Wat is een CTG en wanneer krijg je die?

Wat is een CTG en wanneer krijg je die?

Een cardiotocogram (CTG) is een hartfilmpje van je ongeboren baby. Heeft het maken van een hartfilmpje ook risico’s?

Bij het maken van een dit hartfilmpje krijg  je twee elastische banden om je buik, waaraan twee apparaatjes met sensoren bevestigd zijn. Deze sensoren registreren de hartslag van je baby, maar ook of je harde buiken of weeën hebt. Maar wanneer in de zwangerschap krijg je een CTG-onderzoek? En wat kun je ervan verwachten? In dit artikel lees je alles over de cardiotocogram.

Wanneer een CTG in je zwangerschap?

Een CTG kan worden gemaakt vanaf 26 weken zwangerschap. Niet elke zwangere vrouw krijgt standaard een cardiotocogram aangeboden. Het wordt gemaakt als het belangrijk is om de conditie van je kindje goed in de gaten te houden. Bijvoorbeeld als je:

  • de baby ineens minder voelt bewegen.
  • langer dan 42 weken zwanger bent (ook wel overtijd of serotien genoemd).
  • kindje niet genoeg groeit of de doorstroming van de navelstreng afwijkend is.
  • zwangerschapsdiabetes hebt en insuline gebruikt.
  • een hoge bloeddruk of pre-eclampsie hebt.
  • baby een aangeboren afwijking heeft.
  • baby een afwijkende hartslag heeft.
  • vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, maar je nog geen weeën hebt.
  • bloedverlies hebt tijdens de zwangerschap.

Ook tijdens de bevalling wordt er soms een CTG gemaakt. Bijvoorbeeld als je ingeleid wordt en er reden is om je kindje extra goed in de gaten te houden. Hierop komen we later terug.

lijn groen oudersenzo
Wat is een CTG en wanneer krijg je die?
Wat is een CTG en wanneer krijg je die in de zwangerschap?

Hoe gaat een CTG?

Een CTG wordt in het ziekenhuis gemaakt. Je wordt naar een speciaal kamertje gebracht, waar je plaatsneemt op een bed. Vervolgens plaatst de verpleegkundige twee elastische banden om je buik met twee apparaatjes eraan. Eén apparaatje registreert de harttonen van je kindje, terwijl het andere apparaatje de activiteit van je baarmoeder meet. Het duurt minimaal een halfuur. Maak het jezelf gemakkelijk en lig lekker achterover op het bed terwijl je een tijdschrift leest of met je partner kletst. Die mag namelijk ook mee als je een hartfilmpje moet laten maken.

Wat is een normale CTG?

Als de CTG klaar is, beoordeelt een gynaecoloog de registratie hiervan. Bij een normale mag je meestal gewoon weer naar huis, tenzij er een medische indicatie is waarom je beter in het ziekenhuis kan verblijven. Een goede CTG laat een variabele hartslag zien bij je baby. De hartslag van een ongeboren baby ligt meestal ergens tussen de 110 en 160 slagen per minuut.

Hoe vaak krijg je een hartfilmpje in je zwangerschap?

Hoe vaak je een CTG-onderzoek krijgt in je zwangerschap hangt af van de reden waarom de cardiotocogram gemaakt wordt. Sommige zwangere vrouwen krijgen het eenmalig als extra check of de baby in goede conditie is. Bijvoorbeeld wanneer ze de baby tijdelijk minder goed voelen bewegen. In sommige andere situaties is er wekelijks of zelfs dagelijks een CTG nodig. Bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis bent opgenomen met pre-eclampsie, of als er een andere medische reden is waarom de conditie van je kindje goed in de gaten gehouden moet worden.

Heeft het maken van een hartfilmpje ook risico’s?

Het maken van een hartfilmpje heeft nagenoeg geen risico’s voor je baby. Het kan echter wel voorkomen dat de meting niet juist wordt gedaan en jouw hartslag wordt gemeten in plaats van de hartslag van de baby. Ook bij een tweeling kan het wel eens verkeerd worden gemeten. Maar kwaad kan het gelukkig niet.

CTG tijdens de bevalling

Soms wordt er tijdens de bevalling ook een CTG gemaakt. Bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis bevalt met medische indicatie, als je eerder een keizersnede hebt gehad of als je bevalling ingeleid wordt. Zo kan de gynaecoloog ook tijdens de weeën de hartslag van je kleintje goed in de gaten houden. Zijn je vliezen nog niet gebroken? Dan krijg je een uitwendige CTG met twee elastische banden met sensoren op je buik.

Als je vliezen wel zijn gebroken, krijg je soms een inwendige CTG. Hierbij wordt er een elektrodedraadje op het hoofdje of het stuitje van je baby geplaatst. Zo wordt de hartslag van je kleintje goed in de gaten gehouden. Je mag met een inwendige CTG meestal gewoon douchen. Ook ben je wat mobieler dan wanneer er een uitwendige CTG wordt gemaakt.

Heb jij wel eens een CTG-onderzoek gehad tijdens je zwangerschap of bevalling? En hoe heb je dat ervaren? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Echo, een kijkje in je buik
Anamnese – Medische voorgeschiedenis

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *