Heeft je kind Moeite met leren lezen? Zo kun je helpen!

Heeft je kind moeite met leren lezen? Zo kun je helpen!

Weer een nieuwe mijlpaal in de schoolcarrière van je kindje; groep 3! Minder spelen en het echte werken is begonnen. Groep 3 is dan ook een bijzonder jaar, naast rekenen en schrijven leert je kindje  lezen. De meeste kleuters kijken er al lang naar uit en willen uitgedaagd worden. Leren lezen hoort daar ook bij. Iets wat voor de één makkelijker gaat dan voor de ander. Aan het eind van groep 3 moeten kinderen alle letters kennen én moeten ze lekker vlot kunnen lezen. De druk is hoog en het tempo zit er goed in.

Interesse in letters

In de kleutertijd raken veel kinderen al geïnteresseerd in letters. De M van McDonald’s? Die wordt natuurlijk al snel herkend. Hetzelfde geldt voor letters die in namen zitten. Dat is prettig, want hoe meer letters een kleuter al kent hoe makkelijker het leren lezen zal verlopen. Ouders willen thuis vaak het lezen stimuleren, harstikke goed, maar hoe je dat op de juiste manier? In dit artikel geven wij je 9 tips bij het leren lezen.

Lezen moet leuk zijn!

Houd het lezen gezellig en leuk. Leesplezier en leesmotivatie zijn belangrijke elementen van betrokken lezers.

Zoek geschikte boekjes

Bezoek samen de bibliotheek en zoek boekjes die passen bij het leesniveau van je kindje. Op veel boeken staat een niveauaanduiding. AVI Start past bij de start van groep 3 tot ongeveer aan de kerstvakantie. AVI M3 (midden groep 3) past bij de periode na de kerstvakantie tot ongeveer april/mei en AVI E3 (eind groep 3) voor rond de zomervakantie. Bij twijfel kun je altijd de leerkracht van je kind vragen op welk leesniveau je kind zit.

lijn groen oudersenzo
Heeft je kind moeite met leren lezen? Zo kun je helpen!

Zoek samen aantrekkelijke boekjes

Niet alleen moet je op zoek naar geschikte boekjes, maar aantrekkelijke boekjes zijn ook heel belangrijk. Zeker in het begin houden kinderen van plaatjes en grote letters. Het spreekt aan en plaatjes zijn ook een belangrijke steun bij het lezen. Ga samen naar de bibliotheek en zoek de mooiste boeken uit. Je hebt meteen een uitje met een goed doel.

Leren door te lezen

Plan elke dag een momentje in om samen te lezen bijvoorbeeld na het avondeten. Niets anders is leuker dan te lezen in leuke, motiverende boekjes.

Varieer in het soort boeken

Voor beginnende lezers zijn er ook veel verschillende soorten boeken. Er zijn verhalenboeken, maar ook samenleesboeken, stripboeken en informatieve boekjes. Sluit aan bij de interesse van je kind zodat het graag wil leren lezen om die manier meer over zijn of haar interesse te weten te komen.

lijn groen oudersenzo
Leren lezen
Leren lezen
Leren lezen
lijn groen oudersenzo

Zorg dat je kind niet moe is

Leren lezen is, zeker in het begin, inspannend en vermoeiend. Alleen ’s avonds lezen zou ervoor kunnen zorgen dat je kind door de vermoeidheid niet gemotiveerd genoeg is om te lezen. Probeer de leesmomenten zoveel mogelijk af te wisselen.

Voorzeggen

Als je kind tijdens het lezen een letter niet weet, wacht dan niet tot het misschien wel de verkeerde letter zegt. Zeg de letter gewoon voor, door de letter voor te zeggen of te herhalen wordt de letter steeds beter onthouden.

Lezen is leuk en breng lezen positief

Je hebt als ouders soms helemaal geen zin om elke dag weer samen met je kind te gaan lezen. Onbewust zend je zelf dus signalen uit dat je weinig zin hebt om te gaan lezen, helemaal na een lange, drukke werkdag. Probeer dan het lezen om te buigen naar iets positiefs. Zeg niet: ‘We moeten nog lezen vandaag’, maar ‘ik ben zo benieuwd hoe het verhaal verder gaat!’ Klinkt al veel positiever toch?

Belonen en motiveren

Laat tussendoor weten dat  je kind zo goed kan lezen. Of wát je zo goed vindt aan het lezen. Bijvoorbeeld: ‘je verbeterde zelf het woord, goed gedaan!’ Of je las het woord eerst in stukjes en toen helemaal. Super goed!’ Laat ook vooral na elke leessessie weten hoe goed je het vindt van je kind dat het elke dag leest en dat het al zo goed gaat. Al die woorden zullen motiveren en daardoor zal je kind extra zin krijgen om te lezen!

Liefs Sandra

Meer informatie

Het belang van voorlezen
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Uitleg van het AVI-systeem
Leren lezen in groep 3
Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *