Maand 2 – Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby in maand 2

Maand 2 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.

Je kindje is een gewoontedier en hoe saai en ouderwets het ook klinkt, je kindje is het meest gebaat bij Rust, Reinheid en regelmaat. Een goed dagritme, voldoende gelegenheid om te slapen en een goede verzorging. Een verstoring van zijn ritme kan je kindje uit zijn evenwicht brengen. Hierdoor kan hij meer gaan huilen.

Lekkere stevige baby

Het hele fragiele en kwetsbare aan je kindje, begint een beetje te verdwijnen. Je kindje is aan het veranderen in een lekkere, stevige baby. Een aantal reflexen die na de geboorte aanwezig waren, beginnen langzaam te verdwijnen (bijvoorbeeld het stap-reflex). Je kindje heeft inmiddels wat minder slaap nodig en zal met kirrende geluidjes steeds meer tegen je beginnen te ‘praten’. Reageer hierop door geluidjes terug te maken.

Blijf tegen je kindje praten, bij alles wat je doet. Hij zal reageren op harde geluiden, door te huilen of juist te luisteren. Ook zal hij terug lachen als je naar hem lacht.

Sterker en steviger

Hij wordt wat steviger in zijn nekje. Moedig hem aan als hij op zijn buikje ligt om zijn hoofdje op te tillen door een speelgoedje boven hem te houden. Voorwerpen op grotere afstand kan hij nu wel zien, maar nog iet scherp. Hij kan nu langere tijd met beide ogen op een bepaald voorwerp focussen en ook bewegingen volgen. Vanaf nu zal hij wat meer wakker zijn tussen de voedingen en meer interesse krijgen in de wereld om hem heen. Hij zal het prachtig vinden als je een paar gekke bekken naar hem trekt.

lijn groen oudersenzo
Ontwikkeling baby in maand 2

Pijn en huilen

Als je kindje veel last heeft van darmkrampjes zal hij last hebben van veelvuldige huilbuien. Tussen de tweede en derde week van je kindje treden deze op en tot de zesde week kunnen ze verergeren. Daarna zullen ze weer wat minder hevig worden. Het maken van zuigbewegingen kunnen je kindje rustig maken.

Darmpkrampjes

Als je kindje vaak huilt, kan één van de oorzaken liggen in het feit dat hij last kan hebben van darmkrampjes. Voor de geboorte zijn de darmen van je baby nog niet echt actief. Na de geboorte krijgen de darmen ineens voeding te verwerken, hierdoor kan darmkramp ontstaan. Je baby is ontroostbaar en trekt zijn beentjes op.
De krampjes kunnen worden veroorzaakt wanneer de moeder borstvoeding geeft en een prikkelende voeding heeft gegeten (prei, ui, bonen) maar het kan ook voorkomen als je kindje veel lucht heeft ingeslikt tijdens de voeding of als er teveel voeding in één keer wordt gegeven.

Neem de tijd voor de voeding en laat je kindje niet te snel drinken. Een kleiner gaatje in de speen kan soms helpen. Probeer te voorkomen dat er lucht wordt meegezogen door op de stand van de fles te letten.

Als je kindje last heeft van krampjes kun je iets warms op zijn buikje leggen of met je hand zacht over zijn buikje wrijven. Als je kindje te gulzig eet en hierdoor teveel lucht binnen krijgt, kun je hem tussen de voeding door even laten boeren.

Diarree

Diarree is gevaarlijk voor baby’s omdat zij er snel door uitdrogen. Als hij daarbij ook nog eens flinke koorts heeft en/of spuugt, bel dan direct je arts. Om uitdroging tegen te gaan heeft je kindje (in de juiste verhoudingen) zout, suiker en vocht nodig. Een dergelijke oplossing is bij de apotheek of drogist te verkrijgen.

De glimlach van een kind…

Rondom de zesde week kun je de eerste glimlach van je kindje verwachten! Mocht hij het nog niet doen, dan is er ook nog geen reden tot paniek. Je kindje gaat pas lachen als hij er helemaal klaar voor is. De glimlach wijst erop dat hij je nu ook visueel begint te herkennen, dat wijst op een goede ontwikkeling van de hersenfuncties. Je kindje kan nu langere tijd met beide ogen op een bepaald voorwerp focussen en ook bewegingen volgen.

Ondersteuning van het hoofdje

Je kindje voelt zich erg geborgen als je bij hem in de buurt bent. Tegen het einde van deze maand is het nekje van je kindje en zijn ruggetje sterk genoeg om hem voor korte periodes in een draagzak te vervoeren. Let erop dat zijn hoofdje goed wordt ondersteund. Bouw de tijden dat je hem in een draagzak mee draagt, langzaam op. Zet hem in het zonnetje wel een zonnepetje of hoedje op en in de winter een lekker warm mutsje.
Hij opent nu zijn knuistjes en houdt ze niet langer meer gebald. Ook zal hij wat rek- en strekoefeningen gaan doen met zijn vingers. Hij herkent jullie als ouders en zal je kirrend begroeten met een glimlach. Je kindje zal je herkennen aan je stem en geur.

Verzorging

Als je kindje last heeft van berg, verzorg zijn hoofdhuid dan met wat babyolie. Als je het even laat intrekken kun je het vervolgens met een zachte borstel voorzichtig proberen weg te vegen.
Let op de nageltjes van je kindje dat deze niet te scherp zijn dat hij zich ermee kan open krabbelen.

Ontwikkeling per maand

Maand 2 - Ontwikkeling baby 1
1
Maand 2 - Ontwikkeling baby 2
2
Maand 2 - Ontwikkeling baby 3
3
Maand 2 - Ontwikkeling baby 4
4

5

6

7

8

9

10

11

12
liefs Marion

Meer informatie

Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Welke reflexen heeft een pasgeboren baby?
Ontwikkeling van je baby
Darmkrampjes bij je baby, hoe kun je ze verzachten?
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *