Hoe leer je je kinderen te sparen voor later?

Hoe leer je je kinderen te sparen voor later?

Kinderen en geld: er wordt beweerd dat de jongeren niet meer weten hoe ze met geld om moeten gaan. Maar hoe leer je je kind eigenlijk om met geld om te gaan? Want leren sparen is toch best wel handig! Zo leer je je kind om later zichzelf niet in de schulden te steken met alle gevolgen van dien. Toch wel een fijne gedachte…

Sparen? Open een spaarrekening

Het eerste wat je eigenlijk gewoon moet doen, is een spaarrekening openen. Uiteraard wel zo handig om dan even goed te checken welke spaarrekening het beste werkt. Aandachtspunten hierbij:

  • Spaarrente vergelijken
  • Mag mijn kind hier zelf bijkomen of moet dit via de ouders?
  • Staat het geld voor een bepaalde tijd vast? Een deposito kan een manier zijn om meer rente te krijgen!
  • Zijn er kosten aan verbonden?

Wat voor mogelijkheden zijn er allemaal, zoals zelf bepalen wat de kinderen wel of niet zelf kunnen regelen, extra spaarpotjes aanmaken zodat ze duidelijk voor een bepaald doel apart kunnen sparen et cetera.

Leer ze omgaan met geld door zakgeld te geven

Zakgeld is dé manier om je kind te leren omgaan met geld. Zijn ze ouder, dan kan je er ook kleedgeld bij geven. Bespreek met je kind wat hij met dit geld zelf moet betalen en hou je daar ook aan. Niet gewoon toch van alles toestoppen als ze iets willen en het geld al op is. Als ze later groot zijn is er ook geen onuitputtelijk potje dat leeggeplunderd kan worden. Ze zullen moeten leren dat je soms even moet wachten en moet sparen om iets te kunnen kopen! Leer ze ook dat het verstandig is om niet alles direct uit te geven, maar geld achter de hand te houden voor als ze eens iets groters willen kopen, bijvoorbeeld. Of met kleedgeld: als er opeens een broek kapot gaat en ze echt iets nieuws moeten hebben. Hiervoor is dus een spaarrekening handig.

lijn groen oudersenzo
Hoe leer je je kinderen te sparen voor later?
lijn groen oudersenzo

Werken voor je geld

Je kunt je kinderen ook leren wat de waarde van geld is, door niet altijd alles zomaar te geven. Ze moeten bijvoorbeeld bepaalde klusjes doen om een bedrag te krijgen of een cadeautje. Zo leren ze dat geld niet zomaar aan komt waaien (of spulletjes). Je moet er wel zelf iets voor doen!

Geef het goede voorbeeld

Ben jij zelf gewend om alles zomaar te kopen, ook al moet je hiervoor leningen aangaan? Kopen op afbetaling wordt erg makkelijk gemaakt, maar je zit ook zo in de schulden. Ben je gewend om op die manier te leven, dan is het moeilijk om opeens een stapje terug te moeten doen en zullen de schulden zich alleen maar opstapelen. Is je kind op een leeftijd dat hij ziet en begrijpt dat jij gewoon alles maar koopt, dan wordt dat voor hem of haar ook de normale manier! Geef het goede voorbeeld en koop echt alleen maar als je het geld ook werkelijk zelf hebt!

Beter zicht met echt geld

Omgaan met geld kan knap lastig zijn en het wordt eigenlijk nog onzichtbaarder doordat we praktisch alles digitaal doen. Geef het zakgeld in echte munten (of biljetten), waardoor het tastbaarder wordt. Zeker als de kinderen nog jong zijn, kan het dit allemaal net even makkelijker maken.

Praten over geld

Praat over geld met je kind. Vertel maar gewoon eerlijk dat sommige dingen gewoon even niet kunnen omdat het te duur is. Leg uit waarom je iets te duur vindt en dat er bijvoorbeeld belangrijkere dingen zijn waar het geld eerst voor nodig is. Door duidelijk te zijn wat geld voor positie inneemt in het maken van keuzes, kan je je kind goed voorbereiden op een eigen financiële toekomst. Je kunt bij pubers ook best eens gesprekken voeren over bepaalde dilemma’s in dit opzicht. Hoeveel geld geef je uit aan je kleding? Zou je ook geld willen geven aan een goed doel? Wat vind je belangrijker: die duurdere telefoon hebben en daardoor een schuld hebben of vrij zijn van schulden en kiezen voor een minder uitgebreide smartphone? Laat ze maar eens nadenken over het geheel. En leg vooral ook uit wat schulden hebben inhoudt en welke problemen het geeft! Enkel zeggen dat je schulden hebt, zegt immers ook niet zo veel.

Hoe verdien je geld?

Je kunt je kind ook leren hoe ze geld kunnen verdienen (in plaats van alleen maar uitgeven…). Uiteraard is een baantje vinden of klusjes doen een mooi begin. Maar je kunt ze ook erop wijzen dat ze dingen die ze niet meer gebruiken kunnen verkopen. Of dat ze bijvoorbeeld lekker creatief bezig kunnen zijn en dit kunnen verkopen. Leer ze daarnaast dat dingen tweedehands kopen niet alleen goed is voor de portemonnee (en dus eigenlijk geld oplevert) maar ook voor het milieu. Dingen een tweede leven geven biedt dus meer voordelen, die ze beide mogen leren waarderen!

liefs Wil

Meer informatie

Sparen voor een kind: Hoeveel heb je nodig?
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Zo is het écht om afhankelijk te zijn van de voedselbank
Bezuinigingstips die werken
Kosten baby eerste jaar
Low-budget bespaartips
Low-budget doetips
Met je gezin in armoede
Zakgeld – Hoeveel?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© foto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Spaarrente.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *