De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Opgroeien met een gezond gebit, dat zou in Nederland zelfsprekend moeten zijn. Toch gaat bijna 1 op de 5 kinderen niet naar de tandarts en lang niet alle ouders weten hoe ze het kindergebit thuis moeten verzorgen. Om gaatjes en andere problemen in de mond te voorkomen, lanceert de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, de grootscheepse preventiecampagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’.

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Naar de tandarts

Bij gezond opgroeien hoort een gezonde mond. Daarom is het belangrijk vanaf het doorbreken van het eerste tandje te beginnen met poetsen en het kindje mee te nemen naar de tandarts. Uit de meest recente cijfers van Vektis blijkt echter dat meer dan de helft (56,6%) van de 2- en 3-jarigen de tandarts nog steeds niet bezoekt. Dat is zorgelijk, want de mondzorgverlener controleert het kindergebit, volgt de ontwikkeling en geeft advies en begeleiding om de kindermond gezond te houden. Want ook melktandjes zijn al gevoelig voor gaatjes. En dat kan gevolgen hebben voor later: nog altijd hebben 2 van de 3 kinderen voor hun 18e verjaardag minstens één gaatje.

Goed poetsgedrag

Dat kan en móet beter! Maar veel mensen weten niet wat goed is voor de mondgezondheid van hun kinderen. En echt veel hoeven zij er eigenlijk niet voor te doen: goed poetsgedrag aanleren, letten op het eet- en drinkgedrag én hun kind van kleins af aan meenemen naar de tandarts. Bovendien kost dat helemaal niets, want tot 18 jaar worden de tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig staan ouders er niet alleen voor: sámen met de tandarts kunnen zij het verschil maken en hun kind laten opgroeien zonder gaatjes!

De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!

Om te beginnen richt de campagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ zich met deze boodschap op ouders van 0- tot 4-jarigen. Later dit jaar staan de iets oudere kinderen tot 12 jaar centraal. Ook zij bezoeken nog te weinig de tandarts. Zo stagneert de mondgezondheid van 11-jarigen of gaat die zelfs achteruit, aldus het laatste Signalement Mondzorg van Zorginstituut Nederland. Na de herfst komen in de campagne de tieners aan de beurt. Naast hun ouders gaan we hen rechtstreeks benaderen via diverse socialemediakanalen.

Opgroeien met een gezond gebit!

Om ouders met kinderen die nog niet naar de tandarts gaan te bereiken, zijn niet alleen de ruim 10.000 bij de KNMT aangesloten tandartsen uitgenodigd de campagne te promoten. De beroepsorganisatie heeft ook de jeugdgezondheidszorg, zorgverzekeraars en (sociale) instellingen als voedsel- en kledingbanken, wijkcentra en sportverenigingen benaderd om de campagne te verspreiden. Zo zet de KNMT alles op alles om ieder kind te laten opgroeien met een gezond gebit!

Meer informatie over een gezond gebit

Alle voor ouders belangrijke informatie en adviezen voor een gezond gebit van hun kind terug te vinden op www.allesoverhetgebit.nl, de patiëntenwebsite van de KNMT. Hierbij is rekening gehouden met ouders die over lage gezondheidsvaardigheden beschikken. En er wordt steeds benadrukt dat de tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.

liefs Marion

Meer informatie

Een goede mondverzorging en tandenpoetsen is belangrijk
Kinderen en de tandarts. Hoe eng is het?
Melktanden. Hoe verzorg je ze en waar moet je op letten?
Het verhaal van de tandenfee
Wiebeltanden
Willy Woef poetst zijn tanden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *