Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?

Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?

Hoera, je bent zwanger! Het liefst wil je dat de hele wereld dit grote nieuws hoort. Of misschien juist wel niet en wil je het graag nog even voor jezelf houden. Lekker samen met je partner van jullie grote geheim genieten. Wil je het op een unieke manier vertellen of flap je het er gewoon uit tijdens een standaard bezoekje aan je ouders? De enige regel die hier geldt is dat je het zo moet doen, waar jij je goed bij voelt!

Wanneer vertel je het grote nieuws?

Hoe je het vertelt is natuurlijk eigenlijk pas de tweede stap. Want de eerste vraag zal toch zijn: wanneer vertel je het? Vertel je het direct als je het zelf weet of wacht je de eerste drie maanden af omdat dan de kans dat het nog mis gaat kleiner is?  Er is voor beide opties wel iets te zeggen. Uiteraard is hier ook een mooie middenweg in. Maar ook hierin geldt gewoon dat je moet doen waar jullie je goed bij voelen. Natuurlijk wil je graag je mooie nieuws kunnen delen. En waarom ook niet? Het grote voordeel is dat je gewoon advies kan vragen aan bijvoorbeeld je moeder als je je niet lekker voelt of gewoon even je hart kan luchten over alle nieuwe emoties die nu bezit van je nemen.

Mocht het dan toch nog mis gaan, dan weten zij ook wat er is en kan je vooral steun ervaren van je ouders en de mensen om je heen. Toch moet je hierin echt je eigen gevoel volgen. Ik ken een vrouw die het vooral eng vond om het al zo snel te vertellen, omdat ze echt het idee had dat dat een soort ‘de Goden verzoeken’ was. Zij vertelde het dan ook echt pas na drie maanden. Het grote voordeel van wachten is wel weer dat je lekker rustig kan wennen aan het nieuws en het ook wel weer iets heeft dat je nog even alleen samen met je geliefde dit mooie wondertje mag koesteren.

Met een cadeautje

Een kleinkind krijgen is een prachtig ‘geschenk’ en waarom zou je dit dus ook niet op deze manier aankondigen? Met een cadeautje dus. Pak een lief babyartikeltje in en laat ze raden, bijvoorbeeld… Of koop een album waarin grootouders hun verhaal aan hun kleinkind kunnen vertellen. Deze zijn te koop, maar is ook heel leuk om zelf te maken. Zorg voor een mooi album, waarin je bijvoorbeeld met handlettering vragen stelt, die je ouders kunnen beantwoorden in het album. Natuurlijk hou je plaats over voor mooie foto’s van vroeger en het gezinsleven van jullie thuis. En voor een paar mooie foto’s van de grootouders met het kleinkindje natuurlijk.

lijn groen oudersenzo
Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?
Hoe vertel je het grote nieuws aan je (schoon)ouders?

Vertel het met een foto

Tegenwoordig kunnen we allemaal tekeer gaan als echte fotografen, toch? Bedenk een origineel geheel. Denk eens verder dan handen op een buik of een lege wieg. Met een kleine breinsessie kom je vast op hele leuke ideetjes. Vrij standaard zijn de foto’s van broertjes en zusjes die iets vasthouden of dragen waarop staat dat ze een grote broer of zus worden. Hartstikke leuk, natuurlijk. En gewoon doen als je het leuk vindt.

Maar iets wat echt bij jullie past, is wel zo leuk en uniek. Doen jullie samen of als gezin aan een bepaalde sport of hebben jullie een andere bezigheid die jullie graag met elkaar doen? Pak dit dan als achtergrond en verwerk er ergens iets in waaruit blijkt dat er een kleintje op komst is. Gaan jullie graag met de trein? Plak dan een praatwolkje boven je hoofd met de vraag of de kinderwagen straks wel mee kan, om maar even een voorbeeld te geven.

De echo

Ook standaard, maar uiteraard wel heel leuk: geef je ouders een afdruk van de echo. De eerste foto van hun kleinkind! Dit kan je doen door het in een lijstje te doen en het als een cadeautje te geven, maar uiteraard kan je ook gewoon de echo laten zien zonder extra poespas.

Uit eten

Nodig je ouders uit voor een lekker diner en vertel het daar. Dat kan gewoon zo, maar je kan ook vragen of de bediening er iets mee wil doen. Geef bijvoorbeeld een kaart in de trant van een menulijst waarop je je kindje aankondigt en vraag of zij die willen geven aan je ouders als ze de menukaarten komen brengen! Ze zullen zeker verrast zijn.

Koop een babyhandwerkboekje

Is je moeder (of vader?) gek op breien of haken? Geef een tijdschrift of boek met babypatroontjes! Met een beetje geluk zal het kwartje zeker vallen én gaat je moeder er leuke dingen uit maken voor jouw kindje! Zorg dus voor een boekje met patroontjes die je zelf ook erg leuk vindt, anders zit je straks met modelletjes of knuffeltjes opgescheept waar je behoorlijk van baalt…

Plan alvast een familieweekend over negen maanden

Plan alvast een familieweekend of iets dergelijks en laat heel duidelijk weten dat er wel een extra bedje tegen die tijd nodig is…

Laat je creativiteit erop los!

Samen bedenken hoe je het gaat vertellen kan een hele leuke manier zijn om alvast met de baby bezig te zijn! En eh…stiekem kan dat natuurlijk al als je nog helemaal niet zwanger bent!

liefs Wil

Meer informatie

Omgaan met een opa- of omawens zonder kleinkinderen
Vertellen aan je ouders dat je zwanger bent
Originele manieren om te zeggen: jullie worden opa en oma!
Originele cadeautips voor de (aanstaande) opa en oma
Gender reveal party: Hoe organiseer je een onthullende party?
Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *