Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!

Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!

In ons kikkerlandjes schijnt helaas niet iedere dag de zon. Ook niet in de zomer. Misschien wel in ons hart, maar niet aan de hemel. Dus is het soms niet mogelijk om buiten te spelen. Gelukkig is er binnen ook genoeg te doen, zelfs activiteiten spelletjes waarbij je overtollige energie kwijt kunt raken of gewoon plezier kunt hebben. Bijvoorbeeld met deze super leuke ballonspelletjes! En weetje wat zo leuk is aan deze ballonspelletjes? Je hebt er nog zoveel voor nodig…!

Ballonspelletjes – Plezier met een ballon!

Met een bal in huis is misschien niet altijd even handig – met oog op het glasservies – maar met een ballon kun je binnen prima aan de slag. Met een beetje geluk heb je nog ergens een aangebroken pakje ballonnen liggen van de laatste verjaardag, zodat je gelijk aan de slag kunt. Zo niet, dan kun je bij iedere supermarkt een zakje kopen. Dus als je toch nog boodschappen moet doen, kun je ze gelijk mee nemen.

Weet je nog leuke ballonspelletjes? Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuke ballonspelletjes voor binnen? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@oudersenzo.nl. We plaatsen jouw ballonspelletjes er dan graag alsnog bij!

lijn groen oudersenzo
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!
Ballonspelletjes: Zoveel plezier geeft een ballon!

De leukste ballonspelletjes

Ballonnen in de lucht

Deel aan alle kindjes opgeblazen ballonnen uit. De ballonnen moeten zo lang mogelijk in de lucht worden gehouden. Het spel zorgt voor de nodige feestvreugde.

Zelfgemaakte stuiterbal

Vul een ballonnetje met water en maak hem dicht. Knip het tuitje eraf. Knip van twee andere ballonnen ook het tuitje en trek deze één voor één over het ballonnetje met water. Hij is nu stevig genoeg om mee te stuiteren.

Ballonnendans

Zorg voor één ballon minder dan dat er kinderen zijn. Gooi alle ballonnen in de lucht en zet de muziek aan. De ballonnen met allemaal in de lucht blijven zolang de muziek speelt, maar ze mogen niet worden vastgehouden. Zodra de muziek stopt, probeert ieder kind een ballon te vangen. Degene die geen ballon heeft is af, maar mag een ballon uit de groep kiezen. Zorg er na afloop voor dat ieder kindje weer een ballon heeft.

Ballon prikken

Vul wat ballonnen met confetti, glittertjes of rijst en blaas ze op. Hang ze aan een (was)lijn en maak een stok met iets scherps eraan. Wie heeft als eerste een ballon kapot te prikt en een douche van glitters of confetti gekregen?

Ballonnenestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een ballon. Bedoeling is dat deze ballon van de startlijn naar de overkant wordt gebracht en weer terug maar… de ballon mag niet worden vastgehouden met de handen. Hij moet dus met korte tikjes van handen en voeten of andere lichaamsdelen, mee genomen worden. Als alle kinderen uit het team weer terug zijn bij de startlijn is het spel klaar. Het team dat als eerste weer terug is, heeft gewonnen.

Japans ballonnenspel

De groep staat in een kring, of gewoon dwars door elkaar, en een ballon wordt doorgegeven. Zodra de begeleider affluit, dan moet de speler die de ballon op dat moment vast heeft, op de ballon gaan zitten. Deze zal knappen. In de ballon zit een opdracht of vraag. Deze moet uitgevoerd dan wel beantwoord worden. Daarna gaat het spel verder met een nieuwe ballon.

Tennissen met ballonnen

Met rackets van foambuizen
Roep de naam van iemand en sla daar ballon naar toe. Speel de ballon zo vaak mogelijk over zonder dat het de grond raakt. Moeilijkheid: Wie kan het plafond raken

Met rackets van kartonnen bordjes
Maak van een kartonnen bordje en een stevig rietje (of stokje) een racket. De bal wordt vervangen voor de ballon en deze mag natuurlijk niet op de grond komen!

Met rackets van een vlienmepper
Heb je van die plastic vliegenmeppers liggen? Dan kunnen dat perfecte ballontennisrackets zijn!

Variatie

Meerdere ballonnen tegelijk gebruiken.
Wissel eens met het formaat van de ballon.

Houd hem hoog

Blaas net zoveel ballonnen op als dat er kinderen zijn. Van de oude kranten wordt een koker gemaakt, door de krant op te rollen en deze met plakband vast te maken. Als alle kokers klaar zijn, worden de ballonnen bovenop de kokers gelegd. De bedoeling is dat de ballon bovenop de koker blijft liggen. Het kindje die dit het langste kan volhouden, heeft gewonnen.

Tip

Wil je het wat moeilijker maken, laat de kinderen dan een bepaalde route volgen met de koker en de ballon! Natuurlijk mogen de ze ballon onderweg niet verliezen, want dan moeten ze opnieuw beginnen! Een spel dat zowel binnen als buiten (zonder wind) kan worden gespeeld.

Ballonnenrace

Verdeel de kinderen in twee groepen. De teams staan bij de startlijn. Bij de eindstreep liggen een aantal ballonnen. De kinderen moeten één voor één naar de eindstreep rennen, daar een ballon kapot maken en weer snel terug rennen. Dan mag het volgende kind. De wedstrijd is afgelopen als het kind dat de laatste ballon heeft kapot gemaakt, weer terug is bij de startlijn. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Dansende ballonnen

Alle kinderen binden met een stuk touw een ballon vast aan hun rechtervoet. Dan wordt de muziek aangezet en moeten alle kinderen dansen. Het is de bedoeling de ballon van de ander kapot te trappen maar… je moet natuurlijk ook je eigen ballon in de gaten houden. Steeds stopt de muziek even en iedere speler die dan nog een hele ballon heeft, krijgt een punt (of een klein snoepje).

Klutsknieën

Het kan eigenlijk met van alles. De duidelijkheid van de tekens dient afgestemd te worden op de leeftijd van de kinderen. Aan het einde van de route ligt een beloning te wachten. Zijn de kinderen nog erg jong, laat dan een volwassenen mee lopen.

Ballonnenrace

Blaas net zoveel ballonnen op als dat er kinderen zijn. Ieder kind moet een bepaalde afstand afleggen, met een opgeblazen ballon tussen zijn benen. Hij mag de ballon tijdens het afleggen van het parcours niet met de handen aanraken. Wie het eerste bij de finish is, met de ballon nog tussen zijn benen, heeft gewonnen. Verlies je de ballon onderweg? Dan moet je weer terug naar de startstreep en het opnieuw proberen.

Variant

Wanneer je dit spel binnen speelt, kun je er ook voor kiezen de ballon tussen je tenen te klemmen. In dat geval wordt het parcours afgelegd op blote voetjes.

Krabbenbal

Voetbal waarbij de spelers op handen en voeten in crab-positie (billen omlaag) zich voortbewegen. Geprobeerd moet worden de ballon in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag niet met de handen worden aangeraakt. Raakt de ballon buiten het speelveld dan werpt de scheidsrechter deze in.

Ballon volleybal

In eerste instantie wordt er gespeeld met een ballon en later, als het goed gaat met maximaal 6 ballonnen. Om het moeilijker te maken is een groot laken over het net gespannen zodat niet gezien kan worden wanneer de ballon over het net wordt geslagen.

Trap de ballon!

Maak een ballon met een touwtje vast aan de enkel van een kind. Bedoeling is om te proberen elkaars ballon kapot te trappen. Wie houdt als laatste zijn ballon over? Ben je alleen? Dan speel je dit spel juist anders om. Dan moet je juist proberen om je eigen ballon zo snel mogelijk kapot te trappen.

Stressbal

Vul een ballon met zand of rijst. Knoop hem dicht. Om er helemaal iets leuks van te maken kun je er met een watervaste stift een gezichtje op tekenen. En daarna lekker spelen!

Boxbal

Hang een ballon aan een touw aan het plafond en je zoon of dochter heeft zijn eigen “boxbal” waar hij zijn energie op kwijt kan!

Houd hem in de lucht

Leg een opengevouwen krant op de grond. Op de krant gaan twee spelers staan, ieder aan een kant. Ze krijgen één ballon die ze naar elkaar moeten tikken of gooien, zonder dat deze op de grond komt. Uiteraard mogen ze niet van de krant af! Degene die ernaast stapt, is af.

Wie krijgt ‘m te pakken?

Blaas een ballon op maar maak er geen knoopje in… Drie, twee, één en je laat de ballon los! Hij vliegt nu alle kanten om en wie heeft hem als eerste te pakken?

liefs Marion

Meer informatie

De leukste kennismakingsspelletjes voor school of op de club
Met deze knutselspelletjes wordt binnen spelen een creatief feest!
De leukste ballonspelletjes voor buiten
Daag elkaar uit met deze leuke Estafettespelletjes
Taalspelletjes & cijferspelletjes: Super leuk, uitdagend en leerzaam
De leukste woordspelletjes en letterspelletjes
Beweegspelletjes: De leukste manier om te zingen, dansen en bewegen!
Raadspelletjes & zoekspelletjes voor binnen
Kaartspelletjes voor binnen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *