteindelijk ook.

Zindelijkheidstraining
Jippie’s My Carry Potty Lieveheersbeestje

De My Carry Potty is ideaal voor onderweg en beschikt over een speciaal design. Je kunt het deksel zo dicht doen en mee nemen. Geen gedoe meer met zakjes en luiers, gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je gaat weer verder.
Dit potje is niet alleen super handig, maar ook nog eens ontzettend schattig!

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,95 euro

Zindelijkheidstraining
BabyBjörn Zetelpotje

Wil jij dat je kindje zit als een prins of prinses? Dan is dit een erg leuk potje. De hoge rugleuning en de ronde, ergonomische vorm zorgen ervoor dat het kind comfortabel kan zitten ook tijdens langere perioden. Deze binnenpot maakt legen en reinigen eenvoudig en de spatbescherming verhindert morsen. Het potje is er in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 31,90 euro

Zindelijkheidstraining
Bo Jungle Whale Potje

Een potje in de vorm van een walvis! Is hij niet super schattig? Het potje aan de binnenzijde is uitneembaar zodat je deze eenvoudig kan schoonmaken. Dankzij de hoge rugleuning kan je kindje comfortabel en goed gesteund zitten. Het potje is eenvoudig te verplaatsen en blijft veilig op zijn plek door de anti slip rand aan de onderzijde. Het potje is verkrijgbaar in de kleuren: grijs, roze en blauw.

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,99 euro

Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Ollie Po

Een eenvoudig basic maar functioneel potje. Fijn van prijs ook. De po is eenvoudig in gebruik door middel van het ideale handvat aan de onderkant. Daarnaast beschikt de po over een comfortabele zit met een antisliprand aan de onderzijde. Je kunt de po makkelijk schoonspoelen onder de kraan en eventueel afnemen met een vochtige doek.

Online te koop bij: Babypark.nl | 8,99 euro

lijn potjes
Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Potty Trainer

De ergonomische potty trainer groeit met je kindje mee en geschikt vanaf 1,5 tot 4 jaar. Als je het onderstel draait heb je een variabele hoogte, zodat je kindje genoeg beenruimte heeft voor een comfortabele zit. Het onderstel is uitgerust met een antisliprand en het inzetbakje met een spatschot. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 14,99 euro

Liefs Marion

Extra informatie

Zindelijk maken is kinderspel
Beloningssystemen, hoe werkt het?
Reuzeleuke diploma’s
Hoe wordt je peuter zindelijk?
Wegwerpluiers of wasbare luiers – Wat ga je kiezen?
Bedplassen – Kun je het voorkomen?
Bedplassen bij kinderen: hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *