Corona en zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?

Corona en zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?

Dat corona geen onschuldige verkoudheid is, dat weten we allemaal. Corona is een virus, net als de wintergriep. Ook van de griep kun je behoorlijk ziek worden en het is ook nog eens behoorlijk besmettelijk. Maar hoeveel kwaad kan corona voor je zwangerschap? Loop je extra risico als je zwanger bent en wat zijn de gevaren voor je ongeboren kindje? In deze blog proberen we daar zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Coronavirus en zwangerschap

Zover nu bekend is het verloop van het coronavirus bij zwangere vrouwen en niet zwangere vrouwen gelijk. Je loopt dus tijdens je zwangerschap geen verhoogd risico. Voor zwanger vrouwen gelden dus dezelfde adviezen als voor niet zwangere vrouwen. Echter is het wel belangrijk je te realiseren dat het immuunsysteem tijdens een zwangerschap iets zwakker is dan normaal en daardoor het risico op besmetting iets groter kan zijn. Het is dus als zwangere heel belangrijk om je aan de voorschriften te houden:

  • was je handen regelmatig
  • hoest in je elleboogholte
  • maak gebruik van papieren zakdoek (en gooi deze direct weg)
  • vermijd zoveel mogelijk contact met anderen (1,5 meter afstand)
  • bewaar afstand als je toch naar buiten gaat

Risico voor de baby

Hoewel er nog niet echt iets bekend is van de nadelige gevolgen van corona op je ongeboren kindje, kun je je voorstellen dat hoge koorts tijdens de zwangerschap wel degelijk voor problemen kan zorgen. Dat geldt voor alle infectieziektes, dus ook voor corona. Belangrijk dus om je temperatuur in de gaten te houden en aan de bel te trekken bij de verloskundige of huisarts als je temperatuur boven de 38,5 °C uitkomt.

Zover bekend geeft corona, of COVID-19 geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen.

Er is een klein onderzoek gedaan naar de gevolgen bij ongeboren baby’s en besmette moeders. De resultaten zijn gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet. In dit onderzoek zijn de pasgeboren baby’s onderzocht op sporen van het virus. Zowel in het vruchtwater, de baby, navelstrengbloed en moedermelk. Hierin zijn geen virusdeeltjes aangetroffen.

In een later onderzoek is dit weer tegengesproken met aanwijzingen dat er toch een paar baby’s in de baarmoeder besmet zijn geraakt. Deze kindjes bleken echter ook andere gezondheidsklachten te hebben, zodat een echte conclusie (nog) niet gemaakt kan worden.

lijn groen oudersenzo
Corona en zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?

Borstvoeding en corona

In de onderzoeken zijn geen virusdeeltjes gevonden in moedermelk. Het ziet er dus naar uit dat het virus niet in de moedermelk terecht komt. Dat is een fijne gedachte. Je kunt je echter voorstellen dat het nog te pril is om het helemaal uit te sluiten. Overleg het eventueel met je huisarts of  verloskundige. Zij zijn ongetwijfeld op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Als je borstvoeding gaat geven, zorg er dan voor dat dit zo hygiënisch mogelijk gebeurt:

  • was vooraf goed je handen, nog voor je de fles, baby of kolf aanraakt
  • je kunt eventueel een mondmasker dragen tijdens de voeding
  • reinig na afloop alles grondig
  • laat eventueel een ander (gezond persoon) de afgekolfde melk geven

Wat te doen bij klachten?

Als je zwanger bent en je hebt klachten die bij het ziektebeeld van COVID-19 passen, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Overleg wat je het beste kunt doen. De verloskundige zal met jou bespreken of het bijvoorbeeld nog verstandig is om thuis te bevallen of dat je beter naar het ziekenhuis kunt gaan. Als je besmet bent, mag er maar één persoon bij de bevalling aanwezig zijn.

Typische klachten kunnen zijn:

  • koorts (boven de 38,0 °C )
  • hoesten
  • benauwdheid
  • moe
  • spierpijn

Niet iedereen krijgt ernstige klachten, bij een groot aantal mensen verloopt de ziekte met heel milde verschijnselen. Je kunt echter wel anderen mensen besmetten.

Strengere regels

Tijdens de verscherpte maatregelen hebben veel verloskundigenpraktijken hun spreekuren aangepast. Zo hebben bijvoorbeeld partners tijdelijk geen toegang tot de praktijk en zijn ook kinderen op dit moment niet welkom. Het kan ook zijn, dat bepaalde controles komen te vervallen, bijvoorbeeld de controles tussen week 16 en week 27, wanneer het medisch niet noodzakelijk is. Uiteraard wordt er wel gecontroleerd als hier aanleiding voor is.

Geplande controles die wel doorgang vinden, worden vaak zo kort mogelijk gehouden. Alleen het hoogstnoodzakelijke wordt gedaan, zoals: bloeddruk meten, gewicht en groei kind controleren.

Helaas is kraamvisite na de bevalling in het ziekenhuis niet gewenst. Bij een thuisbevalling wordt aangeraden om nu terughoudend te zijn in het ontvangen van kraambezoek. Je kraamverzorgster kan hierin adviseren.

liefs Marion

Meer informatie

Een Coranarestje: Smaakverlies en reukverandering
Weerstand. Hoe krijg je een sterk immuunsysteem?
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *