Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is

Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is

Als je een kind met een beperking hebt, kunnen er naast alle zorgen rondom zijn of haar ontwikkeling en gezondheid, ook praktische zorgen zijn. Zeker als het kind ouder wordt, kan je soms niet meer om aanpassingen in het huis heen. Waar je een baby uiteraard nog gewoon zelf de trap op kan tillen, zal het fijn zijn als je kind ouder is dat het zelf boven kan komen, bijvoorbeeld met een traplift. Om maar een voorbeeld te noemen. Hoe betaal je deze voorzieningen? En waar kan je o.a. aan denken?

Kosten bij een gehandicapt kind

Als ouder van een kind met een beperking kom je voor extra kosten te staan. Gelukkig wordt hier vanuit de overheid op ingesprongen, zodat ook kinderen met een beperking de zorg en onderwijs kunnen ontvangen waar ze recht op hebben. Hierbij kan je denken aan het PGB (Persoonsgebonden Budget) die je kan gebruiken voor het inkopen van zorg. Ook is er de Tegemoetkoming Onderhoudskosten Gehandicapte Kinderen (TOG 2000). Hier kan gebruik van gemaakt worden als het kind gewoon deel uitmaakt van het gezin en dus niet in een instelling woont. Maar op basis van zijn of haar beperking wel in aanmerking zou komen voor een opname in een instelling. De ouders/verzorgers moeten in Nederland wonen. De WLZ-indicatie moet minimaal 10 uur zorg per week aangeven. De aanpassingen in huis worden soms vergoed door de zorgverzekering. Andere aanpassingen kan je misschien terugkrijgen door dit aan te vragen bij het WMO-loket van je gemeente. Dit staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een kwestie van goed uitzoeken waar je recht op hebt! Tegemoetkoming van traplift kosten zijn bijvoorbeeld vaak aan te vragen via het WMO.

Verhuizen of een traplift?

Een ding waar je voor kan komen te staan is het naar boven gaan. Als je kind zelf niet in staat is om de trap op te gaan, kan je voor de keuze komen te staan of je nu dus moet gaan verhuizen. Uiteraard kan je op zoek gaan naar een ander huis, waar je zoon of dochter de mogelijkheid heeft om beneden een slaapkamer te krijgen. Maar ben je gehecht aan je stekkie? Dan is het misschien wel veel fijner om eens te kijken of een traplift een oplossing kan bieden. Trapliften zijn er in meerdere uitvoeringen en in praktisch ieder huis wel toe te passen.  Zo kan je je kind wel de vrijheid geven om zelf naar boven te gaan (of als het ouder is: jezelf ontlasten) en kan je toch op je geliefde plekje blijven wonen.

lijn groen oudersenzo
Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is

Een tillift aanschaffen

Bij een baby is het niet moeilijk om het op te tillen en in bed te leggen. Of bij het in bad gaan of naar het toilet. Maar wordt je kind ouder en groter (en zwaarder) dan kan je voor moeilijkere situaties komen te staan als je kind zwaarder beperkt is. Misschien is in deze gevallen een tillift wel een uitkomst!

Aanpassingen in de badkamer

Ook de badkamer kan een plek zijn waar aanpassingen fijn zijn. Een speciaal toilet, waar je kind zelf vanuit zijn rolstoel eenvoudig op plaats kan nemen, bijvoorbeeld. Extra steunen naast het toilet en bij het bad: het kan een uitkomst zijn voor je kind. Uiteraard, zoals bij alle aanpassingen, afhankelijk van de handicap die je zoon of dochter heeft.

Brede deuren, geen drempels

Is je kind afhankelijk van een rolstoel, dan zal de breedte van de deuren hierop aangepast moeten worden. Ook de drempels moeten worden verwijderd. Zeker als je kind iets ouder wordt en je wil dat het zo zelfstandig mogelijk kan zijn, kunnen andere aanpassingen ook fijn zijn. Het is voor iedereen fijn om zichzelf te kunnen redden en zo’n volwaardig leven als mogelijk te leven. Denk eens aan simpele toepassingen die het leven van je kind echt wel minder afhankelijk kan maken. Gordijnen, die je kind zelf kan dichtdoen doordat het elektrisch gaat. Lichtknoppen op zithoogte (vanuit de rolstoel dus) en deuren die hij zelf kan openen door een druk op een knop. Er zijn tegenwoordig heel veel smart-apparaten die misschien eveneens voor je kind wel een verschil kunnen betekenen! En voor jezelf uiteindelijk ook. Want niet alleen je kind wordt er zelfstandiger door, jij kan een beetje zorg zo uit handen geven…

liefs Wil

Meer informatie

Een meervoudig gehandicapt kind, hoe zwaar is dat voor ouders?
Huis aanpassen voor een gehandicapt kind. Hier heb je recht op!
Een veilige trap voor kinderen
Veilig de trap op: Zo leer je je kindje traplopen
Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *