Maand 5 – Ontwikkeling baby

Ontwikkeling baby in maand 5

Maand 5 van de ontwikkeling van je baby. Wat je allemaal kunt verwachten, lees je in deze blog.

Je kindje kan kwijlen, vingers in zijn mond stoppen, een rode plek of bobbel op zijn kaakrand hebben, hangerig zijn, dunne ontlasting hebben, rode wangen, schrale billen… allemaal signalen dat er een tandje aan zit te komen! Dat wordt poetsen!

Zijn favoriete knuffeltje heeft hij graag bij zich als hij gaat slapen. Het is zijn steun en toeverlaat geworden.

Zijn ontwikkeling gaat steeds verder

Je kindje zal zich proberen om te gooien van zijn buikje naar zijn ruggetje. Echt omrollen is het nog niet. Maar het stilliggen heeft hij nu wel gezien. Een speelkleed kan daarom heel leuk voor hem zijn. Met hulp van jouw steun kan je kindje op schoot al een beetje zitten en zijn hoofdje van links naar rechts draaien. Beide handjes beginnen nu steeds beter samen te werken en alles gaat direct zijn mondje in.

Rond deze tijd kun je zijn eerste traantjes verwachten. Hiervoor huilde je kindje alleen nog maar met geluid.

In buikligging kan hij op zijn armpjes steunen en een speelgoedje, wat je los in je handen hebt, kan hij nu van je afpakken. Misschien dat hij een rammelaar al heen en weer kan bewegen. Hij begint steeds beter te brabbelen (babababa, dadadada, mamamama) en gaat hierbij steeds meer gebruik maken van klanken met medeklinkers. Wellicht gaat hij proberen om klanken na te doen. Ook is er de kans dat hij steeds meer een eigen willetje te krijgt. Dan wil hij bijvoorbeeld niet meer liggen maar lekker rechtop zitten en om zich heen kijken. Hij kan al heel eventjes alleen spelen. Tegenover vreemden kan hij een beetje verlegen zijn.

lijn groen oudersenzo
Ontwikkeling baby in maand 5

Zorg voor een veilige omgeving

Je kindje wil op onderzoek uit als hij de kans krijgt en hij is nieuwsgierig genoeg om alle voorwerpen in zijn buurt te willen pakken. Zorg er daarom voor dat zijn omgeving veilig genoeg is.

Groente en fruit

Misschien ben je er eind vorige maand al mee begonnen en misschien begin je er deze maand mee, de uitbreiding van zijn voeding: het groente- en/of fruithapje! Je kunt de hapjes zelf maken maar natuurlijk ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Hij zal even moeten wennen aan deze nieuwe smaken en als hij het helemaal niets vindt, is het ook niet erg. Wacht dan gewoon nog even, want in zijn melkvoedingen zitten alle voedingsstoffen waar zijn lichaam op dit moment behoefte aan heeft.

Ontwikkeling per maand

Maand 5 - Ontwikkeling baby 1
1
Maand 5 - Ontwikkeling baby 2
2
Maand 5 - Ontwikkeling baby 3
3
Maand 5 - Ontwikkeling baby 4
4

5

6

7

8

9

10

11

12
liefs Marion

Meer informatie

Ontwikkeling van je baby
Baby ontwikkeling – Themapagina
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *