Wat zijn de verschillen tussen introvert en extravert

Wat zijn de verschillen tussen introvert en extravert

De termen introvert en extravert slingeren in veel artikelen, over persoonlijke ontwikkeling van een kind, nogal eens om je oren. Wat betekenen deze begrippen nu eigenlijk precies? Wat zijn de verschillen en welke voor- en nadelen zitten aan deze eigenschappen? Waar herken je een introvert aan en waaraan een extravert? En wat als je je in geen van beide herkent?

Wat is introversie?

Introversie of introvert zijn wil zeggen dat je gericht bent op jouw binnenwereld. Je haalt je energie niet uit contacten met anderen maar juist uit de tijd dat je alleen bent. Met anderen samen zijn zal een introvert eerder veel energie kosten. Introverten zijn dan ook meestal rustig en denken eerst goed na.

Wat is extraversie?

Een extravert heeft anderen nodig om zijn energie op te laden. Hij of zij is dan ook vooral op de buitenwereld gericht en zal doorgaans dan ook makkelijk kletsen en zich durven laten zien. Extraverten zijn dus graag omringd met anderen. Overigens zal je ook de naam extrovert tegenkomen. Beide betekenen hetzelfde…

Persoonlijkheidskenmerk

Introvert of extravert zijn is een persoonlijkheidskenmerk. De psycholoog Carl Jung heeft deze termen de wereld in geholpen. Deze persoonlijkheidskenmerken vertellen eigenlijk heel veel over jouw manier van doen. Je zult al wel begrepen hebben dat de meeste mensen ergens tussen deze twee kenmerken inzitten, waarbij het afhankelijk is van de situatie hoe ze zullen reageren. Bij testen die jouw persoonlijkheid willen blootleggen wordt dan ook niet gekeken of je een introvert of een extravert ben, maar hoe introvert of extravert je bent. Ben je minder uitgesproken naar een bepaalde kant toe, dan mag je jezelf een ambivert noemen.

lijn groen oudersenzo
Wat zijn de verschillen tussen introvert en extravert

Wat is ambivert zijn?

Neig je niet vooral naar 1 kant wat betreft introvert of extravert, dan komt de term ambivert om de hoek kijken. Iemand die ambivert is, is dus eigenlijk mooi in evenwicht. Ze zijn niet overdreven aanwezig, maar trekken zich ook niet terug uit gezelschappen. Het hangt vooral van de situatie af hoe ze zullen reageren en kunnen eigenlijk precies het juiste laten zien wat op dat moment nodig is. Alleen schuilt daar ook meteen de grote valkuil van een ambivert. Waar je als extravert of introvert eigenlijk precies weet hoe je moet doen om het beste uit jezelf te halen, hangt dit bij een ambivert dus af van de situatie. Een echte extravert weet dat zijn hart sneller gaat kloppen van een avondje stappen, terwijl de introvert weet dat hij zichzelf een groter plezier doet om thuis te blijven (bijvoorbeeld). Een ambivert weet dat beide de juiste optie kunnen zijn en moet er dus meer over nadenken wat hij of zij op dat moment nodig heeft.

Kenmerken van een ambivert

Hoe herken je nu een ambivert?

Je kunt goed alleen zijn, maar vindt het ook fijn om met anderen bezig te zijn

Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook in een groep

Alle aandacht krijgen vind je prima, maar liever niet continue

Met grote groepen samen zijn vind je prima, maar op een gegeven moment is het weer klaar en wil je gewoon weg

Mensen kunnen heel verschillend over je denken. Je krijgt van sommigen de opmerking naar je hoofd geslingerd dat je vaak stil bent, terwijl anderen je eerder luidruchtig vinden. Dit heeft alles te maken met jouw wisselende buien gezien de omstandigheden

Je kunt prima niets doen, maar dit moet niet te lang duren. Want je krijgt ook juist energie van wel dingen doen

Je bent zowel gericht op je binnenwereld en je houdt van diepgaande gesprekken, maar lekker licht en luchtig in je contacten vind je eveneens heerlijk

Hoe herken je een introvert?

Een introvert zal eerst nadenken voor hij iets zegt. Ze zijn veel gevoeliger voor prikkels en willen zich daarom graag richten op 1 taak tegelijk. Besluiten worden alleen genomen na er goed over nagedacht te hebben. Daardoor zal dit besluit ook heilig zijn en hiernaar wordt in volgende situaties teruggegrepen. Hun mening vormen ze langzaam omdat ze zeker willen weten hoe iets in elkaar steekt. Ook hierbij houdt dit in dat een eenmaal gevormde mening heilig is. Je ziet dit ook terug in hun gesprekken. Wat ze zeggen is eveneens goed over nagedacht, zodat ze er zeker van zijn dat ze niet iets verkeerds zeggen.

Hoe herken je een extravert?

Een extravert is dus eigenlijk het tegenovergestelde dan wat hierboven staat omschreven. Hij neemt snel zijn besluiten, heeft snel een mening, zegt snel iets zonder daarover na te denken en hij heeft juist prikkels van buitenaf nodig om zich op te laden. Een extravert zal makkelijker van mening veranderen of een besluit terugdraaien.

Wat is beter?

Eigenlijk is het natuurlijk een rare vraag wat er beter is. Daarbij hangt dit helemaal af van de situatie van het moment. Het mag duidelijk zijn dat bepaalde beroepen, bijvoorbeeld, juist uitstekend geschikt zijn voor een extravert, terwijl andere beroepen totaal niet met hem matchen. Beroepen waarbij heel secuur gewerkt moet worden of bijvoorbeeld alleen, dan is een introvert persoon juist dé aangewezen persoon. Beide persoonlijkheidskenmerken hebben dan ook zo zijn voor- en nadelen.

Verschillen introvert en verlegen zijn

Om het hele plaatje even compleet te maken: introversie en verlegenheid zijn termen die men schaamteloos door elkaar heen gebruikt. Toch zijn dit totaal verschillende dingen. Ja, er zullen inderdaad links en rechts overeenkomsten in kunnen zitten, maar daar houdt het dan ook mee op. Zoals gezegd is introversie een persoonlijkheidskenmerk. Een introvert persoon hoeft helemaal niet verlegen te zijn en kan meestal prima overweg met andere mensen. Ze trekken zich alleen bewust terug naar de achtergrond omdat ze liever rustig of op zichzelf zijn.

Verlegen mensen houden zich op de achtergrond omdat ze niet durven, terwijl ze misschien eigenlijk best wel op de voorgrond zouden willen treden. Er zit een angst in voor wat de anderen van ze zouden denken, bijvoorbeeld. Iets wat bij introverte mensen niet aan de orde is (of in ieder geval niet de primaire oorzaak van hun introversie is).

liefs Wil

Meer informatie

Hoog sensitief, introvert en extrover gedrag
Je peuter is verlegen. Hoe ga je hiermee om?
Hoe vergroot je zijn zelfvertrouwen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *