Maand 6 – Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby in maand 6

Maand 6 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.

Een uitzondering heeft al een tandje bij zijn geboorte, maar de meeste kinderen zullen in deze periode het eerste tandje krijgen. Dat wordt poetsen! Het doorkomen van een tandje kan gepaard gaan met wat kleine ongemakken zoals het overmatig produceren van speeksel en het krijgen van rood geïrriteerd tandvlees. In de periode voorafgaand aan het doorkomen van een tandje, kan je kindje een beetje hangerig zijn.

Zitten in maand 6

Met zijn rug tegen een kussen, kan je kindje al een beetje rechtop zitten. Hij houdt nu zijn hoofdje mooi recht enhij zal graag in de zithouding geholpen willen worden, maar als je zijn handjes beet hebt, wil hij ook graag gelijk gaan staan. Hij begint nu medeklinkers uit te brengen en misschien kan hij zelf al een koekje eten?

Hapjes en papjes

De tijd is nu echt aangebroken voor hapjes en papjes. Als je kindje van vijf voedingen is overgeschakeld naar vier, mag hij dagelijks één papvoeding hebben. Totdat je kindje zeven maanden oud is, wordt geadviseerd om de pap te bereiden met glutenvrije ingrediënten, zoals rijstebloem. Je kunt de pap geven met een fles of met een lepeltje. Als je een fles wilt gebruiken moet je wel een speen gebruiken met een grotere opening.

lijn groen oudersenzo
Ontwikkeling baby in maand 6

Selectiever lachen

Je kindje zal niet meer naar iedereen lachen, hij zal zijn lach alleen schenken aan vertrouwde mensen. Zijn gehoor is inmiddels goed ontwikkeld en hij kan de bron en richting van geluiden bepalen. Een goed gehoor is belangrijk voor de taalontwikkeling.

Pakken, vallen, nakijken

Hij gaat nu beide handen synchroon gebruiken zodat hij een voorwerp van de ene hand kan overpakken in zijn andere hand en hij blijft een speeltje, dat hij heeft laten vallen, nakijken. Hij gaat nu ook meer met iets spelen in plaats het gelijk in zijn mondje te steken.

Klanken en klinkers

Hij gaat meer combinaties maken met zijn klanken en klinkers en medeklinkers met elkaar combineren (ka, ma, ta, da, et cetera). Zijn emoties worden steeds duidelijker, hij lacht als hij happy is en huilt (krijst) als hij boos is. Als hij tevreden is, maakt hij heerlijke murmelende geluidjes. Het voor hem zingen van liedjes en het luisteren naar muziek, maakt hem nog steeds rustig.

Vreemden kunnen hem nog angstig maken waardoor hij gaat huilen. Hij gaat nu op zijn naam reageren.

Ontwikkeling per maand

Maand 6 - Ontwikkeling baby 1
1
Maand 6 - Ontwikkeling baby 2
2
Maand 6 - Ontwikkeling baby 3
3
Maand 6 - Ontwikkeling baby 4
4

5

6

7

8

9

10

11

12
liefs Marion

Meer informatie

Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Ontwikkeling van je baby
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *