Brussel, wat moet je er absoluut gaan zien?!

Heb je binnenkort een tripje naar Brussel in je agenda staan? Een dagtrip of een heel weekend? Wat valt er allemaal te ontdekken bij onze zuiderburen? Waar kun je lekker eten? En wat moet je absoluut zien? We hebben alle ins & outs voor je op een rijtje gezet.

Een dagtrip naar Brussel

Brussel is qua afstand goed te doen. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar in Nederland je woont, maar binnen een paar uur moet je er kunnen zijn. Dit + de rechtstreekse treinverbinding, maakt de Belgische hoofdstad populair bij dagjestoeristen uit Nederland. Een dag moet precies genoeg zijn om alle highlights te kunnen bewonderen. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig een dagje Brussel te doen, maar er zijn ook georganiseerde dagtripjes die langs alle bezienswaardigheden trekken. Een chauffeur pikt jullie ‘s ochtends op de afgesproken opstapplek op en aan het einde van de dag worden jullie hier ook weer afgezet. Makkelijker kan niet!

Een citytrip

Brussel doet het ook goed als citytrip, voor een paar dagen. Het grote voordeel van één of meerdere overnachtingen is dat je de stad, en al haar schoonheden, op die manier ook in de sfeervolle avonduren kunt aanschouwen. Je hebt bovendien niet alleen tijd om alle bezienswaardigheden te bekijken, maar kunt ook sfeer proeven op de Brusselse vismarkt en in de gezellige restaurantjes in de Rue des Bouchers.

lijn groen oudersenzo
Brussel, wat moet je absoluut gaan zien?

Top 5 bezienswaardigheden

Brussel is wereldberoemd om haar chocolade en wafels, maar de stad heeft véél meer te bieden dan dat. We hebben een Top 5 van must-sees gemaakt – en dat was nog knap lastig kiezen!

1. Manneken Pis

Een bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder dat je Manneken Pis hebt gezien! Het wereldberoemde plassende mannetje staat al 400 jaar op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Bij speciale gelegenheden wordt hij aangekleed en zo nu en dan plast hij wijn of Vlaamse pint. Sinds 1987 heeft Manneken Pis een zusje: Janneke Pis. Dit plassende meisje staat in de Getrouwheidsgang. Funfact: Het plassende beeldje aan de Stoofstraat is niet de originele Manneken Pis van 400 jaar geleden. Omdat het beeld al vele malen is gestolen, is het origineel te bewonderen in een museum aan de Grote Markt.

2. Het Atomium

Het Atomium is officieel uitgeroepen tot één van de vreemdste gebouwen van Europa. De kunstzinnige constructie ligt in het Heizelpark. Het bestaat uit negen bollen met een omtrek van 18 meter, die door een stalen constructie aan elkaar zijn verbonden. Het is een kristalatoom van ijzer, 165 keer vergroot. In één van de bollen is de tentoonstelling Expo 58 te vinden, waarin je alles te weten komt over de geschiedenis en het ontwerp van het Atomium. In de bovenste bol zit een restaurant, hoe leuk is dat!

3. De Grote Markt

De Grote Markt is een gezellig plein middenin het centrum van Brussel. Wie de Belgische hoofdstad écht wil leren kennen moet hier geweest zijn. De gebouwen hebben een Vlaams-Italiaanse stijl en het plein vormt het bruisend hart voor liefhebbers van shoppen en terrasjes. Overdag al een adembenemend plaatje, ‘s avonds maakt de verlichting de rijk versierde gevels extra betoverend. Vooral het historische Stadhuis en het Broodhuis zijn panden die je gezien moet hebben op de Grote Markt. Ze dateren van voor de Franse bombardementen in 1695 en zijn de enige panden die overeind bleven.

4. De Brusselse striproute

De stad en al haar straatjes ontdekken en tegelijkertijd cultuur snuiven? De Brusselse striproute leidt bezoekers langs 31 verschillende muurschilderingen van bekende Vlaamse striphelden. Ga op stap met Suske en Wiske, Asterix en Obelix, Kuifje en vele andere bekende stripfiguren. Street art voor jong en oud!

5. Het Jubelpark

In 1880 wilde Koning Leopold de Tweede de 50-jarige onafhankelijkheid van België ‘bejubelen’. Wat namen betreft was hij met Het Jubelpark niet zo origineel, met de aanleg des te meer. De grootste eyecatcher is een witte triomfboog met 3 booggewelven. Verder is het een uitgestrekt geheel van prachtige tuinen, bezaaid met monumenten en musea. Een echte aanrader, vooral in het voorjaar als alles in bloei staat!

Lekker eten in Brussel

Voor lekker eten is er in Brussel maar één place to be: de Rue des Bouchers. De straat draagt niet voor niets de bijnaam ‘de maag van Brussel’. Je vindt er meer dan honderd verschillende restaurants. Van pittoreske eetcafés tot culinaire sterrenrestaurants. In de Rue des Bouchers is het 24/7 levendig en gezellig. Er is altijd wel een restaurant waar je kunt aanschuiven.

liefs Marion

Meer informatie

Stedentrip: Parijs!
Rome! Wat mag je daar niet missen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.