Ouderschap & opvoeding. Voor welke manier kies jij?

Ouderschap en opvoeding

Ouderschap en opvoeding – Welke vormen zijn er? En waar kies jij voor? De ouders zijn de enige echte deskundigen als het gaat om hun eigen kind. Om die deskundigheid te krijgen is het nodig dat ouders en hun kinderen elkaar zo goed mogelijk leren kennen. Hierdoor ontstaat hechting. Hoe sterker de hechting, hoe beter je elkaars signalen begrijpt en bepaalde situaties ziet aankomen.

Opvoeding – De deskundigen

We maken allemaal fouten en als we moe zijn gebeurt dat nog net iets vaker. Soms drijft de onredelijkheid van je kindje je tot het uiterste en als je dan toch al moe bent, is de kans groot dat je uit je slof schiet. Vaak voel je je daarna ook nog eens schuldig naar je kindje toe. Toch is het begrijpelijk dat het gebeurt. Verontschuldig je bij je kindje, laat hem merken dat je nog steeds van hem houdt en dat boos worden fout van je was. Ga vervolgens gewoon weer verder met de orde van de dag want je moet er ook geen groot punt van maken.

Eén op één aandacht

Een baby (maar ook oudere kinderen) vindt het heerlijk om eens één op één aandacht te krijgen van papa of mama. Probeer iedere week een beetje tijd te maken om met één van je kinderen door te brengen en rouleer dit met je partner. Ga lekker alleen met hem naar buiten, ga zwemmen, lopen, fietsen, spelen of ergens gezellig een pannenkoek eten. Je kindje zal het prachtig vinden om zijn papa of mama helemaal voor zichzelf te hebben!

Adoptie-ouders

Als je een kindje hebt geadopteerd, wees vanaf het begin eerlijk tegen hem, al is hij nog zo jong en misschien zelfs nog te jong om te begrijpen. Je maakt het jezelf hiermee minder lastig (want wanneer is wel het goede moment?), je kind zal jullie nooit iets kunnen verwijten en ontloopt hiermee het risico op een vertrouwensbreuk.

lijn groen oudersenzo
Ouderschap en opvoeding

Houd het eenvoudig

Vanaf een jaar of drie/vier kan je kindje een beetje begrijpen hoe het zit. Houd je verhaal eenvoudig en begrijpelijk. Probeer ook nooit teveel informatie in één keer te geven. Probeer ook positief over zijn natuurlijke moeder te praten en misschien kun je met foto’s en/of boeken je verhaal een beetje toelichten. Sta open voor zijn vragen, ze zullen ongetwijfeld komen, soms op de meest onverwachte momenten.

Eén-ouder gezin

Het is een hele zorg om één of meerdere kinderen op te voeden. Alles komt immers op één paar schouder terecht.
Het is daarom belangrijk dat je je tijd goed verdeelt en ook goed voor jezelf blijft zorgen. Het is helemaal niet erg om ook eens anderen in te schakelen een stukje zorg van je over te nemen, zodat jij even lekker je handen vrij hebt om wat andere dingen te doen. Een baby heeft een ouder nodig die zich helemaal happy voelt. Als je even de tijd hebt genomen jezelf te verwennen, kun je er weer even tegen.

Eenvoudig en begrijpelijk

Wees eerlijk naar je kindje, want er komt een dag dat hij zich afvraagt waarom hij geen papa of mama heeft. Houd je verhaal eenvoudig en begrijpelijk en geef je kindje niet teveel informatie in één keer. Wanneer je gescheiden bent, probeer dan niet negatief te praten over je partner. Een kind heeft het recht onvoorwaardelijk van beide ouders te houden. Betrek hem niet in jullie problemen.

Scheiding

Het is niet goed voor een kind om in een huis te leven waar veel ruzie is en beschuldigingen door de lucht vliegen. Maar een scheiding doet een kind natuurlijk ook geen goed. Er bestaan geen eenvoudige oplossingen in dergelijke omstandigheden. Kinderen ontwikkelen zich het beste in gelukkige en harmonieuze gezinnen. Een goede sfeer in huis is daarom heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Niet makkelijk

Een scheiding is niet makkelijk, ook niet voor je baby. Maar het leven in een gezin waarbij beide ouders steeds ruzie hebben, is vaak slechter voor je kindje dan zich moeten aanpassen na een scheiding. Een scheiding is een pijnlijke en emotionele gebeurtenis, zowel voor jou en je partner als voor je baby. Alles wordt ineens overhoop gehaald en het leven van je baby staat compleet op z’n kop. Dit kan zeer verwarrend zijn voor je peuter en hij kan hier angstig van worden.

Niet te voorspellen

Het is niet te voorspellen hoe je baby op de scheiding zal reageren. Sommige vertonen direct al reacties, en anderen pas na een paar jaar. Jongens hebben meestal meer moeite dan meisjes om zich aan te passen. Het is belangrijk je baby zoveel mogelijk jullie liefde voor hem te bevestigen en probeer ook (onbewuste) schuldgevoelens bij hem weg te nemen. Daarnaast is het belangrijk je nooit negatief uit te laten over je partner. Betrek hem niet in jullie problemen, een kind houdt immers onvoorwaardelijk van beide ouders.

Ouders van hetzelfde geslacht

Voor kinderen is het niet altijd gemakkelijk om homoseksuele ouders te hebben. Er zullen perioden zijn waarin ze door leeftijdsgenootjes worden gepest. Echter, kinderen van homoseksuele ouders schijnen iets meer zelfvertrouwen te hebben, accepteren zichzelf beter en zijn onafhankelijker. Het lijkt er dus op dat het eerder een positief effect heeft dan een negatief effect.

Wel is het belangrijk dat je iemand bereid vindt van het andere geslacht (familie, vriend, kennis) die tijd besteedt aan je peuter omdat het voor de ontwikkeling van je kindje belangrijk is in aanraking te zijn met beide sexen.

liefs Marion

Meer informatie

Verwennen, scoren op de korte termijn
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Adoptie, wat komt er bij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *