Sparen voor een kind: Hoeveel heb je nodig?

Sparen is iets wat geen overbodige luxe is. Er kan altijd iets zijn wat opeens kapot gaat of je wilt graag iets groots gaan doen of kopen wat zoveel geld kost dat je er wel voor sparen moet. Een andere reden om te sparen kunnen je kinderen zijn. In dit artikel vertellen we meer over het sparen voor je kind.

Hoeveel sparen voor je kind?

Klinkt misschien raar om een vraag als ‘Hoeveel sparen voor je kind’ te stellen, want je zou denken dat je dat toch helemaal zelf moet weten. Is ook zo en het hangt natuurlijk ook helemaal af van jouw financiële ruimte om te kunnen sparen voor je zoon of dochter. Maar spaar je met een bepaald doel voor die nazaat van je, dan is het wel handig om te weten wanneer je dat doel bereikt hebt. Wil je sparen voor zijn studie, dan is een potje van duizend euro uiteraard een leuke meevaller, maar je hebt er eigenlijk weinig aan… Hoeveel je moet sparen is dus afhankelijk van het doel. Gaat het puur om een spaarrekening voor je kind waar je iedere maand iets op zet, dan maakt het niet zo heel veel uit en moet je vooral doen wat voor jou goed voelt en vooral ook mogelijk is.

Voor welke doelen kan je sparen?

Je kunt sparen voor je kind om heel veel redenen. Maar vaak komt het toch neer op studie, rijbewijs, ondersteuning bij kopen huis of gewoon een ‘zakcentje’ voor later waarbij het kind zelf kan beslissen waar hij of zij het voor gaat gebruiken. Spaar je voor een studie, besef dat dat gemiddeld al duizend euro per maand kost, wat wel heel erg afhangt van veel dingen. Een flink bedrag sparen kan dus zeker een goed idee zijn om zo zeker te weten dat je kind straks studeren kan!

lijn groen oudersenzo
Sparen voor een kind: Hoeveel heb je nodig?

Hoogste rente en voorwaarden

Sparen kan je uiteraard doen door een speciale bankrekening te openen. Let daarbij goed op de voorwaarden en wat voor rente je hier krijgt (en vooral ook dat je geen rente moet betalen! Want dat is tegenwoordig ook nog een dingetje). Als je weet dat je het geld dus echt kunt missen en het vast kunt zetten, dan is het kiezen voor een depositorekening een slimme optie.

Waarom kiezen voor een depositorekening

Een depositorekening wil zeggen dat je een bepaald bedrag op de rekening zet en voor een afgesproken tijd kan je dit geld niet gebruiken. Omdat je het nu voor een langere tijd vastzet, krijg je in principe een hogere rente! Dus heb je uiteindelijk nog meer geld gespaard. Je weet bijvoorbeeld wanneer je kind de leeftijd heeft om te gaan studeren. Dan zou je het geld dus tot die tijd vast kunnen zetten. Dat heeft twee voordelen. Zoals gezegd de hogere rente, maar je zult nog minder snel dit geld toch gebruiken! En dus blijft het ook werkelijk voor de studie van je kind op de rekening staan! Een spaardeposito is dan ook zeker het overwegen waard bij sparen voor je kind voor later!

Belasting en sparen

De belasting houdt ons spaargedrag ook in de gaten. Kom je boven een bepaald bedrag, dan moet je er belasting over gaan betalen. Spaargeld van het kind telt tot zijn 18e verjaardag mee bij jouw vermogen! Kom je boven het bedrag uit van €50.000 (dus inclusief het geld van je kinderen onder de 18 jaar) dan moet je belasting over je vermogen gaan betalen! Heb je een partner, dan mogen jullie samen (en dus met het spaargeld van de kinderen) tot €100.000 hebben zonder belasting te moeten betalen over het geld. Nog een ander ding om rekening mee te houden: je mag je kind niet zomaar heel veel geld geven zonder belasting te betalen! Klinkt vreselijk, maar is nu eenmaal een feit. Spaar je en wil je je kind op zijn 18e dit in 1 keer schenken, dan moet je rekening houden met het bedrag dat maximaal is toegestaan om dit te voorkomen! Je kunt dan beter het bedrag in delen geven, bijvoorbeeld ieder jaar bij zijn verjaardag! Bij de belastingdienst kan je kijken hoeveel geld je op dat moment zonder schenkbelasting kunt geven.

Nog wat spaartips

Nog wat spaartips op een rijtje:

Laat iedere maand een vast bedrag standaard overschrijven.

Leer ook je kind zelf om te sparen, zodat hij met geld leert omgaan.

Heb je een leuk bedrag waar je niet meteen gebruik van hoeft te maken? Kijk ook eens of beleggen een idee is! Meer risico, maar aan de andere kant ook juist meer kans op een hogere opbrengst. Laat je dan ook goed voorlichten.

Een spaarrekening voor je kind kan je op je eigen naam zetten, dan heb jij ook na z’n 18e hier nog iets over te zeggen. Of zet het meteen op zijn naam, dan is het na zijn 18e meteen van hem zelf. Alleen ben jij dan je zeggenschap kwijt. Ben je heel vermogend en kan je iedere maand of jaar een groot bedrag op de rekening van je kind zetten? Staat deze rekening op naam van je kind? Dan heb je nu al te maken met de regels rond schenkbelasting!

liefs Wil

Meer informatie

Een goede financiële buffer opbouwen? 4 tips!
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Hoe leer je kinderen sparen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *