De verborgen boodschappen in onze dromen

De verborgen boodschappen in onze dromen

Iedere nacht betreden we een bijzonder rijk, het rijk van de dromen. Waar logica niet meer bestaat en feiten overbodig lijken. Een rijk waarin alles mogelijk is en ook nog eens volledig lijkt te kloppen. Tot we ontwaken en als we nog een vleugje kunnen pakken, ons verbazen over de willekeur en chaos. Wat in onze droom nog zo vanzelfsprekend leek, heeft bij het ontwaken al snel zijn glans verloren. Iedereen droomt, ook de mensen die denken dat ze iet dromen.

100.000 dromen

Kun jij je dromen ’s ochtends nog herinneren? Ik niet altijd, of ik moet abrupt ergens van wakker zijn geworden, dan blijven er nog wel eens flarden hangen. De meeste dromen zijn onsamenhangend. Soms droom ik zo gek of spannend, dat ik in mijn droom hoop dat het een droom is. Zodra ik dan wakker word, kan ik weer opgelucht ademhalen. Gemiddeld hebben we zo’n 100.000 dromen in ons leven. Dus jij ook, al denk je misschien dat je (bijna) nooit droomt. Het gaat zelfs niet om één droom per nacht, het gaat om tientallen. Waarom we ons er maar zo weinig van kunnen herinneren, is wetenschappelijk nog niet onderzocht, maar waarschijnlijk komt dit doordat de hersenen tijdens onze slaap de controle over onze gedachten overnemen. Best een creepy idee eigenlijk.

Wat zijn dromen?

Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt. Dromen komen vooral voor tijdens de remslaap, en duren doorgaans tussen de 5 en 10 minuten. Veel zijn na eenzelfde periode ook weer verdwenen.

Wat een droom is en waar het precies voor dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens. Zo is gebleken dat men vaak droomt over dingen die men overdag heeft meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Ze zouden helpen de gebeurtenissen te verwerken. In een droom zou men ook nieuwe ideeën kunnen opdoen omdat de hersenen ‘s nachts totaal anders denken dan overdag, onlogisch en associatief. Ze brengen oude zaken met nieuwe in verband, op een manier die je overdag nooit zou kunnen bedenken.

Wat is een lucide droom?

Tijdens een lucide droom is de dromer zich bewust van het feit dat hij droomt. Elke dromer kan een lucide dromer worden door simpele oefeningen.

lijn groen oudersenzo
De verborgen boodschappen in onze dromen

Meest voorkomende dromen

Er zijn dromen die we allemaal wel eens of zelfs regelmatig dromen. De top drie van meest voorkomende dromen:

1) Je bent naakt

Naakt staat symbool voor kwetsbaarheid. Vaak droom je hierover als er een belangrijke verandering in je leven in het vooruitzicht is.

2) Je wordt achtervolgd

De kans is groot dat je wat achterstand hebt opgebouwd en dat ‘achtervolgt’ je tijdens je droom. De stress van ‘wel weten dat er iets gedaan moet worden, maar nog niet hebben gedaan’ wordt vertaald door de achtervolging.

3) Je valt

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar meestal schrik ik bij deze droom wakker op het moment dat ik val. Ik hap dan gelijk naar lucht. De droom kan aantonen dat je het idee hebt ergens de controle over te verliezen of dat je ergens aan vasthoudt wat je beter kunt loslaten.

Onderzoek door Cr. Calvin Hall

Dr. Calvin Hall heeft meer dan 10.000 dromen gedocumenteerd om de meest voorkomende onderwerpen te vinden. Zijn onderzoek toont aan dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

Locatie van de droom

Dromen spelen zich het vaakst af in de woonkamer, gevolgd door slaapkamers, keukens, trappen of kelders.

Wie komen het meeste voor?

Slechts een vijfde van de figuren uit onze dromen zijn familieleden. Meer dan een derde bestaat uit vrienden of bekenden en bijna de helft van de aanwezigen zijn ‘vreemden’. Misschien leuk te weten dat nog geen 1 procent een beroemdheid is.

Wat doen we?

In onze dromen zijn we het vaakst aan het lopen, gevolgd door rennen, rijden, praten, zitten, kijken en spelen. Opvallend is dat gewelddadige activiteiten onderaan de lijst staan, dus het minst vaak voorkomen.

Onze emoties

Jammer genoeg is meer dan de helft van onze dromen onplezierig (64%) en slechts 18% als plezierig worden ervaren. De rest van de dromen zullen dus wel een beetje neutraal zijn. De emotie ‘angst‘ komt het vaakst voor, maar misschien is dat ook niet zo verwonderlijk. Angst wordt gevolgd door boosheid over alle beproevingen en onrechtvaardigheden in het leven.

Dromen verklaren

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we dromen volledig zouden kunnen verklaren, maar het blijft uiteindelijk toch een beetje gissen. Dromen verklaren wordt al heel lang gedaan, al rond 2000 voor Christus waren de Egyptenaren hier al mee bezig. Priesters verkregen hun autoriteit deels door hun vaardigheid in het duiden van dromen. Een van de richtlijnen liep op Sigmund Freud en de latere psycho-analisten vooruit en suggereerde dat de beelden uit dromen via associatie konden worden geïnterpreteerd.

De oude Grieken

Ook de oude Grieken hielden zich bezig met het verklaren van dromen. Hippocrates, een begaafde voorvader van de moderne geneeskunde, leerde in de vijfde eeuw voor Christus dat genezende dromen niet alleen van de goden, maar ook uit het lichaam zelf afkomstig zijn.

Nog steeds geen goed antwoord

De wetenschap heeft nog steeds geen goed antwoord. Er kunnen drie verklaringen aan dromen worden gegeven:

1. Psychologische verklaring
2. Holistische verklaring
3. Biologische verklaring

Wil de juiste verklaring nu opstaan? Hopelijk kunnen we er ooit een antwoord op vinden. Want juist die onwetendheid maakt mij nieuwsgierig.

lijn groen oudersenzo
Dromen
Dromen
Dromen
lijn groen oudersenzo

Wat is incorporatie?

Tijdens de slaap laten je ogen, neus, oren en tastzin nauwelijks informatie doorkomen. Toch kunnen sommige prikkels ons bereiken. Deze prikkels worden geïntegreerd in de dromen. Dit fenomeen staat bekend als “incorporatie van de droom”.

Natte dromen

Als afsluiter nog even aandacht voor een heel specifieke droom, de ‘natte droom’. Niet alleen mannen kunnen deze krijgen, maar ook vrouwen kunnen een natte droom krijgen. Van alle seksgerelateerde dromen eindigt vier procent in een orgasme, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Montreal. Dat is dus eigenlijk helemaal niet zo vaak.

liefs Marion

Meer informatie

Drie effectieve slaaptrainingen, slaap lekker!
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
In deze slaaphouding kun je Lekker slapen tijdens de zwangerschap
Je kind heeft een nachtmerrie. Hoe laat je zijn angst weer verdwijnen?
Slaapritueel voor je peuter. Hiermee slaapt hij lekker in!
Bang in het donker
Slaapproblemen? Hier is de oplossing!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *