Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van!

Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van.

Is je beste vriendin zwanger? Of je zus? Misschien wil je haar wel verrassen met een babyshower. Het wordt steeds vaker gedaan en dat is op zich niet zo verwonderlijk, want het is een superleuke verrassing voor de zwangere. Wie vindt het nou niet leuk zo’n gezellige meidenmiddag of -avond met vriendinnen. Een moment om tips uit te wisselen, met elkaar te lachen en de zwangere lekker in de watten te leggen. Maar wat komt er allemaal kijken voor een gezellige babyshower.

Oorsprong babyshower

De babyshower is een gebruik dat in India is ontstaan. Normaal gesproken is het een samenkomst in het huis van de zwangere dat wordt opgesierd. Het is een traditioneel feest, waarbij de zwangere in het zonnetje wordt gezet en de zwangerschap wordt bevestigd door een Hindu-priester in bijzijn van familie, schoonfamilie en kennissen. De zwangere en baby krijgen goede wensen en cadeaus van hun geliefden, om aan te geven dat de baby welkom is in de familie.

In Amerika is dit gebruik opgepakt en een tikkeltje aangepast. Het wordt voornamelijk gebruikt als verrassing voor de aanstaande moeder. Vanuit Amerika is het weer naar Nederland over gewaaid. Ook hier wordt het weer een beetje anders gevierd, maar het feit blijft dat de zwangere wordt verwend.

Hoe organiseer je de babyshower

Wil je dat het feestje een echte verrassing wordt of wil je dat de zwangere ervan op de hoogte is? Een echte surprise babyshower is natuurlijk wel heel erg leuk. Het is echter dan wel belangrijk dat je goed weet wie de zwangere allemaal erbij zou willen hebben. Dat wordt dus voorzichtig vissen!

lijn groen oudersenzo
Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van.

Wanneer organiseer je de babyshower

Over het algemeen wordt een babyshower zo’n twee maanden voor de uitgerekende datum georganiseerd. Korter van te voren is niet aan te raden, omdat de zwangere dan steeds minder energie zal hebben. En echt veel eerder in de zwangerschap is misschien ook niet zo leuk.

Hoe lang duurt het feestje?

Voor de zwangere is zo’n drie tot vier uur echt we ‘the max’. Langer hoeft het feestje echt niet te duren.

Wie zijn er welkom?

Een babyshower is eigenlijk alleen bedoeld voor vrouwen. Zijn mannen dan niet welkom? Onzin. Uiteindelijk bepaal je dat natuurlijk helemaal zelf. Het geeft echter wel een andere sfeer. Mannen en vrouwen bij elkaar geeft een andere dynamiek dan wanneer het alleen vrouwen zijn. En stiekem is zo’n meidenmiddag gewoon hartstikke leuk en komen die mannen daarna wel weer.

Wie je dus kunt uitnodigen: vriendinnen, (schoon)zussen, lievelingsnichtjes, tantes, oma’s, leuke collega’s of misschien heeft ze wel een leuke buuv’?

Waar ga je het doen?

Als het een verrassing moet blijven is bij de zwangere thuis geen optie. Waar ga je het dan wel doen? Bij jou thuis? Of bij iemand anders? Het kan natuurlijk ook buiten de deur in een restaurant, maar dat is afhankelijk van je budget. Mocht je het toch bij de zwangere gaan vieren, zorg er dan voor dat iedereen na afloop helpt opruimen zodat de zwangere niet met de troep achterblijft.

Tips

Versiering

Is het geslacht van het kindje bekend? Dan kun je de versiering natuurlijk helemaal in stijl doen. Als dit nog niet bekend is, of slechts bekend bij een selectief groepje, houd het dan neutraal (wit of geel) of een combinatie van blauw/roze.
Denk aan slingers, ballonnen, glitterkanonnen, een sherp voor de aanstaande mama, confetti en, posters en/of serpentines. Er is zoveel te koop zoals bijvoorbeeld complete tafeldecoratie pakketten. Ze zijn er in roze en in blauw.

Hapjes en drankjes

Je kunt kant-en-klare hapjes laten komen, maar je kunt natuurlijk ook zelf hapjes klaar maken. Of aan de aanwezigen vragen zelf iets in stijl te maken. Bijvoorbeeld cupcakes met spenen, beschuit met muisjes, roze en/of blauwe (alcoholvrije drankjes).

Is de zwangere op de hoogte van de babyshower? Misschien vindt zij het wel hét moment om het geslacht kenbaar te maken middels een gender revealtaart of het laten knappen van ballonnen met roze of blauwe confetti.

Activiteiten

Naast gezellig eten, drinken en kletsen met elkaar is het ook leuk om spelletjes met elkaar te spelen of dingen met elkaar te maken.

Babybingo

Speciaal voor de babyshower, maakten wij leuke babybingokaarten! Print de kaarten uit op stevig papier. Knip de kaarten en de fishes uit en klaar is het spel!

Rompertje of slabbertjes versieren

Het versieren (met watervaste stiften) van een rompertje of slabbertje is natuurlijk een hartstikke leuke activiteit om met elkaar te doen. Je kunt er voor kiezen dat iedereen afzonderlijk een rompertje versiert, maar je kunt ook kiezen om met elkaar één rompertje te versieren. Ieder tekent er iets anders op. Leuk aandenken! Ook leuk om straks op te hangen in de babykamer.
Bij de HEMA kun je voor een paar euro al een rompertje kopen en Bol.com verkoopt complete slabbertjes pakketten.

Mooie boodschappen

Laat de aanwezigen mooie boodschappen (handletteren) opschrijven voor de baby. Je kunt ze bewaren in een boek voor later. Een mooie herinnering. Je kunt ook kiezen voor een soort ‘tijdscapsule’. Vraag de aanwezigen iets mee te nemen wat past bij deze tijd. Bijvoorbeeld horoscoopboekje van het geboortejaar, tijdschrift, krant maar het kan ook iets trendy’s zijn zoals bijvoorbeeld nu de LOL Surprise ballen helemaal hot zijn bij kinderen. Alles word met elkaar in een doos ingepakt en bewaard voor later.

Geslacht nog niet bekend?

Laat de aanwezigen de geboortedatum raden of (als het nog niet bekend is) het geslacht. Je kunt dit bijhouden op een scrorebord. De uiteindelijke winnaar wordt een cadeautje in het vooruitzicht gesteld.
Er is hartstikke leuke (en veel) versiering hiervoor te koop!

Namen raden

Geef de aanwezigen een kaartje waarop ze een naamsuggestie moeten schrijven en waarom de baby deze naam zou moeten krijgen.

Smaakjes raden

Ooit eens aan een potje babyvoeding geroken? Ieuw. Maar je kunt er wel een leuke wedstrijd mee doen. Verpak de potjes in aluminiumfolie en laat de aanstaande mama maar proeven. Hoeveel smaakjes heeft ze goed?

Quiz

Maak grappige babyvragen met leuke weetjes. Is je vriendin helemaal klaar voor het moederschap en weet ze alle antwoorden?

Babyfoto’s raden

Laat de aanwezigen een babyfoto van zichzelf meenemen. Deze zijn hartstikke leuk voor een raadspelletje. Wie staat er op de foto?

Geurtjes herkennen

Nog zo’n spel is het luierruiken. Smeer een aantal luiers in met een specifieke geur. Denk aan pindakaas, stroop, chocoladepasta, tandpasta, et cetera. Hoeveel geurtjes kan de zwangere goed raden?

Cadeautip!

En bij een feestje horen cadeautjes. Ieder kan afzonderlijk iets meebrengen, maar je kunt natuurlijk ook met elkaar geld inzamelen en dat ene speciale gave, dure, bijzondere cadeau kopen.

Kleine cadeautips

Tips om als cadeautje mee te nemen naar een babyshower:
kleertjes voor de baby, speelgoed, voorleesboekje, knuffelbeertje, verzorgingsproducten of iets voor de zwangere (verzorgingsproducten).

liefs Marion

Meer informatie

Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?
Originele manieren om te zeggen: jullie worden opa en oma!
Gender reveal party: Hoe organiseer je een onthullende party?
De lekkerste hapjes voor de babyshower
Leuke spelletjes voor de babyshower
Download hier je gratis babybingokaarten! (pdf)
Wat kost een baby het eerste jaar?
Geboorte versiering, wat is er te koop?
Kraamfeest, hoe organiseer je een bijzonder feest?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *