Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?

Waarde van geld - Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?

Als ouder heb je veel invloed op de manier waarop je kind later met geld omgaat. Al in de kindertijd leg je de basis voor dit financieel bewustzijn! Maar hoe doe je dat?

‘Mama, ik wil dat hebben!’, roept je kind in elke winkel. En; ‘Papa, waarom gaan wij niet naar de olifanten op vakantie?’ Voor jonge kinderen heeft geld nog geen waarde. Naarmate ze ouder worden leren ze door het leven in de maatschappij hoe geld wordt gebruikt. Maar hoe leer je een kind nu om verstandig met geld om te gaan? Dat kan op verschillende manieren.

Begin vroeg met leren!

Maak je kind al vroeg bewust van de waarde en de werking van geld. Dat kan door te praten; vertel over de muntjes in je portemonnee en het pasje van de bank. Maar je kunt dit ook spelenderwijs doen. Heeft je zoon een eigen keukentje met etenswaren en pakken melk? Zorg dan ook voor wat (speelgoed)munten en maak er samen een winkel van. Of betrek je dochter bij het boodschappen doen: neem een keer muntgeld mee en laat haar daarmee betalen bij de kassa. Ga samen boodschappen doen met een budget en laat zien wat jullie daarvan kunnen kopen. Als je kind wat groter is kan hij of zij op vakantie zelf de croissants bij de bakker kopen!

Geef je kind zakgeld

Ruim twee derde van de kinderen in de basisschoolleeftijd krijgt zakgeld. Dat is inderdaad een slimme manier om kinderen zelf te laten ervaren wat de waarde van geld is! Zo kunnen ze oefenen voor later en wordt al snel duidelijk dat je geld echt maar één keer kunt uitgeven.

Maar wanneer begin je en hoeveel geef je? 

De meeste kinderen beginnen het concept ‘geld’ te begrijpen vanaf een jaar of 5-6. Dan kunnen ze de verschillende munten van elkaar onderscheiden; een mooi moment om te starten met zakgeld. Voor het concept ‘sparen’ is het echter nog te vroeg! De meeste kinderen van 6 jaar zullen hun zakgeld meteen willen uitgeven. Dat is ook helemaal niet erg; sparen kun je ze stap voor stap leren.

lijn groen oudersenzo
Waarde van geld - Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?

De eerste stap naar sparen

Begin met het geven van contant geld; geld op de bank is in dit stadium nog te abstract. Een mooie spaarpot stimuleert spaargedrag; net als het hebben van een spaardoel. Zeurt je kind al weken om die doos met LEGO? Leg je kind dan uit hoe het daar zelf voor kan sparen en maak er een leuk proces van! Begin klein en bouw de spaardoelen op, zodat je kind er echt plezier in krijgt.

Zodra je kind het concept ‘geld’ goed begrijpt kun je samen een bankrekening openen! Dat maakt het voor een kind makkelijker om geld niet impulsief uit te geven. Bovendien voelt een kind zich met een eigen rekening heerlijk groot. Sparen wordt zo steeds leuker. En kinderen die al jong over geld leren sparen vaker als volwassene!

De hoogte van het zakgeld

Hoeveel zakgeld een kind krijgt verschilt per huishouden. Geef je wekelijks of maandelijks een vast bedrag? Is het zakgeld bedoeld voor extraatjes of moet je (oudere) kind er ook cadeautjes, beltegoed of kleding van kopen? Voor kinderen in de basisschoolleeftijd, die zakgeld krijgen voor extraatjes zoals snoep en speelgoed, is een paar euro per week echt genoeg. Volgens het Nibud krijgen kinderen van 6 jaar gemiddeld 1,00 tot 1,40 euro per week. Bij kinderen van 12 jaar gaat het gemiddelde naar 2,30 tot 3,00 euro per week. Een middelbare scholier van 15 jaar moet van zijn zakgeld vaak ook enkele benodigdheden betalen en krijgt gemiddeld 20 tot 22 euro.

Laat je kind zijn eigen fouten maken!

Oh jee; je kind wil zijn gespaarde geld uitgeven aan een onzinnig prul. Laat je het begaan? Ja, daar valt zeker wat voor te zeggen. Want een kind leert het meest door zelf fouten te maken. Een impulsieve actie? Je kind leert dat het geld echt maar één keer uit kan geven, en dat het de volgende keer misschien liever nog even nadenkt voor het zijn zakgeld uitgeeft aan snoep. Een slechte koop? Het kind leert om eerst advies in te winnen, bij jou of in de winkel. Natuurlijk is het goed om zo nu en dan met je kind in gesprek te gaan over de keuzes die hij maakt, maar door vrijheid te geven om die keuzes zélf te maken leert je kind belangrijke lessen. Zo bouw je sámen aan een goede basis voor zijn of haar financiële toekomst!

Liefs Irene

Meer informatie

Sparen voor een kind: Hoeveel heb je nodig?
Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Hoeveel zakgeld is normaal?
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Hoe leer je kinderen sparen?

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *