Maand 4 – Ontwikkeling baby

Maand 4 - Ontwikkeling baby

Maand 4 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.

Je kindje blijft maar groeien en misschien is zijn wieg al te klein geworden. Ook de allerkleinste kleertjes zal hij niet meer aankunnen. Mocht je kindje voor het eerst in een ledikantje gaan slapen, let dan op de veiligheid.

De ontdekking van de handen

Hij heeft nu helemaal ontdekt dat hij handjes heeft! Het mooiste speelgoed wat hij maar kan verzinnen. Hij pakt zijn handjes vast en misschien dat hij ook al iets van speelgoed zal proberen te pakken. Als hij eenmaal iets te pakken heeft, zal hij het ook gelijk in zijn mondje stoppen. Dit is namelijk de meest gevoelige plek van zijn lichaam. Kijk daarom uit wat hij in zijn handjes te pakken kan krijgen. Vanaf vier maanden kunnen de meeste baby’s goed diepte zien. Je kindje kan nu hardop lachen en naar een zwaaiend voorwerp grijpen.

Bewuste beweging en gezichtsuitdrukkingen

Het grijpen is inmiddels een bewuste beweging en geen reflex meer. Hij strekt zijn armpjes uit wanneer je hem in bad zet en slaat met zijn handjes op het water en hij zal proberen voorwerpen die in zijn buurt liggen, te pakken.

Wellicht gaat hij zijn emoties meer tot uitdrukkingen brengen. Hij heeft hierbij afgekeken van jullie gezichtsuitdrukkingen. Ook begint hij nu zijn lippen te gebruiken om klanken te maken. Het brabbelen begint nu steeds meer op praten te lijken. Hij lacht hardop als hij iets grappig vindt en zal geluiden maken om je aandacht te trekken. De verrukte gezichtsuitdrukkingen verraden wanneer hij plezier heeft.

lijn groen oudersenzo
Ontwikkeling baby in maand 4

Minder slaap, weer een inenting en… misschien een proefhapje?

Je kindje slaapt overdag nog twee of drie keer en kan tot een uur achter elkaar alert blijven. Als je zachtjes voor hem zingt, zal hij zich heerlijk ontspannen en hij schatert het uit als je hem kietelt. Hij moet weer naar het consultatiebureau voor zijn derde serie inentingen. Dit is voorlopig de laatste. Misschien is je kindje al toe aan zijn eerste proefhapje van een beetje fruit of groente.

Ontwikkeling per maand

Maand 4 - Ontwikkeling baby 1
1
Maand 4 - Ontwikkeling baby 2
2
Maand 4 - Ontwikkeling baby 3
3
Maand 4 - Ontwikkeling baby 4
4

5

6

7

8

9

10

11

12
liefs Marion

Meer informatie

Welke reflexen heeft een pasgeboren baby?
Ontwikkeling van je baby
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *