Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?

Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?

Naar bed, naar bed, zei duimelot! Het moment van slapengaan is een dagelijks terugkerend ritueel in elk gezin. Om een goed slaapritme te ontwikkelen is een vaste bedtijd heel belangrijk. Maar wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden? En hoe ga je om met bedtijdruzies? Tips & tricks.

Gangbare bedtijden voor kinderen

Kinderbedtijden zijn uiteraard leeftijdsgebonden. Ze verschuiven naarmate de kids ouder worden. De allerkleinsten zijn de uitzondering op deze regel, omdat zij nog een middagdutje doen. Hiervoor geldt: hoe langer het middagdutje, des te later ze ‘s avond vaak weer in slaap komen. Om een goed slaapritme te creëren, dat op allerlei manieren bijdraagt aan de algehele gezondheid, is een vaste bedtijd en een vaste tijd van opstaan belangrijk.

Iedere ouder heeft wel eens het verwijt gekregen dat hij of zij te strikt is qua bedtijden. “Al mijn vriendjes mogen langer opblijven!” Ben je echt zo streng of valt dit reuze mee? We hebben de landelijke gemiddelden er eens op nageslagen.

LeeftijdBedtijd
5 jaar19:00 uur
6 jaar19:15 uur
7 jaar19:30 uur
8 jaar19:45 uur
9 jaar20:00 uur
10 jaar20:30 uur
11 -12 jaar21:00 uur
13-14 jaar21:30 uur
15-16 jaar22:00 uur
17-18 jaar22:30 uur
Vanaf 18 jaar22:30 – 23:00 uur
lijn groen oudersenzo
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden

Bedtijdruzies

Uit onderzoek van het Jeugdjournaal blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlandse kinderen ruzie over hun bedtijd maakt met de ouders. Tergend langzaam de laatste slokken melk opdrinken, extreem lang tandenpoetsen, huilen, stampen, schreeuwen. Kinderen gooien vaak alles in de strijd om de bedtijd uit te stellen. Een ware uitputtingsslag. Wat helpt zijn

1: vaste afspraken over de bedtijd,
2: een kleine waarschuwing vijf minuten voor het slapengaan en
3: rustig blijven.

In bad gaan of een boekje lezen is ook bevorderlijk voor de slaap. Wat je nooit moet doen is toegeven. Ja, misschien een keer in het weekend of op vakantie maar doordeweeks houden ze zich aan de vaste tijden. Remember: you’re in charge.

Bedtijden in het weekend

In het weekend kun je wat losser met bedtijden omgaan, mits de kids niet moe zijn natuurlijk. Het ligt er ook een beetje aan of ze uitslapen of elke ochtend standaard om 7 uur naast hun bed staan. Over het algemeen gaan kinderen in het weekend gemiddeld anderhalf uur later naar bed dan hun normale tijd.

En in de vakanties?

Hetzelfde geldt voor de vakanties. Op een vakantieadres gaan ouders vaak mee in de tijden van de andere kinderen op de camping en mogen ze gelijk met hun vriendjes terug naar de tent komen. Thuis is het oude ritme wat meer de gewoonte. Het is ook goed om dit in lange vakanties, de kerst- en zomervakantie bijvoorbeeld, af te bouwen. Zeker in de laatste week voordat school weer begint, wordt er vaak geadviseerd om de touwtjes weer wat strakker aan te halen zodat ze gewend raken aan de gebruikelijke bedtijden.

Een kind met slaapproblemen

Heeft je kind aanhoudende slaapproblemen? Hij of zij is niet de enige! Kinderen vormen zelfs de grootste groep binnen de mensen met slaapproblemen. Veel van deze problemen hebben een mentale oorzaak. Spannende situaties, verdriet of een slecht ritme bijvoorbeeld. Maar ook de ‘verdigitalisering’ heeft effect op ons slaappatroon. Door het toenemende aantal blauwe schermen – lees: mobiele telefoons, tablets, televisies etc – slapen we slechter. Het blauwe licht dat uit deze beeldschermen komt heeft invloed op ons vermogen om te slapen.

5 tips tegen slapeloosheid

Wat te doen als je kind de slaap niet kan vatten? 5 tips.

Tip 1
Hou een vast ritme aan van rust en regelmaat!

Tip 2
Voer thuis de regel in dat telefoons en andere schermpjes een uur voor het slapengaan achter slot en grendel worden opgeborgen.

Tip 3
Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. Frisse lucht bevordert een goede nachtrust.

Tip 4
Zorg ervoor dat de kinderen overdag voldoende beweging krijgen. Laat ze maar lekker al die energie eruit gooien.

Tip 5
Een goede houding is essentieel. Een stevig matras en een kussen die goede ondersteuning biedt dus!

Liefs Marlouk

Meer informatie

Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Middagslaapje, tot welke leeftijd is dit nodig?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Wat zijn white noise geluiden en waar zijn ze goed voor?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Lekker en veilig slapen door je baby

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *