Wormpjes of aarsmaden. Wat kun je hier eigenlijk aan doen?

Wormpjes of aarsmaden

Alleen het woord ‘aarsmaden’ geeft je al de kriebels. Toch kunnen deze wormpjes of aarsmaden voorkomen in de ontlasting van kinderen. Veel kinderen krijgen hier één of meerdere keren mee te maken. Kwaad kan het gelukkig maar zelden, maar je kindje kan er wel jeuk van hebben rond de anus. Als je kindje daar jeuk krijgt is de kans groot dat hij last heeft van deze aarsmaden.

Aarsmaden zijn het heel dunne, witte wormpjes van een centimeter lang. De officiële naam voor aarsmaden is Oxyuren, maar in de volksmond worden het vooral wormpjes genoemd. In een enkel geval kan het ook gaan om larven van de honden- of kattenspoelworm.

Wat kun je aan de wormpjes doen?

Om verdere besmetting te voorkomen is het belangrijk zo hygiënisch mogelijk te handelen. Besmetting wordt namelijk veel met de handen doorgegeven. Gelukkig zijn er kuurtjes te koop bij apotheek of drogist waarmee je je kindje kan behandelen. Het kuurtje is onschuldig voor ons, maar doodt de wormpjes. Je kunt eventueel broertjes en zusjes preventief mee behandelen. Kinderen onder de twee jaar mogen het niet hebben omdat er onvoldoende onderzoek is geweest over de werking bij deze kinderen van deze leeftijd.

Als je liever niet zelf gaat dokteren, kun je er natuurlijk ook mee naar de huisarts, zodat hij een kuurtje kan voorschrijven.

Zorg ervoor dat de nageltjes zo kort mogelijk zijn en was zijn handjes regelmatig. Aan het begin van de behandeling is het aan te raden dagelijks het beddengoed te verschonen.

lijn groen oudersenzo
Wormpjes of aarsmaden

Hoe kun je het ontdekken?

Aarsmaden jeuken, je kindje zal last hebben van jeuk rond de anus. Ook kun je eventueel de wormpjes in de ontlasting zien bewegen. Hij zal vooral ’s nachts jeuk hebben, want dan komen de wormpjes naar buiten om eitjes te leggen rond de anus. Doordat het jeukt zal je kindje krabbelen en kan de anus wat rood en geïrriteerd zijn.

Als je kindje last heeft van honden- of kattenspoelworm, zal hij er weinig van merken. In een enkel geval kan hij klachten krijgen als hoesten, grieperig of koorts. De mensenspoelworm, die dezelfde klachten kan geven aangevuld met diarree en misselijkheid, komt in Nederland niet vaak voor. Deze vind je meer in tropische landen.

Een lintworm geeft bijna geen klachten, hooguit een gevoelige buik.

Hoe krijgt je kindje aarswormen?

Hij kan last krijgen van wormen wanneer hij bijvoorbeeld ongemerkt een eitje heeft ingeslikt. Dat zal hij niet in de gaten hebben, want de eitjes zijn zo klein dat je ze amper ziet. Via de mond komen de eitjes vanzelf in de darmen en daar groeien ze uit tot wormpjes.

Besmettelijk

De kans op besmetting is groot, want hij krijgt jeuk, krabbelt aan zijn billen en verspreid op die manier de eitjes. Hij zal zichzelf en anderen op deze manier steeds blijven besmetten. Aarsmaden verdwijnen vanzelf als er geen nieuwe besmetting volgt. Eitjes groeien alleen uit tot worm in de darm en niet buiten het lichaam.

Hoe krijgt je kindje honden- of kattenspoelworm?

Je kindje kan via de zandbak besmet raken met deze spoelwormen. De eitjes zitten in hun poep. Op zich zijn de eitjes niet direct besmettelijk want ze moeten eerst zo’n twee weken in de open lucht rijpen. De eitjes kunnen uiteindelijk via de handjes van je kindje in zijn mond verdwijnen. Maar dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren door ongewassen fruit of groente uit de moestuin te eten!

Hoe krijgt je kindje lintwormen?

Je kindje kan besmet raken met een lintworm als hij rauw vlees eet, zoals rauw gehakt.

Hoe kun je wormen voorkomen?

We zeiden het al eerder, een goede hygiëne is belangrijk, maar we hebben nog een paar tips om aarsmaden te voorkomen:

  • was je handen na ieder wc-bezoek en voor het eten
  • was groente en fruit voordat je ze gaat eten
  • knip de nagels van je kindje kort
  • gebruik altijd schone washandjes en gebruik verschillende washandjes voor het boven- en onderlichaam.
  • maak de WC altijd goed schoon, ook de deurknoppen en spoelknop
  • zorg dat het vlees goed doorbakken is
  • als je huisdier last heeft van spoelwormen, koop dan zo snel mogelijk een kuur
liefs Marion

Meer informatie

Lintwormen: Kleine indringers met grote gevolgen
Dit zijn de oorzaken voor diarree bij peuters!
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Dauwworm, wat kun je doen aan de jeuk?
Buikgriep, hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *