Zo maak je de auto winterklaar!

Zo maak je de auto winterklaar!

Je auto winterklaar maken, je moet er vast nog niet aan denken en gelukkig is het ook nog niet zover. We kunnen nog even genieten van het mooie weer en hopelijk prachtige nazomerdagen. Maar de tijd vliegt en voor het weten daalt de temperatuur, wordt de wind guurder en is het tijd onze auto winterklaar te maken.

Winterklaar maken

Winterklaar maken, leuk gezegd en vast nodig: maar hoe doe je dat? Waar moet je aan denken? En wanneer moet je dit gaan doen? Let op: bij diverse zaken is het verstandig om de handleiding van je auto erop na te slaan, omdat iedere auto toch net weer andere eisen stelt.

Winterbanden onderleggen

Heb je zomerbanden en winterbanden? Dan is dit uiteraard een puntje van aandacht. Er wordt gesteld dat als de temperaturen onder de 7 graden komen, het verstandig is om de banden te gaan wisselen. Er wordt ook geadviseerd om iedere maand de bandenspanning te controleren. Hou eveneens het profiel van je banden goed in de gaten. Door met de juiste druk te rijden én een goed profiel op je banden te hebben, heb je meer grip op de weg. Dit is natuurlijk wel heel fijn als alles glad(der) is.

Check de koelvloeistof

Antivries zal voorkomen dat je motor bevriest. Antivries is blauw van kleur. In je auto zit koelvloeistof die je uiteraard het hele jaar door in de gaten moet houden of het nog op peil is. Anders kan je motor oververhit raken. En het doet meer: het houdt de waterpomp gesmeerd en verlengt de levensduur van de rubberslangen. Ook zal het kalkaanslag voorkomen. Daarnaast zit er antivries in deze vloeistof, die voorkomt dat de vloeistoffen bevriezen tot een temperatuur van -24 graden. Voeg nooit zomaar antivries extra toe aan je koelvloeistof.

Koelvloeistof vul je altijd aan met…koelvloeistof! Antivries zit hier al in! Ga je naar koudere oorden, dan kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen: ga hiervoor langs bij de expert (de garage dus).

lijn groen oudersenzo
Zo maak je de auto winterklaar!

Ruitenwissers checken

Check de rubbers van je ruitenwissers. Voorkom dat ze nog vastzitten door de vorst als je ze aanzet. Daar worden je rubbertjes zeker niet beter op. Je kan er ook voor kiezen om uit voorzorg iets tussen je raam en je ruitenwissers te plaatsen, zodat ze niet vastplakken door de vorst. Je kunt je ruitenwissersvloeistof ook aanlengen met antivries of koop ruitenwisservloeistof waar dit al in zit.

Check de accu

Ook de accu checken kan geen kwaad!

Winterolie kopen

Je kunt overwegen om speciale winterolie te kopen.

Warme dekens mee

Klinkt misschien overdreven, maar het zal je maar gebeuren: je auto bedenkt dat hij niet meer verder wil en daar sta je dan. Het is ijs- en ijskoud en wie op de wegenwacht wacht, wacht lang… De verwarming van je autootje doet het ook niet meer. Voorkom onnodig ellende en zelfs onderkoeling door dekens mee te nemen. Netjes op een stapeltje nemen ze helemaal niet veel plaats in! Ga je op vakantie naar de wintersport en is het dus helemaal niet zo onvoorstelbaar dat je vast komt te zitten? Thermoskannetje warm drinken is helemaal zo dom nog niet! Zorg ook voor eten voor onderweg!

Sneeuwkettingen en wegrijmatten

Ga je dus op wintersport, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Meestal is dit zelfs verplicht in wintersportlanden! Op vakantie, maar ook hier bij extremere sneeuwval, kan het handig zijn om matten bij je te hebben die je bij je banden kunt leggen voor meer grip.

Wintersetje aanleggen

Om bevriezingsellende de baas te kunnen, zorg je dat je een wintersetje klaar hebt liggen. Besef dat je er niks aan hebt als het in je auto ligt en jij het nodig hebt om je autodeur los te krijgen… Zorg dus dat je slotontdooier ergens huist waar je altijd bij kunt. In je tas, bijvoorbeeld. Waar zorg je allemaal voor:

  • Slotontdooier
  • IJskrabber
  • Eventueel een ruitontdooier

Hoe voorkom je bevriezing?

Het is net al aangestipt bij de ruitenwissers, maar voorkomen van bevriezingen is natuurlijk fijner dan iets moeten laten ontdooien. Daarom een aantal tips:

Gebruik een doek om je voorruit mee te beschermen tegen vorst. Dit kan een speciaal hiervoor gemaakt exemplaar zijn. Maar gewoon een oud laken of dekentje helpt net zo goed

Deurrubbers hou je goed schoon en smeer je in. Dit kan met talkpoeder of koop hiervoor een speciale rubberstick

Pas je ruitenvloeistof aan door te kiezen voor de blauwe variant

Kom je thuis, zet dan je auto niet op de handrem als je dit handmatig doet! Deze kan namelijk vast komen te zitten door de vorst. Zet je auto in plaats daarvan in zijn eerste versnelling

liefs Wil

Meer informatie

Winter? Nu al nieuwe tuinplannen maken!
Handige tips bij gladheid door ijzel of sneeuw!
Zo maak je je tuin winterklaar!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *